streptococul de grup B si sarcinaCe este streptococul de grup B?  

Streptococul de grup B este o bacterie care se gaseste in intestinul gros la persoanele sanatoase. Deoarece nu produce nici un fel de neplaceri, nu ai de unde sa stii daca esti sau nu purtatoare. De fapt, statisticile afirma ca 25% dintre femeile de varsta reproductiva sunt purtatoare de streptococ de grup B. La femeile purtatoare, bacteria colonizeaza nu numai intestinul, ci si vaginul.

Cum se depisteaza daca sunt purtatoare de streptococ de grup B?

Sreptocucul de grup B poate fi identificat chiar de la inceputul sarcinii in secretia vaginala sau in urina. Daca nu s-au facut teste pentru streptococul de grup B de la inceputul sarcinii ele sunt obligatorii la finalul acesteia. De obicei in saptamana 36 pentru sarcinile care se pare ca vor ajunge la termen, sau in saptamana 34 daca bebelusul pare mai grabit, medicul obstetrician te va chema la consultatie si isi va exprima dorinta de a recolta o proba pentru un examen de secretie vaginala. Cu ajutorul unui tampon steril asemanator celor folosite la exsudatul faringian, medicul va preleva o proba de secretie vaginala. Pentru ca analiza sa fie mai concludenta, probabil va sterge cu tamponul si zona perianala, cea mai probabil contaminata, in cazul in care bacteria exista. Proba va fi trimisa la laborator, iar rezultatul va fi disponibil in 3-5 zile.

De regula, testul pentru identificarea streptococului de grup B nu se efectueaza mai devreme de sapmana 34-36 de sarcina deoarece acest streptococ colonizeaza in mod normal intestinul, asadar recontaminarea este posibila oricand. In plus, prezenta sa nu afecteaza in nici un fel dezvoltarea fetala, singurul pericol aparand la nasterea naturala. 

Ce trebuie sa fac in timpul sarcinii daca sunt purtatoare de streptococ de grup B?

In cazul in care proba de secretie vaginala recoltata este pozitiva, medicul are doua variante de tratament disponibile. El poate opta sa iti recomande efectuarea unui tratament cu antibiotice – in general peniciline – oral, sau poate decide sa astepte pana la declansarea travaliului pentru a-ti monta o perfuzie cu antibiotic. In cazul administrarii tratamentului oral, examenul secretiei vaginale trebuie refacut la o saptamana dupa ultima doza de antibiotic, pentru a verifica daca efectul a fost cel asteptat. In cazul in care streptococul de grup B este identificat si in urina se trateaza infectia urinara cu antibiotic dar nu mai devreme de intrarea in trimestrul II de sarcina. 

De ce este important sa afu daca sunt purtatoare de streptococ de grup B si sa primesc tratament?

Streptococul de grup B, desi inofensiv la nivelul intestinului, poate cauza probleme mari odata ajuns in circulatia sangvina. Asadar, existenta lui in vagin, coroborata cu sangerarea si microleziunile uterine aparute la desprinderea placentei, pot, in unele cazuri, sa determine complicatii severe, mergand pana la septicemie.

Pericolul cel mare este insa pentru bebelus. In timpul traversarii canalului vaginal, mai ales daca e vorba de un travaliu de durata, cu ruperea membranelor din primele ore de travaliu, bebelusul se va infecta cu streptococul de grup B. Odata infectat, bebelusul poate manifesta boala in primele ore dupa nastere, sau mai tarziu, dupa cateva saptamani.

Cum afecteaza streptococul de grup B bebelusul?

In cazul instalarii precoce a bolii, aceasta se manifesta in principal prin simptome respiratorii grave, pneumonie, septicemie. Nou-nascutii vor primi tratament antibiotic intravenos. In cazul in care boala se declanseaza mai tarziu, ea poate evolueaza grav cu meningita. 

Tu in ce saptama de sarcina ai facut testul de secretie vaginala pentru streptococul de grup B si ce tratament ai primit?