Clamparea cordonului ombilical se referă la aplicarea a două pense pe cordon și secționarea între acestea pentru a separa nou-născutul de placenta care se află în uter. Este o procedură care se desfășoară la naștere, imediat după expulzie, în timp ce nou născutului i se aspiră secrețiile pentru a fi dus la neonatologie. Până nu demult, această procedură se făcea extrem de repede, crezându-se că cu cât mai repede ajunge nou-născutul în secția de neonatologie cu atât mai bine. Dovezile științifice au arătat însă altfel lucrurile și procedurile au început să se schimbe. De ani buni. Pentru că secționarea tardivă a cordonului ombilical are numai beneficii. Atunci când se poate, desigur.
În orice domeniu de activitate se pot și se pot aduce îmbunătățiri. Cercetările și studiile pot demonstra că este necesar să schimbi tehnici chiar dacă până acum erau considerate cele mai bune. Secționarea tardivă a cordonului ombilical la naștere este una din acele schimbări despre care s-a demonstrat că aduce o mulțime de beneficii nou-născutului. Pe site-urile medicale de afară a început să se publice articole pe această temă încă din anii 1990. Din fericire, acum și în maternitățile din România există cunoștință de această nouă tehnică. Și se aplică.
INFO ClubulBebelușilor: Ce înseamnă ÎNTÂRZIEREA secționării cordonului ombilical?
OMS recomandă o întârziere a secționării cordonului ombilical între 1 și 3 minute în cazul unei sarcini sănătoase; Colegiul Regal de Obstetrică și Ginecologie spune că orice secționare făcută după trecerea primelor 30 de secunde de la naștere este întârziată, specificând ca să se facă în primele 2 minute de la naștere; National Institute for Clinical Excellence, Marea Britanie, permit întârzierea cât de mult dorește mama sau chiar până ce cordonul nu mai pulsează.
Ce beneficii aduce amânarea secționării cordonului ombilical
Întârzierea secționării cordonul ombilical imediat după naștere permite continuarea trecerii către făt a sângelui care îi conferă nou-născutului o porție suplimentară de hemoglobină și celule stem. Studiile au arătat că o amânare a secționării acestuia cu doar 30 de secunde permite nou-născutului să primească 20 până la 40 ml de sânge pentru fiecare kilogram corp. La o greutate de 3000 de grame, un bebeluș ar primi în 30 de secunde între 60 și 120 de ml de sânge.
„Există beneficii serioase de pe urma acestui simplu gest de amânare, cum ar fi o scădere foarte mare a riscului de anemie în primul an de viață, o scădere foarte mare a riscului de hemoragie intraverticulară, adică cerebrală, portpartum. De asemenea scade riscul de enterocolită ulceohemoragică. Gândiți-vă cum stau lucrurile când vine vorba despre un prematur – simplu gest de a amâna secționarea cordonului ombilical imediat după naștere poate ajuta acești nou-născuți să primească acele imunoglobuline și celule stem atât de valoroase în recuperarea lor după naștere, în finalizarea a ceea ce nu s-a putut finaliza în uter. Pentru ei, beneficiile sunt mult mai mari decât o simplă profilaxie a anemiei!“, ne spune dr. Oana Zaharia, medic prima, șefa Secției Obstetrică, Spitalul Regia Maria Băneasa.
Cui nu i se recomandă amânarea secțiunii cordonului ombilical
Toți nou-născuții la termen au un icter care apare în primele zile după viață, adică o degradare a acelei hemoglobine pentru a se transforma în altfel de hemoglobină. Asta pentru că hemoglobina din timpul vieții intrauterine nu este același lucru cu hemoglobina adultă. Icterul se face din cauza numărului crescut de celule roșii care determină depunerea bilirubinei în țesuturi.
„În acest context, contraindicație pentru amânarea secțiunii cordonului ombilical la naștere vor avea feții proveniți din sarcini cu incompatibilități și izoimunizări. La acești copii, nu este indicat să se adauge un alt risc, acela al dezvoltării unui icter extrem de intens și de periculos, pentru că ei se nasc din start cu un icter accentuat. De aceea, oricâte beneficii ar aduce această tehnică de amânarea a secționării cordonului ombilical, trebuie bine cântărit în cazurile în care riscurile sunt mai mari decât beneficiile“, dr. Oana Zaharia. CITEȘTE ȘI: Bebe s-a născut! Nevoile bebelușului născut la termen în primele ore și zile după naștere
Cercetările medicale schimbă procedurile
Epiziotomia, procedura chirurgicală prin care se lărgește deschiderea vaginului prin secționarea perineului în timpul nașterii pentru a se preveni rupturile necontrolate în timpul expulziei, a avut nevoie și ea de ani de studii medicale și alți ani buni de recunoaștere și implementare în maternități. Deși s-a vorbit prima oară de epiziotomie într-o revistă medicală în anii 1920, 20 de ani mai târziu știința medicală încă se îndoia de eficacitatea acestei proceduri.
De-a lungul timpului, mentalitatea și, probabil, practica, a făcut ca acest lucru să fie înțeles altfel și considerat necesar ca manevră în timpul nașterii. E mult mai ușor să suturezi o tăietură liniară, decât o ruptură necontrolată. Printr-o altfel de perioadă a trecut și clamparea tardivă a cordonului ombilical și multe altele se vor mai modifica, dacă studiile ne vor arăta că putem face lucrurile mai bine. Un alt exemplu, mai recent, este renunțarea de către OMS a regulilor atât de stricte privind ordinea introducerii alimentelor în diversificarea alimentației copiilor.
Întreabă medicul cu care vei naște despre amânarea secționării cordonului ombilical
Dacă ai decis că vrei să prelevezi celule stem din cordonul ombilical la naștere, nu uita să întrebi medicul cu care naști sau echipa care se va ocupa de această prelevare dacă ai putea beneficia și de amânarea secționării cordonului ombilical. De regulă, se alege între cele două proceduri – prelevare de celule stem sau amânarea secționării cordonului ombilical – dar știm cazuri când ambele proceduri s-au putut realiza. CITEȘTE ȘI: Naștere naturală sau cezariană? Află cum te pregătești!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.