In timpul sarcinii se recomanda monitorizarea kilogramelor acumulate. Cresterea in greutate din timpul sarcinii ar trebui sa fie constanta si progresiva.

Se considera ca o crestere de 10-14 kg in timpul sarcinii este numai potrivita daca inainte de sarcina aveai o greutate normala.

Daca erai subponderala, adica putin mai slabuta, ai putea lua in timpul sarcinii chiar pana la 18 kg, fara probleme. Femeilor supraponderale li se recomanda o crestere a greutatii corporale in timpul sarcinii de cel mult 7-8 kg.

Cat ma ingras in sarcina in fiecare trimestru?

  • In primul trimestru iei in jur de 500 g/luna, 1,5-2 kg in total;
  • In al doilea trimestru, cand copilul este format si incepe sa creasca, o crestere de 350-450 de g/saptamana este considerata acceptabila, respectiv 4,5-5,5 kg in total.
  • In al treilea trimestru, copilul continua sa creasca, iar tu este indicat sa iei in greutate in jur de 300-400 de g/saptamana, respectiv 2,5-3,5 kg in total.

Spre sfarsitul sarcinii nu toate kilogramele vor fi ale tale. Uite o estimare:

3-4 kg – tesut adipos de rezerva

2-3,5 kg bebelusul

900 g placenta

1,8 – 2,2 ml, volumul crescut de sange

400 – 900 g cresterea sanilor

1,3 – 1,8 ml, lichidul din tesuturi

In primul trimestru de sarcina cand evolutia copilului este foarte rapida, mama trebuie sa asigure prin aportul alimentar  toate vitaminele si mineralele esentiale  necesare dezvoltarii tuturor organelor si sistemelor bebelusului.

Suplimenteaza alimentele bogate in proteine si fier si evita mancarurile bogate in grasimi si zahar care sunt sarace din punct de vedere nutritiv. De asemenea mareste portiile de fructe si legume proaspete.

Cresterea in greutate este mai mare incepand cu luna a 4-a de sarcina si incepe sa incetineasca in ultimul trimestru.

Greutatea in sarcina se controleaza regulat

O crestere de 1 kg in mai putin de 10 zile insotita de umflari ale mainilor si picioarelor este recomandat sa fie semnalata medicului.

Prea multe kilograme acumulate in timpul sarcinii cresc riscul de diabet gestational sau de hipertensiune arteriala.

Cresterea excesiva in greutate a mamei poate avea ca rezultat un bebelus cu o greutate de peste 4 kg, care poate necesita nasterea prin operatie cezariana.

Pe de alta parte, o crestere slaba in greutate este un motiv de monitorizare mai atenta a bebelusului, prezentant un risc de nastere prematura si o greutate scazuta la nastere.

Tu cate kilograme ai luat in timpul sarcinii? In cat timp ai scapat de ele? A fost greu, a fost usor sa scapi de aceste kilograme acumulate in sarcina ?

Te-ar mai putea interesa pe aceasta tema:

Vitamine si minerale esentiale in sarcina
Nu stiam ca sunt insarcinata si ...
Ce functii indeplineste placenta ?
Medicamentele in timpul sarcinii