Care sunt cauzele anemiei din timpul sarcinii?

Carenta de fier este principala cauza a anemiei.

Avand in vedere ca in timpul sarcinii mama trebuie sa produca celule rosii si pentru bebelus, necesarul de fier este crescut. Multe femei au o carenta de fier chiar dinaintea sarcinii si prin urmare vor asigura si mai greu fierul necesar.

Asadar, fierul este un mineral esential in sarcina si este important sa sporesti cantitatea de alimente ce il contin. Fierul este important cu atat mai mult cu cat in ultimele 6 saptamani de sarcina bebelusul isi face rezerve de fier necesare nevoilor sale din primele luni de viata extrauterina alaturi de fierul din laptele matern sau laptele formula.

Surse bune de fier sunt: carnea rosie, galbenusul de ou, ficatul de pui, broccoli, spanacul, cerealele integrale, rosiile, lintea, quinoa, nautul, prunele uscate, avocado, migdale, nuci, afinele, zmeura.

Fierul prezent in produsele de origine animala se absorbe mai usor comparativ cu cel din sursele vegetale. Pentru a creste absorbtia fierului, se recomanda asocierea alimentelor ce contin fier cu cele bogate in vitamina C.

Acidul folic este, de asemenea, un element necesar producerii celulelor rosii, iar deficienta lui poate avea ca rezultat anemia.

Alte cauze ale anemiei din timpul sarcinii pot fi unele boli cronice sau pierderi de sange.

Si o deficienta a vitaminei B12 poate provoca anemie. Vitamina B12 este o vitamina ce se gaseste exclusiv in produsele de origine animala.

Cum aflu daca am anemie?

Hemoleucograma este o analiza ce verifica nivelul fiecarui tip de celule ale sangelui, un nivel redus de celule rosii fiind asociat cu anemia.

Alte simptome care te-ar putea duce cu gandul la anemie pot fi:

  • Paloare;
  • Oboseala, o lipsa evidenta de energie;
  • Ameteli, dificultati in respiratie;
  • Rezistenta scazuta la infectii.

Atunci cand anemia este cauzata de lipsa fierului, aceasta se trateaza cu suplimente de fier sub forma de tablete in cele mai multe cazuri. Exista si variante de fier sub forma de fiole care se adminitreaza in perfuzii, in cazuri speciale.

Suplimentele de fier nu sunt intotdeauna bine tolerate, deseori gravidele acuzand greturi, diaree sau constipatie pe langa neplacerile produse in mod normal de sarcina.

In cazurile grave de anemie in timpul sarcinii, poate fi necesara chiar o transfuzie de sange.

Anemia fiziologica sau de dilutie este frecventa in timpul sarcinii

Cantitatea de sange in sarcina creste cu peste 50 %  permitand o irigare buna a intregii zone abdominale si o dezvoltare optima a copilului. Hemoglobina si ceilalti constituienti ai sangelui trebuie sa creasca proportional. In caz contrar, se vor dilua.  

Cel mai indicat este sa obtii necesarul de fier din alimentatie. De aceea, in timpul sarcinii este esential sa adopti o dieta alimentara variata si echilibrata. 

Te-ar mai putea interesa:

Drepturile mamicilor la locul de munca
Concediul de maternitate pre si post natal
Trusoul nou-nascutului
50 de termeni medicali intalniti in sarcina
Tipuri de contractii
Controlul greutatii corporale in sarcina
Cum depasesti neplacerile sarcinii
Idei de mese in timpul sarcinii
Vitamine si minerale esentiale in sarcina
Pericole alimentare in sarcina
Calcularea datei probabile a nasterii
Acidul folic si importanta lui in sarcina
Ce modificari aduce primul trimestru de sarcina ?
Vergeturile, ce faci cu ele ?
Exercitiile fizice in sarcina