Cand si cum se anunta sarcina la serviciu?

Este indicat sa-ti anunti mai intai seful si apoi colegii, nu doar verbal, ci si in scris.

Mai intai, solicita medicului de familie sau specialistului care iti monitorizeaza sarcina o adeverinta din care sa reiasa starea ta de graviditate si saptamana de sarcina in care esti.

Alege o zi potrivita si pregateste-te sa faci acest anunt cu zambetul pe buze.

Nu in toate cazurile angajatorul se dovedeste intelegator atunci cand o angajata il anunta ca va deveni mama, acesta gandindu-se mai degraba cu cine o va inlocui, cand si pentru cat timp. Cu toate acestea, noi speram ca locul tau de munca actual va ramane unul agreabil, iar colegii tai vor fi atenti si intelegatori cu tine in aceasta perioada minunata.

In mod normal sarcina nu te va impiedica sa mergi zi de zi la serviciu ca si inainte insa este necesar sa te concentrezi in primul rand asupra copilului. Cunoasterea cadrului legislativ din tara noastra te va ajuta in multe cazuri sa eviti situatii neplacute.   

Ordonanta de urgenta nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca mentioneaza, la art. 2, ca salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare.

Legislația în vigoare nu prevede anumite termene pentru informarea angajatorului în privința sarcinii femeii.

Dacă munca este dăunătoare sau grea, implica efortul fizic sau stres, atunci este în folosul tau sa anunti cat mai devreme angajatorul despre sarcina, pentru a putea beneficia de toate drepturile pe care le acorda legislatia in vigoare.

Atentie! In cazul in care angajatorul nu este anuntat in scris de angajata, acesta este exonerat de obligatiile prevazuta in OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca.

Fii o mamica informata!

Iata care sunt drepturile mamicilor la locul de munca:

  • Confidenţialitate şi informare privind drepturile lor, dar şi riscurile la care se expun;
  • Refuzul de a efectua munci daunătoare lor sau fatului;
  • Concediu de risc maternal de maximum 120 de zile pentru gravidele cu probleme;
  • Concediu de risc maternal pentru salariatele care alăptează, plătit cu 75% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare naşterii;
  • Dispensa, de maxim 16 ore libere pe lună pentru consultaţii prenatale fara diminuarea veniturilor salariale in cazul in care acestea nu se pot efectua in afara programului de lucru;
  • Posibilitatea reducerii duratei de muncă, cu o pătrime, fără ca veniturile salariale să fie reduse, în cazul în care la recomandarea medicului de familie salariata gravidă nu poate îndepli un program normal de muncă (Legea nr. 25/2004, art. 13).
  • Două pauze de alaptare, de cate o ora fiecare, sau reducerea duratei timpului de lucru cu două ore zilnic, cu menţinerea veniturilor salariale, până când copilul împlineşte un an;
  • Salariatele gravide nu trebuie să fie obligate să practice servicii în ture de noapte;
  • Salariatele gravide au obligaţia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal, pentru protecţia sănătăţii lor şi a copilului.