Dacă fetița ta tot vine pe lume în mijlocul torid al verii, de ce să nu primească în dar și un prenume sfânt, ce coincide cu data ei de naștere? Să fie dublă sărbătoarea micuței, și despre aniversare, și despre onomastică. Zilele-s lungi, calde și senine, vacanța în toi, motiv de celebrare să tot fie. Aruncați o privire asupra sugestiilor oferite de noi pentru prețioasele voastre fetițe. Cine știe cum vă inspiră? Un plus de ocrotire divină, un dram mai mult de binecuvântare, n-au dăunat nimănui.
Pe lângă figurile marcante ale credinței în Hristos, calendarul creștin ortodox este plin de simboluri ale demnității omenești, curajului, puterii, moralității, empatiei, generozității, devotamentului. Ar fi minunat ca fix în ziua cea mare, a venirii bebelușei pe lume, să fie evocată o femeie model, plină de virtuți, purtătoare a unui nume pe care chiar să-l îndrăgiți (ori un derivat al numelui său). Nu ezitați, alegerea potrivită poate fi în rândurile care urmează. Menționăm că această lună este lipsită de evenimente creștine importante (cu cruce roșie, cum li se mai spune), bineînțeles în afara zilelor de Duminică, însemnate oricum ca zile libere, de sărbătoare.
1 Iulie
LEONTINA/LEONA/LEA– Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți. Și-a cunoscut dinainte sfârșitul vieții sale pământești, așadar, înainte de a pleca la Domnul, a chemat întreg soborul pentru a oferi ultimele sale povețe părintești.
COSMINA/COZMINA/COSMINA/COZMINA – Sfinții Mucenici Doctori fără de arginți, Cosma și Damian, din Roma. Ei nu cereau bani pentru vindecări. Singura nevoie pe care o aveau era ca bolnavul să creadă în Dumnezeu.
2 Iulie
ȘTEFANA/ȘTEFANIA/STEPHANIE/ȘTEFI – Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. El și-a pus toate victoriile din războaiele purtate pe seama puterii lui Dumnezeu, și nu pe seama iscusinței lui.
IOANA/OANA – Sfântul Ierarh Ioan Maximovici, considerat de către creștinii ortodocși ca fiind unul dintre cei mai mari sfinți al secolului al XX-lea. Un mare teolog, un aparator al săracilor, un ascet desăvârșit și un părinte iubitor pentru orfani.
3 Iulie
ANATOLIA/NATY – Sfântul Anatolie, patriarhul Constantinopolului
TEODOTA/PETRA – Sfinții Mucenici Teodot, Diomid, Petru
4 Iulie
MARTA/MARTHA – Discretă, cuviincioasă, smerită, modestă, Fericita Marta vorbea puțin, doar despre ce era nevoie, căci iubea tăcerea foarte mult, de vreme ce astfel a învațat de la Dumnezeu.
ANDREEA/ANDRA/ ANDRADA – Sfântul Andrei Criteanul cunoscut ca unul dintre cei mai de seamă si mai prolifici creatori de canoane si imne, deosebite prin frumusețea formei si profunzimea gândirii. Sfântul Andrei Rubliov, iconograful.
5 Iulie
CIPRIANA/PRIANA – Sfântul Cuvios Mucenic Ciprian Aghioritul și-a dăruit viața din dragoste pentru Hristos, în cetatea Constantinopolului, în ziua de duminică, 5 iulie, a anului 1679.
Citește și despre: La noi în familie e primavară mereu, cea mică are nume de floare! 20 de nume de fete, cu culoare si parfum special
6 Iulie
LUCIA/LUCIANA/LUCY – Sfânta Muceniță Lucia a fost prinsă de locțiitorul guvernatorului Provinciei Campania (Italia), Rix, și obligată să aducă jertfe zeilor. A refuzat cu desăvârșire acest lucru și l-a mărturisit pe Hristos cu atât curaj încât păgânul Rix a trecut la creștinism, botezându-se și el în numele Domnului.
7 Iulie
CHIRA/CHIARA – Sfânta Mare Muceniță Chiriachi neînfricată, hotărâtă, a dat dovadă de mult curaj în mărturisirea credinței sale creștine.
