Haideti sa vedem care sunt cele mai intalnite dintre ele si care e de fapt informatia corecta cu care trebuie inlocuit mitul :

MIT: Nasterea prin cezariana face ca laptele "sa nu mai vina", alaptarea sa devina imposibila in aceasta circumstanta.

Fals. Ce este adevarat este ca intr-adevar, in cazul unei cezariene "la rece", programate inainte de termen (de la cateva zile la cateva saptamani), organismul nu a primit semnale de nastere, nu e setat pe faptul ca "vine copilul" astfel incat lactatia se instaleaza mai greu.

Nu inseamna ca o mama care naste prin cezariana programata nu va fi capabila sa alapteze. Lactatia se va porni cu cat copilul este tinut mai curand la piept. 

MIT: Capacitatea de alaptare este direct proportionala cu marimea sanilor.

Fals. Chiar si femeile cu sani mici pot alapta cu succes, nu exista legatura intre marimea la sutien si capacitatea de a-ti hrani natural copilul! 

MIT: Este bine sa oferim copilului ambii sani la aceeasi masa si sa nu-l lasam sa goleasca total sanul.

Dimpotriva, este bine ca bebelusul sa goleasca total sanul, chiar daca aceasta inseamna ca se satura inainte sa treaca la al doilea, din diferite motive : primul ar fi acela ca laptele matern are o consistenta diferita, la inceput este laptele mai putin nutritiv care mai mult satura copilul de sete iar apoi este mai consistent, in final fiind laptele cel mai hranitor.

Alt motiv ar fi ca daca este golit total sanul, organismul va produce lapte mai mult, stiind ca exista cerere.

MIT: Trebuie sa existe pauze suficient de mari intre supturi, de preferinta de cateva ore.

Acest mit este propagat sub diverse pretexte: ba ca trebuie o pauza mare intre mesele copilului pentru ca "productia de lapte sa se refaca", ba ca "stomacelul copilului are nevoie de odihna", ba ca "nu e bine sa se amestece laptele vechi cu laptele proaspat".

Toate aceste afirmatii sunt eronate, chiar daca multora le par credibile. In primul rand productia de lapte se formeaza pe principiul cererii si ofertei: cu cat copilul suge mai mult si mai des, cu atat organismul va sti ca trebuie sa produca mai mult, astfel incat sa-i satisfaca necesitatile.

Daca facem pauze lungi, cu toate ca bebelusul ar vrea sa suga, organismul va produce mai putin, crezand ca nu este necesar. In ceea ce priveste grija pentru stomacul copilului: laptele matern se digera mult mai rapid decat laptele praf si de aceea e posibil ca bebelusului sa i se faca foame si dupa o ora sau chiar mai des.

In concluzie copilul trebuie alaptat la cerere, el stiind mai bine cand ii este foame sau sete, nu trebuie sa-l privam de acest lucru sub pretextul unui asa numit bine al copilului care de fapt nu este intemeiat. 

MIT: Daca mama este racita sau are o infectie, trebuie sa intrerupa alaptarea.

Fals. Cu foarte putine exceptii mama poate sa continue alaptarea si este chiar benefic acest lucru, prin alaptare ea transmitand copilului anticorpii care-l va proteja pe copil.

Dimpotriva, daca ar intrerupe alaptarea in perioada in care e bolnava copilul ar fi susceptibil si el de imbolnavire, nemaifiind aparat de anticorpii pe care-i produce mama in lupta cu infectia si care-i sunt transmisi prin alaptare, intarindu-i sistemul imunitar.

Citeste mai departe si mai multe mituri despre alaptare.