Esti in al doilea trimestru, in luna a 6-a de sarcina care dureaza de la saptamana 23 la saptamana 27 de sarcina.
Tu ai 26 saptamani de sarcina, copilul tau este in varsta de 24 saptamani.
Al II trimestru dureaza de la saptamana 14 la saptamana 27, copilul este complet format si incepe sa creasca iar tu incepi sa simti o ameliorare a simtomelor neplacute din prima parte a sarcinii.
Din saptamana 26 de sarcina gravidele pot începe să frecventeze acum cursurile prenatale. E un mod plăcut, util, o oportunitate de a învața despre ceea ce înseamnă travaliul, nașterea, alăptarea, noul mod de viață alături de un copil. E un loc unde pot socializa cu alte femei, ce trec concomitent prin aceeași experiență. Împărtășirea trăirilor, a sentimentelor, subiectele comune de discuții, oferă un real suport în această perioadă. Implicarea partenerului în astfel de acțiuni e una benefică. Cu siguranță, viitorul tată vă va ajuta încântat, cu drag și pricepere, la creșterea bebelușului. Să nu fiți însă surprinse dacă descoperiți reticența unora dintre ei. Exista bărbați care efectiv se simt jenați de participarea la astfel de cursuri. Există ceva care va face totuși diferența, și anume topicul dezbătut. Una este să discuți despre tehnica respirației în timpul travaliului, alta e să comunici despre îngrijorările frecvente ce survin odată cu venirea pe lume a bebelușului. Discutați mereu cu partenerul, luați în considerare argumentele lui pro și contra, adaptați-vă și felului lui de a fi. E important ca între voi să domine armonia!
Stiați că după naștere relația dintre cu partenerul va suferi modificări? Intervin nevoile micuțului, 24 din 24, 7 din 7, cel de-al treilea (sau mai mult dacă deja aveți copii) și cel mai alintat membru al familiei, noul venit în jurul căruia gravitează întreaga lume. Toate schimbările relaționale sunt perfect normale. Ne referim aici la atenția reciprocă pe care și-o acordă partenerii, intimitatea fizică, senzația de oboseală, uneori de anxietate. Acceptați-le la pachet, în formulă completă, sunt tipice trecerii de la viața de cuplu la cea de familie extinsă. Căutați să păstrați un echilibru, fie el și precar. Transformările, așa cum au apărut, tot așa vor dispărea după naștere.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Gravida in saptamana 26 de sarcina
Odată cu destinderea uterului, cutia toracică e împinsă spre exterior, declanșând dureri de coaste și disconfort. Se acutizează când bebe lovește cu piciorul, când stă într-o poziție în care capul împinge diafragma ori când gravida stă mult timp în șezut. Starea se ameliorează făcând mișcare și ajustându-vă poziția până la găsirea celei mai comode. Sau înotând (procedeul bras favorizează poziționarea fătului într-o postură optimă, e plăcut, e relaxant). Feriți-vă de sedentarism!
Apariția nodulilior la nivelul sânilor este normală în trimestrul III (deja sânii se pregătesc pentru alăptare) și nu trebuie să constituie un motiv de îngrijorare. Formațiunile sunt moi, sensibile, mobile și, nu uitați, provocate de sarcină. În caz de infecții vaginale, gravida poate fi liniștită deoarece aceste afecțiuni nu dăunează fătului. În acest caz, un tratament adecvat va fi prescris de doctor.
Îmbrăcămintea se alege după preferințe. Sunt femei însărcinate care adoră să-și scoată în evidență burtica, să se mândrească cu postura de viitoare mămici. Hainele alese vor fi mulate, decupate, elastice, luând noua formă a corpului. Altele optează pentru ținute lejere, foarte comode, ce ascund discret sarcina. Rămâne la personala dumneavoastră latitudine ce stil apreciați. Aici nu-i despre recomandări, ci doar despre gust.
Creșterea în greutate în decursul sarcinii influențează greutatea bebelușului la naștere. Supraponderalitatea se asociază cu potențiale probleme de sănătate ale copilului, în viitor. Păstrați un echilibru în alimentație, cu calorii puține și multe elemente nutritive. Pe masura ce abdomenul se mareste apar si durerile de spate. Majoritatea femeilor sufera de dureri de spate in timpul sarcinii, intr-un stadiu sau altul al acesteia. In primul rand renunta la pantofii cu toc. Cand mergi la cumparaturi ai grija ca greutatile sa fie distribuite egal, cate o sacosa in fiecare mana. Atunci cand stai pe scaun o idee buna este sa tii genunchii mai sus decat soldurile.
Dormi pe o parte cu o perna intre picioare si una sub burta. Baile calde, nu fierbinti, si masajul pot ameliora durerile de spate. Odihneste-te cat poti de mult. Nu te ingrijora foarte tare de vergeturile aparute pe burta si pe sani, se vor estompa dupa nastere. Inima lucreaza in plus pentru a mentine o circulatie buna. Si activitatea rinichilor este mai intensa deoarece au de procesat mai multe fluide.