EVANGHELINA – Sfântul Mucenic Evanghel
8 Iulie
TEODOSIA/TEO – Sfânta Teodosia ( mama sfântului Procopie )
TEOFILA/THEO – Sfântul Teofil Izvorâtorul de Mir a trăit în veacul al XVI-lea, în Ziki, o localitate din nordul Greciei. De tânăr, el a avut o educație aleasă, însă a hotărât că este mai important să-și închine viața lui Dumnezeu, curățindu-se de fiecare patimă ce distruge sufletul și căutând în permanență deplina virtute.
9 Iulie
ANDREIA/ANDREEA/ANDRA – Sfântul Mucenic Andrei
10 Iulie
IOANA/OANA– Sfântul Ioan, cuvântătorul lui Dumnezeu
APOLONIA – Sfântul Mucenic Apolonie din Sardia
VIANA/SILVANA/LUANA– Sfinții Mucenici Vianor si Siluan
ANTONIA/TONY/ANTO – Sfântul Cuvios Antonie de la Lavra Pecerska. În acest loc, el a început să trăiască în rugăciune neîncetată, privegheri, post și nevoințe, mâncând doar pâine uscată și bând puțină apă. Uneori, când se ruga neîncetat, Sfântul Antonie rezista fără hrană chiar și o săptămână.
Citește și:
20 de NUME de FETE alese de celebrități pentru copiii lor
Nume de sfinți din luna iulie (după calendarul creștin-ortodox) pentru băieți
11 Iulie
OLGA/OLGUȚA – Sfânta Olga, Impărăteasa Rusiei a fost crescută în păgânătatea închinării la idoli, dar a fost deprinsă la bună învățătură de către părinții cinstiți. Era o femeie foarte înțeleaptă și isteață.
LEONA/LEONTINA – Sfântul Cuvios Leon din Mandra
NECTARIA – Sfântul Mucenic Nectarie Aghioritul
12 Iulie
VERONICA/VERA – Sfânta Veronica a fost femeia care I-a șters fața Mântuitorului Iisus Hristos, în timpul patimilor Sale, pe drumul Golgotei.
ILARIA – Sfântul Ilarie care și-a mărturisit cu curaj credința
13 Iulie
SARA – Sfânta Cuvioasă Sara
14 Iulie
ACHILINA – Sfântul Apostol Achila
ILARIA – Sfântul Mucenic Ilarie
PETRA – Sfântul Mucenic Petru cel Nou
15 Iulie
IULIA/IULIANA – Sfinții Mucenici Chiric și mama sa Iulita
VLĂDUȚA- Sfântul Vladimir, Luminătorul Rusiei- ctitor de biserici
Citește și despre: 20 de nume deosebite pentru fete inspirate din calendarul creștin ortodox
16 Iulie
IULIA/IULIANA – Sfânta Muceniță Iulia nu a ținut cont de niciun îndemn al stăpânului său (păgân), de a se lepăda de Hristos și a se închina la idoli. Stăpânul ei de multe ori a voit de multe ori să o pedepsească, însă văzând slujirea ei credincioasă, o cruța de fiecare dată.
17 Iulie
MARINA/MARI/MARINELA – Sfânta Mare Muceniță Marina. Credința nu i-a fost schimbată nicodată. Nici cu vorba bună, nici cu amenințări.
18 Iulie
ELISABETA/ELISA/ELISAVETA/BETTY – Sfânta Cuvioasă Muceniță Elisabeta, ducesa Rusiei
VALENTINA/VALI/TINA – Sfânta Muceniță Valentina. Pavel şi Valentina au suferit moarte martirică pentru Hristos, în anul 308, deoarece nu au vrut nicidecum să aducă jertfă idolilor.
EMILIANA/EMILIA/EMI – Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor.
19 Iulie
MACRINA – Sfânta Cuvioasă Macrina, sora Sfântului Vasile cel Mare. Minunata Macrina l-a învățat pe Vasile adevărata filosofie, rugaciunea și viața în pustietate.
