Exista de ceva vreme un trend care face ca in toate scolile si gradinitele „bune”, parintii sa fie bombardati cu o intreaga oferta de optionale la care pot sa participe copiii lor. De multe ori, parintii nu au ocazia sa se dezmeticeasca si sa cantareasca toate aspectele legate de acest subiect, inainte de a completa tabelele aferente deciziei, de aceea am decis sa iti punem la dispozitie cateva amanunte pe care ar trebui sa le ai in vedere in legatura cu acest subiect.
Care sunt avantajele optionalelor in insitutiile de invatamant?
In primul rand, ele reprezinta o ocazie extraordinara pentru ca fiecare dintre copii sa se familiarizeze cu diverse activitati pe care poate altfel nu le-ar fi incercat, pe cont propriu. Putini parinti au timpul si energia necesare sa mearga cu micutul, dupa serviciu, la cursuri de balet, dans, pictura, limbi straine sau altele similare, doar ca sa descopere ca acesta nu este atras de activitatea respectiva. Impreuna cu colegii sai, copilul are ocazia sa descopere sau nu daca are sau nu o inclinatie deosebita catre una sau alta dintre acestea, fara sa fie pusa o presiune prea mare asupra sa.
Apoi, aceasta ocazie de a testa si de a experimenta este oferita la un pret mult mai accesibil decat daca ar fi vorba sa iti inscrii copilul, pe cont propriu, la cursurile de genul acesta. Avand in vedere ca se lucreaza cu intregul colectiv, costurile pe care trebuie sa le suporte fiecare dintre parinti sunt aproape modice.
Activitatile optionale reprezinta de asemenea o buna ocazie de a iesi din rutina zilnica. Multi dintre copii, mai ales la scoala, se relaxeaza participand la acest gen de activitati, o pauza binevenita de la disciplinele obligatorii. Cei mai multi dintre profesorii cu care se desfasoara acest fen de cursuri sunt foarte buni pedagogi, apropiati de copii, care ajung sa se bucure de fiecare intalnire. Mai ales in cazul in care e vorba despre activitati fizice, dansuri, un sport, gimnastica, ele ar trebui acceptate, avand in vedere ca programa scolara nu prea e bine reprezentata la acest capitol.
De ce unii parinti nu sunt incantati de aceste optionale?
Primul contraargument pe care il aduc parintii este legat de costurile suplimentare pe care le presupun aceste activitati. Chiar daca este vorba despre o cheltuiala mult mai mica decat pretul unui asemenea curs pe cont propriu, unele familii au un buget extrem de bine dramuit si nu isi permit aceasta investitie.
Pe de alta parte, faptul ca aceste cursuri se desfasoara in timpul programului de scoala sau gradinita, face ca absenta copilului sa reprezinte o problema. Micutul se poate trezi ca ramane singur in clasa, daca este singurul care nu participa, daca activitatea se desfasoara in aceeasi incapere, va suferi daca nu este niciodata implicat in jocurile care insotesc procesul de invatare. Toate aceste amanunte cumulate fac ca parintilor sa le fie practic imposibil refuzul de a-si inscrie copiii.
Un alt aspect care trebuie luat in considerare este ca aceste optionale, la care se lucreaza cu un numar de peste 20-25 de copii nu permit aprofundarea notiunilor. Chiar daca ele reprezinta o expunere la o activitate sau alta, copiii nu vor avea ocazia sa se bucure de foarte multa indrumare din partea profesorului sau a instructorului, care are atat de multi copii in grija.
Exista o solutie?
Este dificil sa multumesti pe toata lumea, mai ales cand e vorba de un colectiv heterogen din care fac parte multi copii. Ca de obicei, deciziile legate de introducerea sau eliminarea optionalelor din programul zilnic trebuie luate la inceput de an, pe baza votului majoritatii in aceasta privinta. Cu bunavointa, se poate ajunge la un acord comun cu privire la cea mai buna solutie in aceasta privinta.
In grupa sau clasa copilului tau exista optionale? Participa toti copiii? In ce conditii se intampla asta?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.