Sarcina este o perioada speciala din multe puncte de vedere, iar unul din aspectele la care trebuie sa fim foarte atente este ca exista plante, condimente, alimente pe care le utilizam in mod obisnuit in dieta noastra fara probleme, dar care acum ar putea provoca neplaceri de la cele mai reduse, precum arsuri la stomac, pana la cele mai grave, precum nastere prematura si malformatii ale fatului. Este bine sa consulti o lista scurta de plante ce trebuie evitate in timpul sarcinii pentru a sti de ce sa te feresti. Pe parcursul sarcinii multe mame se intreaba care sunt factorii care influenteaza greutatea la nastere a copilului, tinand cont ca bebelusii vin pe lume mai micuti, mai mari, mai lungi, mai durdulii.
Cresterea fetala e un factor foarte important, luat in calcul la fiecare ecografie pentru a se vedea daca fatul se dezvolta bine. Aceasta crestere intrauterina depinde in primul rand de schimbul de nutrienti dintre mama si copil, prin placenta, dar exista si un factor incontrolabil care va avea un cuvant important de spus la final: genetica. Afla care sunt factorii care determina greutatea la nastere a copilului, factori atat genetici cat si care tin de mediu deci care pot fi controlati pana la un punct.
Copilul in saptamana 26 de sarcina
COPILUL TAU: Acum burtica e destul de mare, iar fătul își coordonează mai bine mișcările intense, viguroase. Atenție, el poate răspunde acum la muzică, voci, vibrații, la zgomotele puternice.
Toate celulele nervoase de la nivelul creierului i se vor ramifica treptat și vor forma conexiuni neuronale. Corpul lui e foarte flexibil, arcuindu-se cu ușurință. Își duce frecvent mânuțele la față (la gură, în special). La fel de des, își apucă și degetele de la picioare, trăgându-le uneori spre guriță. Profilul îi este bine conturat, cu trăsăturile clar evidențiate. În continuare, pleoapele sunt perfect închise. Gâtul e scurt, capul fiind poziționat aproape de corp. Două glande de mici dimensiuni (suprarenalele) controlează evoluția copilului și, mult mai târziu, ii vor oferi abilitatea de a face față stresului (adrenalina și noradrenalina sunt secretate la nivelul zonei medulare, ca răspuns la tulburările cauzate de stres). Creierul este atât de complex încât are nevoie de toată perioada de 9 luni pentru a se maturiza (nu doar pentru a crește în dimensiuni). Acum încep să se formeze cele șase straturi distincte, cortexul căpătând aspectul încrețit. Spațiul dintre cele două oase ale frunții este acum aproape închis. Fanta rămasă va permite dezvoltarea ulterioară a encefalului.
Bebelusul masoara acum 24 cm si cantareste in jur de 730 grame. Plamanii sunt suficienti de dezvoltati pentru a inhala cantitati mici de lichid amniotic. Acestia continua sa se maturizeze. Bebelusul poate sa inspire si sa expire insa tot oxigenul este asigurat prin placenta si cordonul ombilical. Atunci cand tu atingi burtica bebelusul reactioneaza. Pana la sfarsitul acestui trimestru bebelusul se va pozitiona cu capul in jos. Aceasta este o pozitie confortabila pentru el. Unii bebelusi adopta aceasta pozitie tarziu, pe ultima suta de metri, altii deloc ceea ce ar putea necesita nasterea prin cezariana. Pozitia bebelusului poate afecta nasterea si poate fi aflata prin palparea abdomenului de catre doctor. De cele mai multe ori copilul sta in uter intr-o pozitie ghemuita, cu capul indoit spre trunchi, cu mainile indoite si incrucisate si cu picioarele indoite si incrucisate in fata abdomenului. Doctorul care urmareste evolutia sarcinii tale va folosi termenul de prezentatie pentru pozitia pe care o va avea bebelusul in uterul tau.
Să nu cumva să neglijăm pregătirea pentru cele necesare bebelușului. Unele cumpărături ce-i sunt necesare pentru perioada de după naștere pot demara chiar acum. Lista ar putea include pătuț, leagăn sau coș special pentru nou-născut, body-uri, cărucior ori un rucsac special, scaun de mașină (cerință obligatorie), cadă de baie cu accesorii. Nu alocați un buget prea mare shopping-ului, micuțul va crește precum Făt-Frumos, iar îmbrăcămintea îi va rămâne repede mică. Biberoanele, cu tot cu încălzitorul și sterilizatorul aferent, patul pentru călătorii, masa de schimbat scutecele, lampa de veghe, lenjeria, mai pot aștepta. Luați-le pe rând, cu drag, rabdare și chibzuință. Specific chibzuința întrucât o parte dintre lucruri (pat, carucior, scoică, leagan, țarc pliabil, port-bebe) se pot împrumta de la prietenii care au deja copii mai mărișori.
In uter, bebelusii nu sunt nici pe departe izolati de lumea exterioara. Desi uterul ii protejeaza si le ofera un mediu sigur pentru dezvoltare, ei aud si simt ceea ce se petrece in exterior. Descopera ce poate percepe bebelusul in burta mamei sale
Uite ce se intampla cu tine si bebelusul tau in Saptamana 27 de sarcina
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.