La nastere bebelusii se pot confrunta cu diferite probleme care nu pot fi depistate intra-uterin sau anticipate inainte de nastere cu ajutorul analizelor de sange sau ecografic: probleme dermatologice, semne din nastere, icter, probleme de vaz sau de auz, hernia ombilicala, displazia de sold.
Despre problemele obisnuite ale nou-nascutilor precum icterul, semnele din nastere, acneea bebelusului, displazia de sold, hernia ombilicala am stat recent de vorba cu doamna dr. Laura Veronescu, medic pediatru ce are o experienta de 36 de ani. De asemenea doamna doctor ne-a oferit detalii despre eventualele probleme ce pot sa apara la nastere, fie pe cale naturala, fie prin operatie cezariana.
Clubul Bebelusilor: Care sunt cele mai frecvente si comune probleme cu care se confrunta bebelusii la nastere? Exista probleme specifice nasterii naturale si probleme specifice cezarienelor?
DR L.Veronescu: Depinde de cum decurge nasterea, cat este de dificila. La o nastere naturala probleme imediat ulterioare ar putea fi cele legate de respiratie: absenta respiratiei, eventual a batailor inimii. Cauzele ar putea fi: o nastere foarte grea, cordonul ombilical rasucit in jurul gatului, o prezentatie a fatului nepotrivita, chiar daca este cu capul in jos, daca este cu fata invers de cum trebuie este o nastere dificila si copilul sufera, cordon mai scurt, copil mare, sunt multe lucruri care pot sa duca la probleme respiratorii si cardiace. Acesta ar fi primul incident posibil: o asfixie perinatala, cum zicem noi, cand copilul trebuie reanimat.
Clubul Bebelusilor: Dar in cazul nasterii prin cezariana?
DR L.Veronescu: Acelasi lucru se poate intampla in cazul cezarienelor, unele fiind impuse tocmai de o evolutie nedorita a sarcinii, apar nereguli si se intervine cu cezariana. Exista riscuri si cu pneumoniile congenitale, adica infectii ale mamei, inclusiv un abces dentar, spre exemplu, care pot ajunge la copil, de aceea mamele trebuie sa fie foarte atente mai ales in ultima parte a sarcinii. Cele mai mari probleme cu care ne confruntam sunt, ca in orice domeniu al medicinii, infectiile nou nascutului.
Alte probleme sunt puse de nasterile inainte de termen. Iar la cezariana ar mai putea fi probleme legate de anestezic. Din fericire anestezia se face de catre specialisti formati pentru asa ceva si care au deja experienta cu cezarienele si stiu cu ce anestezice sa lucreze. Dar bebelusii pot avea reactii la anestezie, fiecare organism fiind diferit. Unii copii pot avea probleme respiratorii sau de reflexe din aceasta cauza. Exista cate o situatie in care bebelusul iese, plange prima data, iar cand il luam pentru a-l aspira trage aer si nu mai respire, ca efect usor intarziat al anestezicului.
Clubul Bebelusilor: Legat de piele: cu ce probleme dermatologice se pot confrunta bebelusii? Exista si o acnee specifica lor?
DR.L.Veronescu: In general o infectie cu stafilococ produce aceasta acnee a bebelusului. Apar des si eruptii rosii cu scuame, este un fel de dermatita, pe vremuri i se spunea “dermatita alergica”, acum “dermatita atopica”. Este explicabila frecventa mare a dermatitei atopice deoarece venim in contact cu foarte multe substante straine cu care organismul nostru nu s-a obisnuit. Fiecare om vine in contact cu peste 5000 de substante noi: din alimente, din aditivi, coloranti, din medicamente, detergent, cosmetic etc, cu care omul nu a apucat sa se obisnuiasca de-a lungul secolelor. La majoritatea bebelusilor aceasta dermatita se remite de la sine dupa primul an de viata, mai putand insa sa apara ulterior episoade, unii copii avand pielea mai sensibila. Sunt si copii care fac des urticarii, sau bronsite astmatiforme, forme de astm bronsic, depinde si ce fond au mostenit de la parinti, bunici…
Clubul Bebelusilor: In ceea ce priveste semnele de nastere ce ne puteti spune?
DR.L.Veronescu: Sunt o multime de tipuri de semne de nastere. Exista niste pete fara absolut niciun fel de urmari. Citeste tot raspusul doctorului despre semnele de nastere.
Clubul Bebelusilor: Despre displazia de sold ce ne puteti spune?
DR.L.Veronescu: Displazia de sold nu mai este atat de frecventa. Normal ar fi ca la nou nascuti sa se faca o ecografie pe la 6 saptamani – 2 luni pentru a se depista, dar este recomandat sa se faca de un specialist instruit pentru asa ceva. Pana la varsta de 2 luni a bebelusului ecografia depisteaza cel mai bine displazia de sold.
