Progresele din domeniul medicinei fac ca peste 90% dintre copiii care au la nastere mai mult de 800g sa supravietuiasca. Rata de supravietuire pentru bebelusii care depasesc 500g la nastere este de peste 60%.

Bebelusii nascuti prematur trebuie sa infrunte mai multe riscuri decat cei nascuti la termen, printre care amintim:

  • Dificultati de respiratie din cauza incompletei dezvoltari a plamanilor;
  • Greutate redusa la nastere;
  • Imaturitatea organelor interne;
  • Sensibilitate crescuta la a contacta infectii;
  • Risc crescut de paralizie cerebrala;
  • Risc crescut de retard psihomotor.

Nevoile de baza ale bebelusilor prematuri.

Caldura. Bebelusii nascuti prematuri nu au stratul adipos suficient dezvoltat incat sa isi poata mentine temperatura corpului constanta, nici macar atunci cand sunt infasati si inveliti. De aceea, ei sunt tinuti in incubatoare.

Nutritia. Nevoile de hrana ale bebelusilor prematuri sunt diferite, din cauza ca organele sale interne sunt insuficient dezvoltate. Ei nu sunt capabili sa suga direct din biberon sau de la san decat dupa saptamana 32-34 de sarcina si in plus, daca sunt hraniti repede, risca sa dezvolte o boala denumita enterocolita necrotica.

Varianta cea mai sigura este ca mama sa mulga si sa colecteze laptele, care ii va fi administrat bebelusului prematur printr-un tub care ajunge direct in stomac.

Posibile probleme de sanatate ale bebelusilor nascuti prematur:

Icterul. Este cea mai frecventa afectiune a bebelusilor prematuri, afectand un procent de 80% dintre ei. Bebelusii care fac icter au pielea si mucoasele colorate in galben. Afectiunea este monitorizata si tinuta sub control prin plasarea bebelusilor sub lumina ultravioleta. Sunt rare cazurile in care sunt necesare transfuzii.

Anemia. Multi dintre prematuri au un numar insuficient de globule rosii. Bebelusii care la nastere au avut greutati mai mici de 1 kg au nevoie de transfuzii de sange.

Infectii. O infectie care ar trece neobservata sau ar fi usor de tratat in cazul unui bebelus la termen, poate ameninta viata unui bebelus nascut prematur. De aceea, se recomanda o atentie deosebita pentru igiena in prima perioada de viata extrauterina.

Persistenta ductului arterial. Ductul arterial este un vas de sange special care de obicei se inchide la scurt timp dupa nastere. Totusi, la bebelusii nascuti prematur, el se poate inchide mai tarziu, dupa administrarea medicatiei speciale, sau poate necesita interventia chirurgicala.

Retinopatia de prematuritate. Este o afectiune la care sunt deosebit de sensibili bebelusii nascuti prematur, mai ales cei care cantaresc sub 1250g la nastere. Cauzele afectiunii sunt necunoscute, iar gravitatea poate varia de la nevoia de a purta ochelari mai tarziu, pana la orbire.

Cand poate bebelusul sa vina acasa?

Bebelusii sunt diferiti, asa ca raspunsul la aceasta intrebare depinde de multi factori: cat de devreme s-a nascut cel mic, cum creste in greutate, cat de bine respira neasistat, care este starea sa generala de sanatate. Majoritatea bebelusilor pot fi luati acasa in jurul datei la care sarcina ar fi ajuns la termen. In orice caz, medicii nu vor externa un bebelus nascut prematur inainte de momentul in care considera ca ar fi in perfecta siguranta si acasa si ca a depasit toate problemele legate de prematuritate.

Monitorizarea respiratiei bebelusului

Unul dintre riscurile la care sunt expusi bebelusii nascuti prematur este asa-numita apnee de prematuritate. Din cauza imaturitatii plamanilor si a celorlalte organe, copilul nascut prematur poate efectiv „uita” sa respire. De aceea, echipa medicala poate recomanda ca bebelusul sa fie monitorizat si acasa.

Exista mai multe tipuri de monitoare disponibile. Cele mai „fioroase” sunt asemanatoare celor folosite in spital si constau intr-o curea care se prinde pe pieptul bebelusului, curea dotata cu senzori si conectata la un monitor. Exista si variante mai discrete in comert, constand intr-o placa ce se introduce sub asternut, placa ce inlocuieste cureaua de care aminteam mai sus. In cazul unei pauze mai lungi intre respiratii, monitorul va alerta parintii.