TEODORA/THEODORA/DORA THEA/TEO – Sfântul Teodor, arhiepiscopul Edesei
20 Iulie
FLAVIA/FLAVIANA/LAVINIA – Sfântul Flavian al II-lea, patriarhul Antiohiei
21 Iulie
RAFAELA – Sfinții Cuvioși Rafail și Partenie de la Agapia Veche. Sfântul Cuvios Rafail s-a ridicat prin rugăciune mai presus de cele pământești și a văzut slava lui Dumnezeu.
IOANA/OANA – Sfântul Cuvios Ioan Pustnicul. A ajuns la sfințenia desăvârșită și a avut darul prorociei.
SIMONA/MONA – Sfântul Cuvios Simeon, mai înţelept decât toţi înţelepţii acestui veac, drept şi cuvios, a dus o viață mult placută de Dumnezeu.
22 Iulie
MARCELA/CELA/MARCELINA/CELINA – Sfânta Muceniță Marcela, tămăduitoare de boli sufletești și trupești
MARIA MAGDALENA/ MAGDA/MARIANA/MARY – Sfânta Mironosiță Maria Magdalena. A fost cea dintâi ucenică lui Hristos și cea mai mare dintre toate mironosițele și purtătoarele de mir.
23 Iulie
VALERIA/VALERY – Sfânta Muceniță Valeria
24 Iulie
CHRISTINA/CRISTINA/CHRISTA/CRISTA/CRISTIANA/CRIS – Sfânta Mare Muceniță Hristina. Ea s-a născut in cetatea Tir si a trăit in timpul împăratului Septimiu Sever. De o rară frumusețe, a dat dovadă de curaj în mărturisirea credinței sale creștine.
25 Iulie
OLIMPIA – Sfânta Cuvioasă Olimpiada. Viața fericitei Olimpiada era atât de neprihănită, încât nici vrăjmașii nu puteau să găsească vreo vină asupra ei.
ANA/ANNA/ANNE-MARIE/ANA-MARIA – Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Sfânta Ana, prin darul lui Dumnezeu, a fost bunica Domnului nostru Iisus Hristos.
Citește și despre: Nume de rege și regină, principe și principesă pentru copii, inspirate din Familia Regală a României
26 Iulie
PARASCHEVA/PARASCHIVA – Sfânta Cuvioasă Muceniță Paraschevi din Roma. Paraschevi se îndeletnicea necontenit cu rugăciunea în biserică și învățândin Sfintele Scripturi.
27 Iulie
MANUELA/EMANUELA – Sfântul Cuvios Manuel
CLEMANCE – Sfântul Clement de Ohrida
28 Iulie
IRINA/IRENE – Sfânta Irina din Capadocia. Ea a fost aleasă drept soție pentru viitorul împărat bizantin Teofil, fiul Sfintei Împărătese Teodora. Prin grija lui Dumnezeu, sfânta a ajuns stareță in Mânăstirea Hrisovalant, din Constantinopol, unde a slujit până la sfârșitul vieții sale.
29 Iulie
CĂLINA – Sfântul Mucenic Calinic. Prin rugăciune, atunci când i-a fost sete, Dumnezeu i-a dăruit apă dintr-o stâncă, iar acel izvor n-a incetat de atunci să curgă, spre pomenirea minunii făcute de Dumnezeu.
TEODOTA – Sfânta Muceniță Teodota cu fiii săi
30 Iulie
IULITA/IULIA/IULIANA – Sfânta Muceniță Iulita
SILVANA/SILVIA/LIVIA – Sfântul Apostol Silvan
VALENTINA/VALI – Sfântul Mucenic Valentin, Episcopul Umbriei. La un hotar de prin părțile Italiei, care se numește Umbria, în cetatea Interamna, a trăit episcopul Valentin, ce luase de la Dumnezeu darul vindecărilor, tratând toate neputințele și bolile oamenilor, doar prin rugăciune.
31 Iulie
IOSEFINA/JOSEPHINE/JOSSY – Sfântul și Dreptul Iosif din Arimateea. Sfântul Iosif a fost un om bogat, ucenic în taină al lui Hristos. El a fost cel care s-a ocupat de îngroparea Mântuitorului.
Citește și despre: Nașii de botez sunt părinți duhovnicești pentru finii lor. Sfaturi pentru o alegere înteleaptă, o valoare în plus adusă în viața copilului
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.