Esti in al treilea trimestru, in luna a 9-a de sarcina care dureaza de la saptamana 37 la saptamana 40 de sarcina.
Tu ai 39 saptamani de sarcina, copilul tau este in varsta de 37 saptamani.
Al III trimestru dureaza de la saptamana 28 la saptamana 40, corpul tau se pregateste pentru nastere, copilul continua sa creasca.
TU: Nu mai ai nici cea mai mica doza de rabdare. Indiferent cum vei naste, natural sau prin operatie cezariana, accepta dinainte ca durerea face parte din acest proces.
Toate femeile isi doresc sa nasca usor. Nimeni nu iti poate spune cum va decurge nasterea deoarece aceasta difera de la femeie la femeie si poate fi influentata de factori neprevazuti. Cert este ca va fi o experienta unica despre care vei vorbi mult de acum in colo !
Generic, travaliul cuprinde trei stadii: travaliul propriu-zis, nasterea si expulzia placentei. Altfel spus, travaliul se refera la intervalul de timp scurs intre prima contractie si expulzia placentei (delivrenta).
Dilatarea are loc in prima faza, in timpul travaliului propriu-zis, acela atat de temut de viitoarele mame. Acest prim stadiu al travaliului este, la randul lui, impartit in trei etape, in functie de modificarile specifice ce apar in fiecare dintre aceste etape: travaliul timpuriu, travaliul activ si tranzitia.
Daca nasterea naturala nu este posibila vei naste prin operatie cezariana. Desi ar trebui sa se recurga la cezariana doar atunci cand este absolut necesar, si atudinirea obstreticienilor are un rol in cresterea numarului acestor interventii. Viioarele mame nu ar trebui sa opteze atat de usor pentru cezariana, deoarece, spre deosebire de nasterea naturala, cezariana prezinta mai multe riscuri, o refacere mai dificila si ar putea afecta sanatatea pe termen lung. Cezariana este necesara in urmatoarele situatii:
- Bebelusul este in suferinta fetala
- Prezentatia transversa sau alte prezentatii care fac riscanta nasterea pe cale naturala (cu fata, fruntea, umarul);
- Placenta praevia sau o desprinderea placentei;
- Exista o disproportie intre copil si pelvisul mamei (disproportie cefalo-pelvica);
- Sarcina a depasit termenul si fatul poate intra in suferinta fetala;
- Varsta inaintata a mamei;
- Unele boli de care sufera mama.
Actele care nu trebuie sa lipseasca din bagajul de spital sunt actele necesare pentru internare si actele necesare pentru declararea copilului. Actele necesare pentru internare sunt:
- Cartea de identitate, original si copie;
- Adeverinta de angajat;
- Carnetul de gravida;
- Ultimele analize de sange, monitorizari si ecografii.
Te-ar mai putea interesa:
Cum arata nou-nascutul
Reflexele innascute ale bebelusului
Cum sa alaptezi cu succes ?
Recuperarea dupa nastere
COPILUL TAU: Bebelusul masoara acum 36 cm din crestet pana la pelvis si in jur de 51-52 cm din crestet pana la talpi. Cantareste in jur de 3,3 kg.
In ceea ce-l priveste pe bebelus, mai nimic nou, doar ca s-a mai ingrasat putin si si-a consolidat rezervele de fier ce ii vor fi suficiente pana in jurul lunii a 6-a de viata extrauterina. Cu cat bebelusul sta mai mult in burtica mamei, cu atat permite anticorpilor si imunoglobulinelor sa treaca din circulatia mamei in circulatia lui, oferind luni de imunitate la bolile la care mama este imuna.
Cea mai mare parte a pufului de pe corpul bebelusului a disparut iar el este foarte pregatit sa se nasca. Cand se va declansa travaliu copilul va sti exact ce trebuie sa faca. Impresionant, nu-i asa ?
De cate ori te-ai intrebat in timpul sarcinii cum arata bebelusul, daca va fi blond sau brunet, daca va avea ochii albastri, daca va semana mai mult cu tine si familia ta sau cu cea a tatalui? Cu toate acestea este posibil sa fii surprinsa de cum arata bebelusul dupa nastere.
Uite ce se intampla cu tine si bebelusul tau in ultima saptamana de sarcina: Saptamana 40 de sarcina
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.