Lipsa timpului este cel mai mare dusman al epocii in care traim. Noi nu avem timp, iar copilul are nevoie disperata de timp petrecut impreuna cu noi. Cum iesim din acest impas?
In ziua de azi, servicul a ajuns sa ocupe cea mai mare parte a zilei. Plecam dimineata si ne ducem copiii la scoala sau la gradinita, ajungem seara acasa si suntem coplesiti de treburile casnice. Putem face ceva pentru a ajunge sa petrecem mai mult timp impreuna cu micutii nostri?
Unul dintre lucrurile cele mai importante pe care parintii au nevoie sa il constientizeze este acela ca micutii au nevoie sa petreaca timp cu parintii. Cu cat copilul e mai mic, cu atat timpul pe care are nevoie sa il petreaca cu parintii sai este mai mare. Pe masura ce creste, copilul are nevoie, si isi si doreste, sa petreaca timp si cu copii de-o seama cu el, insa cel putin in primii 3 ani de viata este important pentru copil sa stea cat mai mult cu mami sau cu tati.
Al doilea lucru de care trebuie sa tina seama parintii este ca de multe ori calitatea timpului petrecut impreuna cu copiii poate suplini intr-o oarecare masura cantitatea limitata de timp disponibil. Mai ales dupa ce bebelusul a crescut putin, este important ca timpul pe care i-l acorzi sa fie unul intens, sa fii implicata 100% in discutia cu copilul sau in joaca cu acesta. Degeaba petreci 5 ore pe zi in aceeasi camera cu copilul, daca laptopul, televizorul sau telefonul iti capteaza macar 50% din atentie!
Exista cateva reguli de gestionare a timpului care te pot ajuta sa petreci timpul mai eficient cu micutul tau. Chiar daca timpul zilnic disponibil este tot 2 ore, folosit intelept il poate ajuta pe copilul tau sa se simta iubit, important, inteles si poate compensa pentru indelungatele ore in care ati stat despartiti.
Pentru parintii ocupati – Cum sa petreci mai mult timp cu copilul
Rezerva mult timp pentru povestea de seara. Cititul efectiv al povestii de seara va dura probabil cel mult un sfert de ora, insa calmul care va invaluie, lumina linistita, confortul patului cald va invita la povestit. Acorda-ti timp pentru a rememora ziua care a trecut, invita-l pe copil la destainuiri.
Intimitatea si sentimentul de siguranta il vor invalui pe copil, care se va simti pregatit sa isi impartaseasca micile bucurii, secrete sau temeri – mai ales daca te vede si pe tine calma si dispusa la destainuiri. Si chiar daca nu s-a intamplat nimic memorabil, e un moment foarte bun sa te conectezi cu copilul tau, sa ii amintesti cat de mult il iubesti, sa faceti planuri pentru a doua zi sau pentru sfarsitul de saptamana.
Limiteaza accesul la televizor. Televizorul mananca extrem de mult timp si capteaza foarte multa din atentia disponibila. Chiar daca crezi ca porti o conversatie cu copilul tau, atunci cand televizorul este pornit, amandoi trageti cu ochiul si cu urechea la emisiunea prezentata in momentul respectiv, sau la imaginile colorate. Vrand nevrand, atentia voastra se imparte, copilul nu se simte ascultat, iar tu ratezi multe dintre mesajele ascunse pe care vorbele lui si limbajul corpului ar vrea sa le transmita.
Alege o seara in care sa va dedicati cu totul unei activitati in care sa fie implicata toata familia. Poate fi un joc cu pioni, mim sau un joc video, important este sa petreceti timp unii cu altii.
Incercati ca macar cina sa fie luata in familie. Desfiintati televizorul din bucatarie, lasati-l inchis pe cel din living si profitati de masa de seara ca sa schimbati impresii din ziua care tocmai a trecut. Asezati-va la masa impreuna si ridicati-va cand toata lumea a terminat, savurati mancarea pe indelete.
Stim ca o mare parte a timpului pe care il petreci acasa este dedicat treburilor gospodaresti. Incearca sa le organizezi si pe acestea judicios, de exemplu sa faceti aprovizionarea pentru saptamana care urmeaza in weekend, sau sa gatesti o data mancare pentru doua zile. Iar in timpul cat gatesti, roaga-l pe copil sa te ajute sau invita-l sa rontaie un morcov cat va povestiti unul altuia ce s-a mai intamplat la gradinita sau ce veti face a doua zi.
Incearca sa organizezi iesiri regulate din cotidian. Foarte putina lume isi permite sa plece la fiecare sfarsit de saptamana intr-o vacanta de 2 zile si nu suntem absurzi sa iti propunem asta. Totusi, o sambata in care il insotiti pe tati la pescuit, poate fi o aventura pentru micut, ca si un picnic de o zi intreaga la padure. In aceste iesiri toata lumea este mult mai relaxata, iar cei mari se dedica in intregime si mai activ copiilor.
Tu cum reusesti sa iti faci cat mai mult timp pe care sa il petreci impreuna cu micutul tau?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.