Nu mai e ata de mult si vei ajunge si la finalul sarcinii. Chiar daca acum iti doresti ca totul sa se termine mai repede ca sa poti si tu respira, gandeste-te ca s-ar putea sa iti fie dor de aceasta experienta dupa ce vei naste. Sfatul saptamanii 34 de sarcina este: incearca sa te bucuri de burtica ta!
Te-ai apucat sa citesti toate cartile despre parenting pentru ca le-ai terminat de mult pe cele despre sarcina. Sfatul nostru pentru sarcina ta este sa cumperi pentru tine si partenerul tau o carte medicala pentru parinti. Stim ca ai toate masutele, noptierele si biblioteca pline de carti despre educatia copilului, carti cu povesti si cu activitati pentru copii, dar o carte despre aspecte medicale e utila, chiar daca iti dorim sa zaca nefolosita pana se ingalbeneste sau o donezi unui alt parinte.
Saptamana 34 de sarcina – Ce se intampla in interiorul tau?
Bebe are deja 2,2 kilograme si are 31 de centimetri in lungime, adica de marimea unui pepene honeydew. Acum bebe viseaza si, daca inchizi ochii si adormi este posibil sa il visezi si tu pe el. Din pacate nu toate visele tale vor fi simpatice, cu manute mici si degetele dragute. Foarte multe femei insarcinate in ultimele luni au cosmaruri si viseaza travaliul si nasterea.
Ori este posibil sa visezi ca apar tot felul de complicatii. Sfatul nostru pentru sarcina ta este sa nu crezi cumva ca acestea sunt premonitii de vreun fel. E mai bine sa nu le povestesti altora, care ar putea incepe sa le interpreteze si sa te sperie. Si nu te speria nici tu pe tine: singurul motiv pentru care ai cosmaruri este pentru ca esti stresata inaintea nasterii, un lucru perfect normal.
Ca sa nu mai fii atat de speriata de ideea nasterii, e bine sa te interesezi cat mai bine de optiunile pentru ameliorarea durerii la nastere. Trebuie sa stii ce inseamna o epidurala, asa ca citeste despre asta. Si e important sa stii ca si administrarea epiduralei poate fi dureroasa, desi durerea aceea e de preferat celei provocate de travaliu.
Saptamana 34 de sarcina – Ce e cu epidurala?
In principal, epidurala e salvarea femeii care e pe punctul de a naste, numai sa scape de durere. Indiferent ce ti-au povestit alte femei, epidurala nu e nici pentru femeile „slabe”, care nu au puterea de a rezista, iar refuzarea epiduralei nu te va transforma brusc in cea mai grozava mama de pe planeta. Ea e doar o solutie moderna pentru a le scapa pe femei de chinurile nasterii.
Oricum este important sa stii ca epidurala poate avea efecte secundare, mai ales dupa ce efectul ei trece. S-ar putea sa simti ca iti este frig sau sa te manace intrega piele. Tot acest chin dureaza mai putin de o ora si merita sa il traiesti pentru a nu trebui sa simti intregul travaliu, dar e bine sa fii informata si despre efectele secundare pentru a nu te panica in mod inutil. Si nu exclude la modul absolut ideea unei epidurale.
Mai ales daca nu ai mai nascut pana acum un copil este usor sa-ti imaginezi ca vei putea trece prin travaliu fara probleme si vei putea suporta orice de dragul copilului tau, dar adevarul este ca e foarte probabil sa te razgandesti. In acest caz, sfatul nostru pentru tine este ca ar fi bine sa iti dai seama din timp daca vrei sa iti fie administrata. Poate sa dureze cateva zeci de minute dintre momentul in care tu te-ai hotarat si bine-venita usurare.
Picioarele tale sunt victime
Picioarele tale sufera din plin. Fie-ti mila de ele si poarta pantaloni largi sau fuste vaporoase si pantofi care sa nu te stranga pe nici unde. Ridica-ti picioarele de fiecare data cand stai jos si sfatul nostru pentru sarcina ta este sa nu eziti sa-ti rogi partenerul sa-ti aduca un lighean cu apa rece in care sa le mai inmoi dupa o zi intreaga in care ai simtit ca o sa cazi in fund si nu o sa te mai ridici.
Cauta un pediatru
Cat inca te mai poti misca din casa fara ajutorul unei macarale, de care banuiesti tu ca vei avea nevoie cat de curand, incepe cautarea unui pediatru pentru bebe. Vei fi nevoita sa il vizitezi destul de repede dupa ce ai nascut si vei vrea sa fii pregatita. Nu e cazul sa risti si sa intri in primul cabinet medical care ti-a iesit in fata. Discuta cu medicul respectiv din timp si asigura-te ca sunteti pe aceeasi lungime de unda.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.