Copilul tău are nevoie de activități din care poate învăța, dar și de stimuli pentru a fi cât mai activ în timpul zilei. Momentele în care nu se bucură de un somn liniștit vor fi mai grele pentru tine, deoarece trebuie să-l ții ocupat și vei avea mai puțin timp pentru nevoile tale. Însă, toate acestea vin cu avantajul de a petrece cât mai mult timp alături de cel mic, mai ales atunci când te afli încă în concediul de maternitate sau de creștere a copilului. Iată ce poți face pentru a-i stârni atenția.
Joaca
Cea mai mare grijă a bebelușilor este să descopere cât mai multe momente oportune pentru joacă. Cel mic va fi atras de culori stridente și texturi, chiar dacă, de cele mai multe ori, va încerca să le bage în gură. Astfel de reacții sunt normale în procesul de învățare despre lumea înconjurătoare.
Când copilu tău este încă foarte mic, e păcat să cheltui sume exorbitante pe jucării complicate și prea mari sau avansate pentru vârsta lui. De aceea, este recomandat să încerci să faci jucarii din materiale pe care le ai la îndemână. Posibilitățile sunt aproape nelimitate, dar trebuie să ai grijă la colțurile care l-ar putea zgâria pe copil și la piesele de mici dimensiuni pe care le-ar putea înghiți. Bazează-te cel mai mult pe contraste, patternuri, sunete și materiale, dacă vrei să-i atragi atenția copilului tău cu jucăriile pe care i le oferi. Altfel, se va plictisi mai repede decât ți-ai dori sau va deveni frustrat dacă nu reușește să dea de cap unei jucării mai complicate.
Cititul și cântatul
Cu siguranță și mama sau bunica ta ți-au cântat ca să adormi sau ca să îți atragă atenția când erai doar un bebeluș. Acest obicei are efecte pozitive care îl calmează pe cel mic și îl fac să fie mai atent la fața și vocea ta. Astfel de activități sunt potrivite pentru momentele în care te relaxezi cu el în brațe, în fotoliul tău preferat sau când încerci să-l pui la culcare. Chiar dacă acesta nu poate înțelege încă povești sau poezii, poți să îi citești pe parcursul zilei, pentru a-i stimula atenția asupra ta sau pentru a încerca sa îl înveți anumite cuvinte.
Pentru a introduce cât mai multe elemente noi în viața copilului tău, poți să-i pui și muzică în perioada în care vă jucați sau petreceți timp împreună în pat. Stimularea auditivă se face și prin variațiile din vocea ta când vorbești cu bebelușul tău. Încearcă să îți schimbi vocea, accentul și să vorbești chiar într-o altă limbă pentru a consolida legătura dintre voi. Nu uita că cel mic este atras de tot ce înseamnă nou în mediul lui.
Prezentarea lucrurilor noi
Obișnuirea bebelușului cu tot ceea ce-l înconjoară reprezintă o parte esențială din dezvoltarea acestuia. Plimbă-l cât mai mult prin casă și arată lucruri pe care reușește să le înțeleagă precum felul în care activează întrerupătorul lumina din sufragerie. De asemenea, trebuie să iei în considerare importanța socializării de la o vârstă fragedă. Organizează cât mai multe ieșiri în aer liber alături de alți părinți și copiii acestora sau sesiuni de joacă la tine acasă. Dacă ai prieteni cu animale prietenoase cu bebelușii precum pisicile sau câinii, fă-le vizite cât mai des și obișnuiește-l pe cel mic să interacționeze cu aceste animale.
Oferă-i copilului suficient timp pentru activitățile care îl bucură cel mai mult și încearcă să faci totul cât mai distractiv pentru acesta. Chiar dacă totul pare o joacă, pentru el este un proces continuu de învățare. Ajută-l să descopere lumea și să își folosească energia.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.