Sunt mai multi factori care ar putea duce cu gandul la displazie de sold: in primul rand sa fie in familie cazuri, atunci e mai mare riscul cand o ruda are din nastere o boala de sold. De asemenea se intalneste mai frecvent la primul copil, mai ales daca este fetita. Apoi in functie de prezentatia la nastere, daca a fost pelviana sau daca a fost copilul mare si in timpul sarcinii a stat mai inghesuit. De cand cu scutecele de unica folosinta a scazut incidenta displaziei de sold deoarece cu aceste scutece picioarele copilului stau mai indepartate. Nu e bine nici sa fie indepartate in exces piciorusele pentru ca li se poate conferi alta postura anormala, incorecta.
Clubul Bebelusilor: O alta problema care apare la unii bebelusi este hernia ombilicala, ce ne puteti spune despre aceasta?
DR. L.Veronescu: Si hernia ombilicala este o problema destul de intalnita la nou-nascuti. Apare mai des la prematuri dar nu este o anomalie foarte periculoasa spre deosebire de herniile din zona inghinala, spre exemplu. Hernia ombilicala este un orificiu mai larg la nivelul ombilicului prin care iese o bucatica de intestin si la apasare se simte cum iese aerul. Pe la 6 luni majoritatea se remit spontan pentru ca se intareste musculatura abdominala. De obicei nu necesita interventii chirurgicale inainte de 6 luni, numai daca este o forma care pune probleme mari. E bine ca acesti copii cu hernie ombilicala sa nu fie lasati sa planga, caci atunci se agraveaza, la plans si la efortul de eliminare a scaunului.
Clubul Bebelusilor: Ce ne puteti spune despre icterul nou-nascutului?
Icterul este culoarea galbena a pielii, este o stare fiziologica la majoritatea copiilor mai ales de cand se face vaccinul pentru hepatita. Nu este ceva grav. Citeste tot raspunsul doctorului despre icterul nou-nascutului.
Clubul Bebelusilor: In ceea ce priveste problemele de vaz si auz la bebelusi: pot fi ele detectate inca de la nastere?
DR.L.Veronescu: In Romania exista posibilitatea sa se testeaze auzul doar in cateva spitale dar in majoritatea tarilor aceasta testare se face in primele 3 zile de viata, existand niste aparate speciale in acest sens. Dupa cum spuneam testarea auzului se face si la noi in tara dar doar in unele centre universitare prin niste programe ale Ministerului Sanatatii aceasta trebuind sa fie o practica curenta la nivelul tarii. Vazul trebuie testat in special la bebelusii prematurii care primesc oxigen sau care au probleme mari dupa nastere. Bebelusilor prematuri la varsta de 4 saptamani trebuie sa li se faca un test oftamologic, sa se vada daca nu a aparut acea retinopatie a prematurului. Dar nu se face screening la noi in spitale, se fac controale doar daca sunt anumite suspiciuni.
Clubul Bebelusilor: Care sunt alte eventuale probleme cu care se pot confrunta proaspetele mamici?
DR.L.Veronescu: Da, nasul infundat ar fi o problema foarte frecventa, fiindca in primele luni copiii au narile foarte inguste dar asta nu inseamna ca este racit, trebuie avut doar grija la curatarea nasului. Mamele ar trebui sa fie educate, informate in ceea ce priveste ingrijirea copilului, cum ar trebui sa actioneze in caz de febra etc fiindca din pacate exista mame care nu prea fac fata unor probleme simple de altfel, de aceea este nevoie de o mai mare preocupare pentru educatia mamelor.
Informatiile din acest articol au fost oferite cu amabilitatea doamnei doctor Laura Veronescu, Sefa Sectiei de Neonatologie din cadrul Maternitatii Spitalului judetean de Urgenta “Dr. Constantin Opris”, spital ce a primit distinctia de “Spital prieten” la initiativa Unicef.
Ai o intrebare legata de dezvoltarea bebelusului? Comunitatea Clubul Bebelusilor te poate ajuta in sectiunea intrebari si raspunsuri. Adreseaza si TU o in intrebare sau contribuie cu un raspuns la intrebarile altor mame.
Te-ar mai putea interesa:
14 boli ce pot fi prevenite prin vaccinare
Ce putem face pentru ca bebe sa nu mai duca toate la gura?
Ce trebuie sa faci cand are diaree ?
Cand ar trebui sa chemi pediatrul ?
Bebelusul are febra ?
Ce trebuie despre raceala?
Eruptia dintilor de lapte
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.