Esti in primul trimestru, in luna a 3-a de sarcina care dureaza de la saptamana 10 la saptamana 13 de sarcina. Tu ai 11 saptamani de sarcina,copilul tau este in varsta de 9 saptamani. Primul trimestru dureaza de la saptamana 1 pana la saptamana 13 si este perioada in care se formeaza toate sistemele si organele copilului. Embrionul se dezvolta cu o viteza extraordinara. Se contureaza deja, receptorii senzoriali, cei care percep mangaierile, lumina, undele sonore si temperatura. Acum, apare primul dintre cele 5 simturi:simtul tactil.
TU: In primul trimestru de sarcina variatiile tensiunii arteriale ti-ar putea provoca ameteli si chiar lesin. Nu te ridica prea repede de pe scaun, e posibil sa ai ameteli. In saptamana 11 de sarcina sanii sunt in continuare sensibili, si se pot vedea vasele de sange. Nodulii, acele umflaturi care apar in jurul sfarcurilor poarta denumirea de tuberculii Montgomery, glande care secreta o subtanta lubrefianta si antiseptica avand rolul de a usura alaptarea, de a mentine supletea pielii sanului si de a preveni infectiile sanilor. Dupa debutul alaptarii spalarea sanilor cu sapun indeparteaza aceasta substanta naturala cu rol de protectie impotriva ragadelor.
Nevoia de a bea lichide este mai acentuata, de asemenea simti ca vrei sa urinezi mai des. Volumul de sange a crescut, pielea capata o culoare roz si este posibil sa simti ca mainile si picoarele sunt mai calde decat de obicei. Bebelusul este foarte activ, desi, tu inca nu simti.
Placenta este organul cu ajutorul caruia bebelusul primeste nutrimentele necesare pentru a se dezvolta. Prin placenta si cordonul ombilicat trece oxigenul si nutrientii necesari cresterii bebelusului: proteine, grasimi, zaharuri, apa, vitamine, minerale, toate acele substante prezente in mancarea si bauturile pe care mama le consuma. Placenta actioneaza si ca un filtru protector impotriva majoritatii bacteriilor. Cu toate acestea, exista virusi care o pot traversa. De asemenea, substantele din medicamentele pe care mama le ia traverseaza placenta. Placenta se mai numeste si „delivrenta” deoarece dupa expulzia fatului se va elimina si placenta. Placenta se formeaza de la inceputul sarcinii atat din celule fetale cat si din celule materne. In luna a 4-a de sarcina placenta este complet formata.
In timpul sarcinii mai pot calatori cu avionul?
Calatoria cu avionul in timpul sarcinii nu este contraindicata daca sarcina evolueaza in conditii normale. Daca nu ai unele contraindicatii medicale si te simti bine, poti calatori oricand cu avionul pana in luna a 8-a de sarcina. Pentru a evita senzatia de greutate in picioare, incerca sa te plimbi, o data la un interval de o ora pe culoarul dintre scaune. Cand sarcina progreseaza si vrei sa faci o calatorie cu avionul, informeaza-te la compania aeriana, deoarece unele impun anumite restrictii. Daca ai burtica mare este posibil sa ti se ceara o aprobare scrisa de catre medic.
Constipatia este o problema frecventa cauzata tot de schimbarile hormonale; este bine sa fie evitata deoarece altfel duce la o alta problema destul de frecventa pentru gravide si anume hemoroizii. De multe ori constipatia apare si ca efect al suplimentelor de vitamine bogate in fier care se recomanda femeilor in sarcina. Pentru a evita constipatia un prim pas ar fi consumul suficient de apa. Apoi trebuie sa adoptati o dieta bogata in fibre, sa consumati multe fructe si legume.
Multe femei insarcinate au auzit macar o data comentarii legate de dimensiunile burticii lor. Ca sunt prea mici sau prea mari, ”binevoitorii” din preajma mamicii nu se vor sfii sa discute aceasta problema. Deci cat de mare ar trebui sa fie burtica ta? O burtica prea mica sau prea mare ne arata ce dimensiune va avea bebe la nastere? Citeste aici despre greutatea in sarcina.
Ia in continuare o doza de minim 600 mg de acid folic zilnic care s-a dovedit ca reduce riscul ca bebelusul sa dezvolte un defect de tub neural, cum ar fi spina bifida. Suplimentele de acid folic sunt necesare doar pana in 12 deoarece la acel moment tubul neural este complet dezvoltat. Si de aici in colo vei avea nevoie sa-ti procuri din alimentatie o doza zilnica de 400 mg acid folic. Mentine o alimentatie echilibrata si sanatoasa si mareste apotul de lichide.
E fetita sau baietel? E una dintre primele intrebari pe care si le pune cuplul care tocmai a aflat de sarcina. Cea mai sigura metoda este ecografia efectuata in jurul saptamanii 20 de sarcina. Dar cine poate astepta pana atunci, nu-i asa? Iata cum te poti orienta sa afli daca sexul copilului.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
COPILUL TAU: Fatul masoara acum intre 44-60 mm si cantareste in jur de 8-10 grame.
Dezvoltarea bebelusului a depasit pragul critic, i s-au format toate organele dar nu sunt gata sa functioneze. Majoritatea organelor vitale, cum ar fi rinichii, ficatul, creierul si plamanii functioneaza. In perioada urmatoare ele nu fac decat sa creasca. Riscurile unei malformatii congenitale grave sunt acum indepartate.
De asemenea riscul de a fi afectat de medicamente sau unele infectii este mai mic. Inima, total autonoma de inima mamei, functioneaza cu un ritm de 110-160 de batai pe minut, comparativ cu cele 70 ale unui adult. Pana la sfarsitul saptamanii 11 de sarcina, corpul sau isi va dubla lungimea iar capul va reprezenta jumatate din lungimea corpului. Incep sa apara tot mai multe detalii, unghiutele si parul, mai bine spus un puf, foarte fin.
Sistemul auditiv al bebelusului se formeaza foarte devreme. Urechea medie incepe sa se dezvolte din a 10-a saptamana de sarcina iar timpanul din saptamana a 11-a. Peste putin timp si urechea interna este formata asa ca bebelusul traieste intr-un zgomot permanent, compus din toate sunetele generate de corpul mamei fie ca sunt bolboroseli intestinale, bataile inimii, contractii musculare. Din exterior nu ajung la bebelus decat sunetele grave cum ar fi trantitul unei usi, peretele abdominal si lichidul amniotic atenuindu-le.
Pielea bebelusului este transparenta si lasa sa se vada vasele de sange iar la nivelul gingiilor au aparut mici alveole dentare.
Uite ce se intampla cu tine si bebelusul tau in Saptamana 12 de sarcina
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.