Sarcina și nașterea între 20 și 30 de ani reprezintă o decizie destul de controversată, chiar dacă, din punct de vedere fiziologic, este cea mai potrivită etapă pentru a deveni părinte. Descoperă perspectiva medicului, a psihologului și a societății asupra mamelor tinere și află care sunt și avantajele, și dezavantajele unei asemenea decizii.
Perioada cuprinsă între 20 și 30 de ani este o etapă de explorare, creștere profesională și personală, dar este și cel mai bun moment pentru o sarcină, cel puțin din unele puncte de vedere. Evident, ca orice lucru din lume, sarcina și nașterea la 20 – 30 de ani are și unele posibile dezavantaje. Oare ce primează, plusurile sau minusurile?
Sarcina și nașterea la 20 – 30 de ani: părerea medicului
Din punct de vedere medical, sarcina și nașterea la 20 – 30 de ani este ideală: fertilitatea femeilor este maximă în acest interval de timp, iar probabilitatea de concepție este ridicată. Inclusiv fiziologia lor este mai robustă, iar capacitatea de adaptare la schimbările hormonale și fizice ale sarcinii este maximă.
Din punct de vedere al riscurilor și beneficiilor, medicii obstetricieni sunt de părere că statistic vorbind, sarcina și nașterea la 20 – 30 de ani are un risc mai mic de complicații obstetricale, în comparație cu sarcina la vârste mai mari. Desigur, asta nu înseamnă că gravida este complet protejată împotriva acestora: îngrijirea prenatală rămâne la fel de importantă.
Sarcina și nașterea la 20 – 30 de ani: părerea psihologului
Din punct de vedere psihologic, perioada cuprinsă între 20 și 30 de ani este una caracterizată de numeroase schimbări și provocări, atât la nivel individual, cât și în context relațional și social. Femeile tinere pot resimți presiune socială și așteptări ridicate legate de rolul de părinte, ceea ce poate declanșa o oarecare anxietate. Există, în sarcina și nașterea la 20 – 30 de ani, un grad ridicat de incertitudine referitor la schimbările pe care le vor aduce aceste evenimente.
Femeile tinere se confruntă, adesea, cu întrebări legate de propria lor pregătire pentru rolul de părinte și de adaptabilitatea la noile sale responsabilități. Sprijinul social și familial este important la orice vârstă, dar adesea femeile tinere sunt copleșite de intervenția puternică a rudelor. Acestea „știu mai bine”, ceea ce le poate face să se simtă inadecvate și incapabile să își îndeplinească obligațiile.
Sarcina și nașterea la 20 – 30 de ani: părerea societății
De spune că „gura lumii n-o închide nimeni”, însă realitatea este că trăim în societate și e greu să nu apleci urechea la ceea ce are ea de spus. Din punct de vedere social, mamele tinere sunt privite uneori cu îndoială; femeilor li se reproșează de multe ori că nu și-au terminat studiile înainte de a deveni mame, de pildă.
O altă idee este aceea că tinerii ar trebui să se distreze până la vârsta de 25 – 30 de ani, să se ocupe de carieră, să își descopere pasiunile și abia mai târziu să se așeze la casa lor și să aibă copii. Se spune că este greu că faci, cu mintea de la 20 de ani, o alegere de durată privind partenerul de viață. Explorarea mai multor relații poate fi benefică la această vârstă, astfel încât alegerea finală să fie una corectă, iar copiii să poată crește într-un mediu sănătos, alături de ambii părinți.
Cum e să fii părinte la 20 – 30 de ani?
Sarcina și nașterea la 20 – 30 de ani este sinonimă cu un set de părinți tineri, plini de viață și de energie, la curent cu tot ceea ce este modern, cu răbdare și cu chef de joacă. Dacă sunt lăsați să învețe din mers și să își crească micuțul conform propriilor convingeri și fără prea multe interferențe din afară, părinții tineri vor compensa lipsa de experiență cu idei ingenioase și multă disponibilitate pentru distracție, ceea ce îi va oferi micuțului o copilărie memorabilă.
Sarcina și nașterea la 20 – 30 de ani: dezavantaje
Un părinte tânăr este energic și plin de viață; este modern și deschis către comunicare liberă cu copilul; este vesel și disponibil pentru copilul său. O femeie care rămâne însărcinată la această vârstă are toate șansele să ducă sarcina la termen cu ușurință, să aibă o naștere fără complicații și un bebeluș sănătos. Exista, totuși, și dezavantaje ale acestei decizii?
Cea mai mare problemă legată de sarcina și nașterea la 20 – 30 de ani are legătură cu instabilitatea financiară care caracterizează această etapă de vârstă. Atunci când banii reprezintă o problemă, creșterea unui copil poate deveni o povară și îți poate influența în mod negativ deciziile legate de carieră. Nevoia de a-i oferi minimul necesar copilului îi poate împiedica pe părinți să își continue studiile sau să construiască o carieră care le–ar permite să acceseze joburi mai bine plătite.
Realitatea este că, în epoca modernă, mulți dintre tineri nu sunt cu adevărat pregătiți pentru a deveni părinți la această vârstă. Aceștia preferă să se bucure de libertate și pot alege să experimenteze viața de cuplu, în doi, pentru o perioadă mai lungă de timp.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Indiferent de vârsta la care alegi să devii părinte, ce e cu adevărat important este să fii pregătit pentru această nouă etapă de viață. Un copil reprezintă o mare responsabilitate și, deși creșterea lui se va asocia cu unele dintre cele mai puternice emoții pe care le vei trăi vreodată, e bine să te pregătești în egală măsură și pentru părțile mai dificile ale „jobului”.
Surse:
- https://sofatinfertility.com/news/pros-and-cons-of-getting-pregnant-in-your-20s-30s-and-40s/
- https://www.romper.com/p/8-pros-cons-of-having-a-baby-in-your-20s-8772105
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.