De-a lungul istoriei, omenirea a trecut prin nenumărate provocări. Pe lângă dezastrele naturale, supraviețuirea în condiții potrivnice sau războaie, oamenii s-au luptat și se luptă cu bacteriile, virusurile, paraziții și ciupercile. Încă de pe vremea faraonilor, se știe despre epidemia de variolă ce a făcut ravagii în rândul populației, omorând peste 300 de milioane de oameni. Mai apoi, cea de-a doua epidemie de ciumă bubonică (“Moartea Neagră”), a lăsat fără viață aproximativ 200 de milioane de oameni. Tusea convulsivă, difteria, febra tifoidă, holera, poliomielita, gripa spaniola, pojarul, tuberculoza, febra galbenă, sunt cauzele pentru care alte sute de milioane de oameni au murit de-a lungul timpului și motivele pentru care cercetătorii și medicii au căutat mereu soluții de stopare a transmiterii a afecțiunilor și de salvare a bolnavilor. Astfel, după milioane și milioane de victime ale variolei, în 1798, Edward Jenner face cunoscute rezultatele cercetărilor legate de vaccinarea contra acestei afecțiuni iar în 1980 omenirea reușește să scape de variolă, fiind eradicată. La 10 după cea mai gravă epidemie de poliomielită ce a lovit Statele Unite ale Americii, a fost licențiat primul vaccin oral antipolio, vaccin datorită căruia virusul este aproape eradicat (în zilele noastre virusul mai este prezent doar în Afghanistan și Pakistan). După 4 ani de la o altă epidemie, de data aceasta, de rubeolă, ce lovește America în 1964, este recunoscut primul vaccin antirubeolă, datorită căruia în 2005 Statele Unite au declarat oficial că rubeola nu mai este endemică pe terioriul lor.
Protecția bebelușilor
Înainte de dezvoltarea unor soluții medicale, bine cercetate și documentate, oamenii apelau la cele mai neobișnuite soluții în încercarea de a-i proteja pe cei mai vulnerabili. Astfel, în China, de exemplu, în cazul variolei, copiii sănătoși purtau timp de câteva zile, lenjeria intimă a unui copil bolnav, în ideea de a-i imuniza. Având posibilitatea de a înțelege astăzi cum sunt realizate vaccinurile și conștientizând că acestea reprezintă cele mai sigure metode pentru a fi protejați de virusuri sau bacterii, unele dintre ele cu potențial letal pentru cei mai mici, medicii recomandă cu căldură părinților să apeleze, pe lângă vaccinurile din schema națională de vaccinare, și la cele care îi pot proteja de virusurile gripale, de exemplu. În cazul nou-născuților primul vaccin este cel anti-hepatic B, apoi cel antituberculoză BCG, iar după aceea, li se vor administra vaccinul hexavalent și antipneumococic. După 6 luni pot fi protejați, după cum spuneam cu vaccinul antigripal, mai ales că suntem în plin sezon și cu atât mai mult cu cât nu mai există obligativitatea menținerii măștii de protecție.
Pe larg despre bolile infecțioase ale copilăriei și cum pot fi prevenite riscurile grave ale nevaccinării în materialul video de mai jos realizat în colaborare cu doamna Dr. Sandra Alexiu, Președintele Asociației Medicilor de Familie din București – Ilfov.
Protecția copiilor
Între perspectiva de contractare a unei maladii și o presupusă reacție alergică, clar este necesar să ne informăm corect și la obiect. Reacțiile alergice grave apar extrem de rar, probabilitatea fiind de 1 la 1 milion. Chiar dacă al tău copil este alergic la ceva anume, este bine să te consulți cu medicul pediatru, medicul de familie. Consultă elementele conținute de vaccin și vorbește cu medicul dacă ai temeri. În cazul în care se impune un protocol special, atunci vei sta cu copilul mai multă vreme în cabinetul medical și dacă este cazul apariției unor simptome alergice, atunci se va interveni imediat și nu va exista niciun pericol. La un an, copiii primesc vaccinul ce îi apără de rujeolă, rubeolă și oreion, cu rapel ce se face la 5 ani. Vaccinul contra cancerului de col uterin se administrează fetelor începând de la 9 ani.
Vaccinarea antigripală anuală este cea mai bună modalitate de a preveni gripa, fiind recomandat tuturor copiilor cu vârste peste 6 luni. În anumite situații, deși vaccinat împotriva gripei, copiii pot dezvolta infecția, însă conform statisticilor, fac o formă mai ușoară de boală și fără complicații majore. In maerialul video de mai jos doamna Dr. Roxana Hristianovici, Medic Specialist Pediatru ne vorbește pe larg despre gripa la bebeluși: complicații și prevenție cu vaccinul gripal:
Protecția mămicilor
Cum întotdeauna există păreri contradictorii, și în cazul gravidelor și a mămicilor care alăptează există tot felul de idei. Însă, întotdeauna, este important să urmărim recomandările forurilor internaționale, cele care urmăresc la nivel mondial întreaga situație. Astfel, pentru că tot am vorbit despre virusul antigripal în cazul bebelușilor este important să știi că în momentul în care te vaccinezi în sarcină, pe lângă protecția pe care o vei căpăta tu, chiar și nou-născutul va fi protejat de virsul gripal timp de câteva luni după naștere. Chiar și când mămica alăptează exclusiv, aceasta se poate vaccina contra gripei, FĂRĂ să se întrerupă în vreun moment alăptarea! Chiar și în cazul în care se întâmplă să crească temperatura corpului, alăptarea nu se oprește! Laptele nu pățește nimic! Continuă să alăptezi!
Toate femeile insărcinate iși doresc să își protejeze bebelușul încă de dinainte să nască. Însă, înainte de a ajunge să ai grijă și de el, trebuie să ai grijă de tine. De aceea este important sa te protejezi pe tine si bebe impotriva gripei si complicatiilor sale. Mai mai multe informații utile despre acest subiect ne oferă doamna Dr. Iulia Balint-Boia, Medic Specialist Pediatru:
Puține subiecte legate de îngrijirea sănătății provoacă opinii mai puternice decât vaccinurile pediatrice.
Susținătorii vaccinurilor văd alegerea de a nu imuniza copiii împotriva bolilor care pot pune viața în pericol ca pe un argument frică versus fapt, emoție versus dovezi, alimentat de o dezinformare nonștiințifică. Grupuri mai mici, dar aparent mai zgomotoase – cunoscute sub denumirea de „anti-vaxers” – contrapun condamnând siguranța și eficacitatea vaccinurilor și punând la îndoială motivele celor care susțin vaccinarea. Tocmai din acest motiv, medicii clarifică miturile de fapte. Dr. Roxana Hristianovici, Dr. Iulia Balint-Boia și Dr. Veronica Crișan demonteaza 10 mituri despre vaccinarea copiilor:
Vă invităm, ori de câte ori aveți o întrebare despre vaccinare, să consultați acest GHID DEDICAT VACCINĂRII.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.