Afla care sunt efectele negative ale zaharului si cum il poti evita in alimentatia copilului. Zaharul este un tip de carbohidrat, o grupa alimentara importanta in alimentatia copiilor si adultilor. Alaturi de grasimi, carbohidratii sunt principalele surse de energie ale organismului. Organismul nostru nu ar putea sa functioneza fara carbohidrati care ar trebui sa reprezinte aproximativ 60-70% din totalul caloriilor pe parcursul unei zile.
Carbohidratii se gasesc in fructe, legume, leguminoase, produse lactate, cereale, snack-uri si indulcitori, cum ar fi zaharul, miere, melasa, siropul de porumb, concetrat de suc de fructe. Organismul transforma carbohidratii in glucoza, pe care celulele noastre o utilizeaza drept combustibil, in specia creierul. Unii carbohidrati (simpli) se descompun rapid in glucoza in timp ce altii (complecsi) sunt defalcati incet si intra in fluxul sanguin treptat.
Nu toate tipurile de carbohidrati sunt bune pentru organism iar zaharul face parte din aceasta grupa de carbohidrati nocivi. Fiind un produs sarac in nutrienti nu aduce nici o valoare nutritionala alimentelor in care este adaugat. Printe efectele negative ale zaharului amintim:
- perturba echilibrul glicemic
- determina cresterea greutatii corporale
- afecteaza capacitatea de concentrare si nivelul energiei (dupa consumul alimentelor pe baza de zahar nivelul de energie creste brusc insa in scurt timp ne vom simti mai obositi decat eram inainte)
- perturba functionarea normala a sistemului imunitar
- carierea dintilor timpuriu
Zaharul este interzis cel putin in primul an de viata a bebelusului.
Se va adauga zahar in preparatele pentru bebelusi cat mai tarziu posibil. Asa ca nu este nici o greseala daca parintii ii feresc pe cei mici de dulciuri cat mai mult timp posibil.
Pe masura ce copilul creste, oferirea unui pandispan, tarta de fructe sau biscuite preparate in casa din cand in cand ca desert nu are efecte asa de negative precum oferirea de dulciuri comerciale (prajituri, bomboane, ciocolata, jeleuri, etc) care abunda in zahar si aditivi alimentari. Dulciurile din magazine sau cofetarie reprezinta o adevarata povara pentru organismul copilului.
Copii care consuma frecvent dulciuri sunt expusi riscului de a se imbolnavi foarte usor sau de a face forme mai severe de boala deoarece organismul lor este secatuit de minerale si vitamine de zaharul ingerat iar sistemul lor imunitar nu functioneaza la cote inalte.
Descopera retete de dulciuri preparate in casa testate de mamicile din Comunitatea Clubul Bebelusilor.
Ce produse contin zahar?
Este trist dar adevarat, insa majoritatea alimentelor din magazin contin zahar, in cantitati mai mici sau mai mari. De aceea este important sa investim timp si sa le oferim copiilor mancare preparata in casa cu ingrediente cunoscute si sigure. In ziua de astazi zaharul este prezent de la sosul de rosii, preparatele de carne pana la apa cu diverse arome. Cand va uitati pe eticheta unui produs urmatoarele denumiri indica prezenta zaharului in alimentul respective. Chiar daca sunt tipuri diferite tot zahar reprezinta:
- Zahar brun
- Indulcitor pe baza de porumb
- Sirop de porumb
- Dextroza
- Fructoza
- Concentrate de suc de fructe
- Miere
- Sirop de malt
- Maltoza
- Melasa
- Zaharoza
- Sirop
- Indulcitori artificiali
Chiar daca se prezinta sub alta denumire toate au acelasi rezultat negativ: afectarea echilibrului zaharului din sange, a nivelului de energie si functionarea creierului.
Decat sa cumparati dulciuri pe baza de indulcitori artificiali (aspartamul, zaharina, sorbitolul) mai bine le alegeti pe cele care au doar zahar deoarece, desi au mai putine calorii sunt substante mai daunatoare sanatatii.
Oferiti copiilor zaharuri naturale din:
- Fructe si sucuri din fructe
- Legume si sucuri de legume
Si evitati cat mai mult consumul de zaharuri rafinate: zaharul si siropurile bomboanele, gemurile, jeleurile, melasa si bauturile racoritoare carbogazoase sau necarbogazoase deoarece contin glucide simple si prea putine substante nutritive. Mierea se va oferi cu masura copiilor, maxim o lingurita dupa implinirea varstei de 12-18 luni.
Oamenii pot trai fara probleme fara adaos de zahar. Zaharul aduce 0% vitamine, 0% minerale, 0% nutrienti. Zaharul creaza doar dependenta si face mai mult rau decat bine.
Stiai ca zaharul mai este denumit de nutritionisti si „otrava alba”deoarece secatuieste organismul de alti nutrienti importanti pentru prelucrarea sa ? Tu ii oferi copilului tau alimente pe baza de zahar? In ce alte alimente pentru copii adaugi zahar ?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.