Se stie ca multe dintre substantele cu care intra in contact mama ajung si in laptele matern. Unele dintre ele sunt inofensive, in timp ce altele pot ridica probleme bebelusului.

Iata cateva dintre cele mai frecvente situatii cu care se poate confrunta o mama care alapteaza, si afla daca ele reprezinta o contraindicatie pentru alaptare. 

Alaptarea cand mama este bolnava:

Febra. Febra semnaleaza existenta unei infectii in corpul mamei, insa ea nu afecteaza in nici un fel alaptarea. Multi medici recomanda continuarea alaptarii chiar si in cazul mastitelor, de exemplu, deci al infectiilor localizate la san!

Exista de fapt foarte putine cauze care sa determine febra si sa impuna intreruperea alaptarii, una dintre acestea fiind septicemia. Ea este, din fericire, extrem de rar intalnita la adulti sanatosi.

Gastroenterita. O toxiinfectie alimentara poate fi extrem de neplacuta pentru mama, insa ea nu are nici un fel de consecinte asupra laptelui matern. Desi nu se recomanda intreruperea alaptarii, mama trebuie insa sa acorde o atentie sporita masurilor de igiena pentru a evita sa ii transmita si celui mic acelasi microb.

Antibioticele. Exista numeroase antibiotice care sunt perfect compatibile cu alaptarea. In cele mai multe cazuri, medicul va sti si va putea sa aleaga un antibiotic care nu se transmite in laptele matern, sau unul care se administreaza fara probleme si sugarilor, cantitatea de substanta activa din lapte fiind oricum infima.

Alte medicamente. Exista putine medicamente care sunt cu adevarat incompatibile cu alaptarea. Din motive care tin de etica cercetarii medicale, in cazul multor medicamente nu s-au putut efectua studii satisfacatoare legate de cantitatea de substanta activa care se transmite in laptele matern.

Trebuie sa eviti sau sa soliciti alternative de tratament in cazul medicamentelor care au precizata in prospect incompatibilitatea cu alaptarea.

In cazul celorlalte, consulta medicul sau verifica site-ul e-lactancia.org pentru a obtine informatii satisfacatoare. In orice caz, este important ca, impreuna cu medicul specialist, sa stabilesti care este raportul risc beneficiu in cazul urmarii sau amanarii tratamentului respectiv.

Exista tratamente care pot fi usor amanate, fara urmari nefaste pentru sanatate, dar si tratamente de care depinde viata sau calitatea vietii mamei, caz in care se prefera intreruperea temporara sau definitiva a alaptarii.

Probleme stomatologice. Desi in perioada alaptarii problemele stomatologice nu reprezinta acelasi nivel de risc ca in sarcina, nu este bine sau comod (!) sa le ignori. Vizita la dentist este binevenita ori de cate ori este necesara. Un dentist bine informat va sti sa aleaga metode de tratament inofensive pentru bebelus, care nu influenteaza in nici un fel calitatea laptelui matern.