Nu trăim cele mai liniștite timpuri, iar teama față de un posibil incident nuclear se strecoară în viețile noastre. Întotdeauna, șansele de a trece cu bine peste o situație dificilă cresc direct proporțional cu nivelul de informare a populației, prin urmare iată ce ai de făcut.
Ce tip de expunere poate să apară în cazul unui accident la o centrală nucleară?
În cazul funcţionării anormale a unei centrale nucleare, aceasta poate emite în zona înconjurătoare radioactivitate sub forma unui amestec de produşi generaţi în reactor, denumiţi „produşi de fisiune nucleară”. Principalii radionuclizi care reprezintă un risc pentru sănătate sunt cesiul radioactiv şi iodul radioactiv. Populaţia poate fi expusă la aceşti radionuclizi fie în mod direct, din aer, fie indirect, prin apa şi alimentele contaminate. Echipele de salvare, echipele de intervenţie şi muncitorii din centrala nucleară pot fi expuşi la doze mai mari de radiaţii, prin natura activităţilor lor profesionale şi în mod direct, prin expunerea la materialele radioactive din interiorul centralei.
Efectele asupra sănătăţii apar numai dacă o persoană este expusă la radiaţii. De aceea, cea mai importantă măsură de protecţie este prevenirea expunerii. Persoanele aflate în zonele cele mai apropiate de centrală au cel mai mare risc de a fi expuse la radiaţii. Cu cât distanţa faţă de centrala nucleară este mai mare, cu atât riscul este mai mic. De aceea, atunci când se produce un accident nuclear, măsurile de sănătate publică constau în evacuarea şi adăpostirea persoanelor aflate în apropierea centralei.
Adăpostește-te
Recomandarile autorităților trebuie urmate atent în cazul unui accident nuclear:
Nu ieși din casă. Stai în interior sau la subsol, într-o încăpere din cărămidă, pe cât posibil fără geamuri, cât mai departe de pereți sau de acoperiș.
Nu merge să iei copiii de la școală sau de la grădiniță. Personalul autorizat îi va îngriji.
Dacă este obligatoriu să ieși din casă, protejează-te cât mai bine cu salopetă, căciulă, mănuși, bocanci, cizme, Limitează timpul petrecut afară la minimum posibil.
La revenirea în casă toate hainele trebuie dezbrăcate și puse în saci de plastic, care vor fi închiși cît mai ermetic și lăsați afară. Te vei spăla imediat la duș, cu apă călduță, nu fierbinte și cu săpun/șampon/gel de duș.
Nu vei folosi telefonul decât pentru situații de strictă necesitate, pentru a evita aglomerarea liniilor.
Nu vei consuma fructe și legume din grădină, lapte produs de animalele din zonă, alimente expuse sau neîmpachetate,
Animalele trebuie adăpostite imediat la interior
Ușile și ferestrele vor rămâne închise și ermetizate, pe cât posibil, cu bandă adezivă, bandă izolatoare sau, în cel mai rău caz, cârpe.
Gurile de aerisire și instalațiile de climatizare sau ventilare se închid imediat
Se închide aragazul, se stinge focul din sobă
Se protejează hrana și apa de la exterior cu prelate sau folii de plastic.
Urmărește posturile radio și TV dedicate, care transmit informații oficiale despre situația curentă.
CITEȘTE ȘI: Trusa cu medicamente pentru copiii – Lista cu tot ce ai nevoie
Ce faci dacă trebuie să evacuezi zona?
În anumite situații autoritățile pot recomanda evacuarea unei anumite zone. Toate informațiile sunt transmise la radio, TV și prin sistemele de amplificare ale Poliției.
Nu uita să pui în bagaj:
– articole pentru igienă
– două rânduri de haine
– medicamente uzuale și alte medicamente pe care le consideri necesare
– acte de identitate, bani, permis de conducere, alte acte.
Când se administrează iodura de potasiu?
Iodura de potasiu trebuie administrată cât mai repede, preferabil imediat înaintea expunerii la iodul radioactiv. Luată imediat înaintea expunerii, reduce doza de iod radioactiv încasată cu 98%. Luată după expunere, la un interval de 4 ore, doza este redusă cu doar 50%.
Nu conduce decât dacă se evacuează zona!
Poate că există tentația de a conduce pentru a te îndepărta cât mai mult și cît mai repede de zona afectată, dar nu e deloc o idee bună. Mașina nu oferă nici un fel de protecție împotriva particulelor radioactive care contaminează atmosfera.
În plus, este foarte posibil ca străzile să fie deja pline de șoferi speriați, neatenți, grăbiți și ultimul lucru pe care ți-l dorești este un accident rutier.
Direcția din care vezi că bate vântul nu oferă informații precise
Desigur, o stație meteorologică poate oferi informații de calitate, dar să estimezi direcția vântului uitându-te pe geam nu e deloc fiabil.
Particulele radioactive generate de explozie sunt propulsate la foarte mare înălțime și transportate de curenți de aer de mare altitudine, cu direcții de deplasare diferite decât vântul de la suprafața solului. Prin urmare, stai la adăpost și bazează-ți deciziile pe informațiile oficiale.
DESCARCĂ AICI LISTA ADĂPOSTURILOR DE PROTECȚIE CIVILĂ PENTRU BUCUREȘTI și RESTUL ȚĂRII
Care sunt efectele pe termen lung ale expunerii la radiaţii ionizante?
Expunerea la radiaţii poate creşte riscul de cancer. La supravieţuitorii bombelor atomice din Japonia, riscul de leucemie a crescut la câţiva ani după expunerea la radiaţii, în timp ce riscul altor tipuri de cancer a crescut după mai mult de 10 ani de la expunere.
În cursul urgenţelor nucleare se poate elibera iod radioactiv. Dacă este inhalat sau înghiţit, iodul radioactiv se concentrează în glanda tiroidă şi duce la o creştere a riscului de cancer tiroidian. Pentru persoanele expuse la iod radioactiv, riscul de cancer tiroidian poate fi micşorat prin administrarea tabletelor de iodură de potasiu, care împiedică captarea iodului radioactiv la nivelul tiroidei. Riscul de cancer tiroidian în urma expunerii la iod radioactiv este mai mare la copii şi la adulţii tineri şi mai scăzut la persoanele peste 40 de ani.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.