De ce este glutenul o problema, de fapt?

Glutenul este o proteina din cereale. Cerealele care contin gluten sunt: grau, orz, ovaz, secara. Dintre acestea ovazul si orzul au un continut mai redus de gluten decat graul si secara. 

Problema in ceea ce priveste glutenul este ca unele persoane nu il tolereaza. Cu alte cuvinte, unele persoane au ceea ce se numeste intoleranta la gluten.

Persoanele cu intoleranta la gluten dezvolta anticorpi impotriva acestei proteine, iar acest raspuns imun dezvolta o serie de tulburari, cunoscute si sub denumirea de boala celiaca. 

Opinii legate de introducerea glutenului in alimentatia bebelusului

Ca in multe alte probleme, si in ceea ce priveste introducerea glutenului au existat diferite curente de opinie.

In anii 80 se recomanda introducerea glutenului in jurul varstei de 3 luni. Se considera ca daca sistemul imunitar al bebelusului este imatur, el va reactiona mai putin violent si se va obisnui, treptat, cu acest antigen reprezentat de gluten.

Mai tarziu, s-a recomandat amanarea introducerii glutenului in alimentatia bebelusilor pana tarziu, dupa varsta de 9-10 luni. Se considera ca introducand mai tarziu anumite alimente cu potential alergen, se reduce substantial riscul de dezvoltare a alergiei respective.

Glutenul la bebelusi - Care sunt recomandarile in prezent?

Cele mai multe dintre studiile efectuate au ajuns la concluzia ca declansarea bolii celiace este influentata covarsitor de bagajul genetic al individului. Un bebelus provenit dintr-o familie in care exista intoleranta la gluten, are un risc crescut de a dezvolta aceasta afectiune.

In prezent cerealele cu gluten sunt recomandate dupa varsta de 8-10 luni. In cazul copiilor cu fond alergic este posibil ca pediatrul sa recomande introducerea glutenului dupa varsta de 1 an.

Se pare insa ca in unele cazuri amanarea introducerii glutenului in alimentatie dupa varsta de 8-10 luni se asociaza, de asemenea, cu un risc crescut de boala celiaca.

Introducerea glutenului in alimentatie inainte de varsta de 5 luni are un impact negativ asupra tolerabilitatii fata de guten a copilului. Dar adevarul este ca inainte de 6 luni, bebelusul nu ar trebui sa primeasca nici un alt aliment in afara de lapte, preferabil matern. 

Pot face ceva pentru a reduce riscul de boala celiaca?

Recomandarile clasice legate de ceea ce poti face pentru a scadea riscul de boala celiaca sunt:

  • Introducerea glutenului la varsta de 8-10 luni
  • Continuarea alaptarii in perioada introducerii glutenului pare sa scada riscul de de boala celiaca
  • Consulta medicul gastroenterolog pediatru, daca in familie exista cazuri de intoleranta la gluten sau de boala celiaca
  • Consulta medicul daca dupa introducerea glutenului, copilul tau manifesta urmatoarele simptome:diaree, scadere in greutate, stagnare in greutate, spetit scazut, balonare.

Nu elimina glutenul din alimentatia copilului inainte de a consulta medicul. Acesta va recomanda efectuarea unor teste de toleranta la gluten, iar pentru ca rezultatul acestora sa fie concludent, este important ca in organismul copilului sa existe gluten. 

Ce se intampla daca cel mic este diagnosticat cu boala celiaca?

Boala celiaca va impune o serie de restrictii in dieta celui mic, insa ele nu il vor impiedica nicicum sa duca o viata sanatoasa.

Odata diagnosticat cu boala celiaca, cel mic va trebui sa treaca pe o dieta lipsita de gluten. Poti cere sfatul unui dietetician pediatru, care te va ajuta cu sfaturi practice legate de alimentatia celui mic.

Ca idee, insa, cerealele care contin gluten pot fi inlocuite cu succes cu pseudocereale. Exista nenumarate retete de...orice! care permit prepararea de alimente similare celor cu gluten, dar pe care si cel mic are voie sa le manance! 

Practic faina de grau va fi inlocuita in retete cu faina de orez sau de mei. Pseudocerealele nu contin gluten si sunt bogate in nutrienti. Apeleaza cu incredere la quinoa, amaranth, chia si hrisca.

Tu ce recomadari ai primit de la medicul pediatru privind varsta introducerii glutenului in alimentatia celui mic? Cunosti retete gustoase pentru copiii cu intoleranta la gluten?