Contrar opiniei generale, inceperea gradinitei este mai solicitanta pentru copilasii care incep grupa mica si care nu au mai fost in colectivitate pana acum. Pregatirile necesare tin mai mult de explicatiile oferite copilului despre noul curs al vietii sale, decat de lucruri concrete pentru clasa.
Ce ii trebuie copilului la gradinita?
Nevoile copilului de gradinita sunt reduse, daca e sa le comparam cu cele ale scolarului.
In ceea ce priveste vestimentatia, cerintele sunt simple: haine comode, confortabile, din materiale naturale, usor de imbracat si dezbracat de catre copil. In locul nasturilor se prefera oricand fermoarele, dupa cum in locul rochitelor sunt la mare pret colanteii chiar si la fetite.
Papucii de schimb trebuie sa fie cat mai comozi, aerisiti, cu talpa moale caci copilul va sta ore bune incaltat cu ei. Sistemul de inchidere trebuie de asemenea sa fie cat mai simplu, reprezentat dep cat posibil de velcro, nu de sireturi care trebuie legate.
In cele mai multe gradinite se solicita aducerea de dimineata a unei sticle cu apa personalizate cu numele copilului. Astfel, fiecare micut are sticla proprie, iar cantitatea de apa consumata este mai usor a fi cuantificata.
In ghiozdanel sau saculetul de gradinita este absolut necesara existenta unui rand de schimburi. Copiii pot avea diverse accidente legate de toaleta, in cazul in care se iau cu joaca, dupa cum se pot uda, pata, murdari si poate fi nevoie sa fie schimbati. De aceea cele mai multe dintre gradinite iti vor solicita un set complet de haine.
In cazul in care copilul ramane la program prelungit si doarme la gradinita, asigura-te ca ii poti pune la dispozitie doua pijamale pe care sa le alternezi saptamanal
Rechizitele pentru activitatile desfasurate
Pentru ca la aceasta varsta copiii nu au mare grija de lucrurile lor, in cele mai multe grupe se prefera cumpararea rechizitelor in comun. Astfel, se obtin si reduceri de la comercianti, iar copiii au cu totii seturi identice, in asa fel incat sa nu apara nici un fel de conflicte si gelozii. Prin urmare, probabil ca se vor strange bani, sau se va stabili o suma cu ocazia primei sedinte cu parintii, care va fi adunata in primele saptamani. Experienta parintilor a demonstrat ca aceasta varianta este mai eficienta din punct de vedere financiar.
Consumabile si obiecte sanitare
In cele mai multe dintre gradinite se strange un fond comun pentru diverse consumabile cum sunt hartia igienica, prosoapele de hartie, servetelele umede si asa mai departe. Exista varianta in care banii se strang la inceput de an, sau cea in care cate doi sau trei parinti asigura necesarul lunii in curs, prin rotatie. Aceste aspecte organizatorice se discuta de asemenea la inceputul anului, de regula.
Avize sanitare
Desi exsudatul faringian, examenul coproparazitologic si coprocultura nu mai sunt obligatorii prin lege, exista gradinite care solicita parintilor sa aduca aceste dovezi legate de starea de sanatate a copiilor lor. Regulamentul intern le permite sa faca acest lucru si ar trebui sa nu uiti ca solicitarea nu le aduce nici un beneficiu persoanelor din conducerea gradinitei, ci este menita tot sa pastreze o cat mai buna stare de sanatate a copiilor.
Avizul epidemiologic si adeverinta legata de vaccinarile care au fost facute copilului sunt documente importante care ar trebui sa isi gaseasca locul in dosarul copilului. Ele sunt eliberate de catre medicul de familie, la cererea parintelui.
Alte reguli de colaborare
Este o idee buna sa iti pregatesti o lista clara cu intrebarile pe care doresti sa le adresezi cu ocazia primei sedinte cu parintii. De exemplu puteti stabili cum veti primi feedback despre evolutia copilului, te poti interesa cum se procedeaza in cazul in care un copil are un comportament nedorit sau incalca regulile, sau poti stabili de comun acord cu ceilalti parinti cum este acceptabil pentru toata lumea sa se sarbatoreasca zilele de nastere.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.