Diagnosticul de infertilitate este unul devastator. Vestea buna este ca exista in prezent diverse variante de tratament care te pot ajuta sa obtii sarcina mult dorita si bebelusul la care visezi. Afla care sunt optiunile pe care medicul tau le are la dispozitie.
Variantele de tratament existente in prezent difera in primul rand in functie de cauza care a produs infertilitatea. Asadar, medicul specialist in probleme de fertilitate se va ghida atat dupa diagnosticul obtinut cat si dupa alti factori printre care varsta ta, stilul tau de viata, eventualele boli cronice de care ai putea suferi.
In esenta, infertilitatea se poate trata prin 3 metode. Ti se pot administra medicamente care sporesc fertilitatea, ti se poate recomanda un tratament chirurgical sau poti fin indrumata sa apelezi la una dintre metodele de reproducere asistata.
Medicamentele care imbunatatesc fertilitatea
Medicamentele care imbunatatesc fertilitatea sunt alese ca metoda de tratament in cazul infertilitatii de origine hormonala. Principalul lor scop este sa te ajute sa ai ovulatii normale. Ovulatia este un proces controlat de niste hormoni denumiti gonadotropine, sintetizati de hipofiza. Principalele gonadotropine sunt hormonul de stimulare foliculara si hormonul luteinizant.
Medicul iti poate prescrie un medicament care sa stimuleze hipofiza sa secrete aceste gonadotropine in cantitate mai mare decat o face in mod normal, pentru a determina stimularea ovarelor. O alta varianta este ca medicul sa iti prescrie un medicament care contine deja aceste gonadotropine. Gonadotropinele de sinteza se administreaza doar injectabil si se folosesc in cazul in care stimularea hipofizei se dovedeste ineficienta.
Interventia chirurgicala este singura optiune in unele situatii de infertilitate
In cazul obstructiei trompelor uterine laparoscopia poate fi singura metoda de a remedia problema. Astfel, se poate incerca dezobstruarea trompelor uterine, indepartarea aderentelor sau refacerea integritatii lor, afectata dupa o infectie netratata sau consecutiv ligaturarii lor.
Endometrioza este o alta situatie care poate impune interventia chirurgicala, urmarind indepartarea tesutului endometrial format, care are o influenta mecanica asupra aparatului reproducator.
Sindromul ovarului polichistic poate impune de asemenea efectuarea unei interventii chirurgicale. In timpul operatiei, se foloseste o sursa de caldura care va distruge partial chisturile formate.
Fibroamele mari pot impune efectuarea unei operatii pentru extragerea lor, in cazul in care se crede ca dimensiunile sau localizarea lor ar impiedica nidarea in uter a ovulului fecundat.
Reproducerea asistata
Reproducerea asistata este in general considerata solutia de rezerva, aplicata in cazul in care celelalte metode esueaza. Costurile crescute ale interventiei, faptul ca metodele sunt mai putin conservative decat altele si faptul ca este posibil ca nici prin aceste tehnici sa nu se obtina o sarcina din prima incercare explica preferinta medicilor de a pastra reproducerea asistata ca ultima solutie.
Inseminarea intrauterina consta in introducerea spermei in uterul viitoarei mame. Manopera se realizeaza sincron cu ovulatia, in asa fel incat sansele de a obtine o sarcina sa fie maxime. In plus, interventia este precedata de administrarea de medicamente de stimulare a fertilitatii. In general aceasta este prima tehnica aplicata atunci cand se apeleaza la reproducerea asistata.
Fertilizarea in vitro inseamna fertilizarea care are loc in exteriorul corpului. Metoda se aplica in cazul femeilor ale caror trompe uterine nu sunt functionale sau in cazurile de infertilitate pentru care nu s-a putut identifica o cauza anume. Femeii ii sunt administrate medicamente care ii vor stimula ovarele sa produca mai multe ovule simultan. Apoi, se efectueaza o mica interventie chirurgicala pentru a se recolta aceste ovule. Ele vor fi puse in contact cu sperma viitorului tata, urmarindu-se ca spermatozoizii sa fecundeze ovulele extrase si sa se formeze embrionii.
Ulterior, unul sau doi embrioni sunt implantati in uter. In functie de optiunile personale, ceilalti pot fi congelati pentru incercari ulterioare, pot fi distrusi sau donati si folositi in scop de cercetare.
Transferul intrafalopian de gameti presupune recoltarea gametilor – ovul si spermatozoizi – si implantarea lor in trompele uterine. Astfel, fecundarea are loc in organismul mamei. Sansele de reusita sunt insa mai mici decat in cazul fertilizarii in vitro, asadar metoda nu se mai foloseste curent.
Injectia intracitoplasmatica cu sperma presupune injectarea spermatozoizilor direct in ovul. Apoi, ovulul este implantat in uter, la fel ca in cazul fertilizarii in vitro.
Donarea ovulelor sau a embrionilor pot fi decizii care sa apartina cuplurilor care au trecut printr-un proces de stimulare ovariana si care doresc ca ovulele sau embrionii sa nu se piarda, ci sa fie folositi de alte cupluri care se confrunta cu problema infertilitatii.
In prezent, metodele de obtinere a unei sarcini in ciuda problemelor de fertilitate sunt aplicate in spitale mari din toata lumea. Totusi, procesul poate fi destul de anevoios, avand in vedere tratamentele care sunt asociate manoperei in sine, care presupun un consum important de resurse financiare si de timp. In plus, ca orice alt act medical, toate aceste tratamente pot avea si efecte secundare, care trebuie luate in calcul si atent cantarite. De aceea se recomanda ca intotdeauna cuplurile sa fie indrumate si catre consiliere psihologica.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.