Stiai ca nu este nevoie sa iti expui copilul la insecticide periculoase ca sa il feresti de tantari, purici sau capuse? Uleiurile esentiale pot face asta pentru tine! Odata cu venirea caldurii, inclusiv locuintele noastre se umplu de insecte bazaitoare si piscacioase. Ce sa mai spunem de plimbarile pe inserat, de iesirile la padure sau la pescuit?! Iata insa cum te poti feri de insecte cu ajutorul unei solutii naturale si eficiente! Uleiurile esentiale au numeroase intrebuintari, insa una dintre ele pentru care sunt deosebit de apreciate de altfel este calitatea lor de a alunga insectele deranjante!
Ce sunt uleiurile esentiale?
Uleiurile esentiale sunt compusi volatili care se gasesc in plante, si care au diverse roluri in natura. Ele pot atrage insectele pentru polenizare sau pot pune pe fuga daunatorii. Uleiurile esentiale se extrag printr-un proces numit distilare, prin presare sau cu ajutorul unor solventi chimici. Prin contrast cu acestea, substantele sintetice folosite pentru alungarea insectelor au toxicitate crescuta, sunt carcinogene, afecteaza sistemul nervos si sunt daunatoare pentru mediu. Daca mai precizam si ca pielea este cel mai mare organ al omului, si ca are capacitatea de a absorbi o mare parte din ceea ce aplicam pe ea, devine evident de ce este importanta folosirea unor produse cat mai naturale.
Care sunt uleiurile esentiale eficiente impotriva insectelor?
Exista multe asemenea extracte care actioneaza ca repelente impotriva insectelor. Citronella, lamaita, usturoiul, eucaliptul, lamaia, cedrul, rozmarinul, tea tree, iarba matzei, lavanda, menta, busuiocul, trandafirul, scortisoara, cimbrul, portocala, pinul sunt doar cateva exemple. Si mai interesant, se pare ca unele dintre aceste esente sunt mai eficiente fata de un anumit tip de insecte.
Uleiuri esentiale pentru tantari. Experienta a dovedit ca tantarii fug de solutiile repelente care contin citronella, eucalipt, menta, iarba matei, busuioc, usturoi, cimbru, lamaita, trandafir sau lavanda.
Uleiuri esentiale pentru purici. Pe de alta parte, puricii par sa urasca cedrul, citronella, eucaliptul, tea tree, lamaita, lavanda si pinul.
Uleiuri esentiale pentru capuse. Capusele fug de esenta de trandafir, ienupar, lemn dulce, cimbru, grapefruit si oregano.
Vodka, otetul si extractul de vanilie par de asemenea sa potenteze si sa accentueze efectul repelent al uleiurilor esentiale, de aceea se recomanda includerea lor in retete. CITEȘTE ȘI: Primul ajutor în caz de înțepături sau mușcături de insecte la copii
Precautii la folosirea uleiurilor esentiale
Avand in vedere ca tot ceea ce aplicam pe piele este absorbit, intr-un procent variabil, in organism, exista cateva masuri de precautie pe care e bine sa ti le iei. De exemplu, femeile insarcinate sau care alapteaza e bine sa pastreze un grad de precautie inainte de a pulveriza pe piele cantitati mari de repelent cu uleiuri esentiale. Daca tolereaza mirosul, e recomandat sa pulverizeze solutia mai degraba pe haine. De asemenea, se recomanda prudenta maxima inainte de a folosi acest tip de amestecuri repelente la copiii sub 2 ani.
Exista o intreaga dezbatere despre efectele secundare pe care le poate avea uleiul de eucalipt asupra substantei nervoase a bebelusilor, astfel incat poate e mai bine sa il eviti in primii ani de viata ai copilului. De asemenea, poate e mai bine sa iti protejezi micutul indirect, sprayind caruciorul, de exemplu, mai degraba decat sa aplici solutia pe pielea lui delicata. Ca in cazul oricarei alte substante, fa intai un test de alergie. Pulverizeaza o picatura de solutie pe o zona mica de piele si urmareste eventuala aparitie a unor modificari care ar putea indica o reactie alergica. Pastreaza solutia repelenta in sticle clar etichetate, inchise la culoare, la intuneric.
Trucuri pentru a obtine o solutie repelenta
In functie de insectele pe care vrei sa le pui pe fuga si de preferintele tale in materie de miros, solutia repelenta preparata in casa poate contine diverse uleiuri esentiale, in diferite proportii. Uleiurile esentiale trebuie insa incluse intr-o solutie de baza, asa ca am decis sa iti propunem o reteta testata si eficienta, ca punct de plecare si de inspiratie pentru combinatiile pe care vrei sa le incerci acasa. Iata de de ai nevoie:
- Ulei esential de lavanda 15 picaturi
- Ulei esential de eucalipt 10 picaturi
- Ulei esential de tea tree 10 picaturi
- Ulei esential de lime 6 picaturi
- Apa distilata 100 ml
- Otet alb 100 ml
Ingredientele se amesteca bine si se pun intr-un recipient cu pulverizator. Reteta este deosebit de eficienta in serile petrecute afara, cand o poti spraya pe lemnul terasei sau pe scaunele de lemn, pentru a tine la distanta insectele nepoftite. Nu este cel mai potrivit amestec pentru pulverizarea pe piele.
Numeroase mamici s-au jucat acasa cu uleiurile esentiale si au obtinut retete parfumate si eficiente si, cel mai important, naturale, pentru a tine insectele la distanta. Care este reteta ta preferata? Citește și despre: COD ROȘU – Pielea copiilor și iritațiile de vară: erupții, înroșiri, bășicuțe, mâncărimi
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.