Nu exista gravida care sa nu se fi confruntat in perioada sarcinii cu vreo raceala rebela, o durere de masea sau alta neplacere minora pe care pana de curand o rezolva cu o pastila. Iata insa ca acum trebuie sa iei in calcul efectele pe care medicamentele le pot avea asupra bebelusului nenascut iar unele dintre ele nu sunt deloc neglijabile!
Afla care sunt medicamentele permise in sarcina si ce solutii sigure poti aplica pentru cele mai frecvente intalnite probleme de sanatate minore.
Probabil ca primul imbold pe care il ai este sa apelezi la solutiile simple la care apelai inainte de sarcina.
Acum insa, fiind responsabila si pentru binele bebelusului din burtica, trebuie sa te intrebi mereu care ar putea fi impactul medicamentelor pe care le iei. De aceea am decis sa iti punem la dispozitie o lista de medicamente testate, care pot fi folosite in siguranta in sarcina.
Nu putem sa nu mentionam faptul ca fiecare organism este diferit si reactioneaza diferit si ca este bine sa iti consulti medicul si sa citesti cu atentie prospectele medicamentelor inainte de a le folosi!
Categorii de medicamente
La nivel international, medicamentele disponibile s-au impartit in 5 categorii, in functie de efectele pe care le pot avea in sarcina si alaptare.
Categoria A include medicamente testate, care sunt perfect sigure in primul trimestru de sarcina si mai tarziu.
Categoria B include medicamente testate pe animale in perioada sarcinii si care nu au produs efecte toxice sau teratogene. Totusi, nu exista studii adecvate efectuate pe femei insarcinate.
Categoria C: la animale, aceste medicamente nu au avut efecte adverse asupra fetusului, nu exista studii adecvate la oameni, insa beneficiile utilizarii medicamentului depasesc eventualele riscuri.
Categoria D: medicamentele au efecte negative asupra fetusului, insa beneficiile pot depasi riscurile in anumite situatii
Categoria X: medicamentul are riscuri demonstrate in ceea ce priveste dezvoltarea fetala, iar riscurile depasesc beneficiile.
Remedii sigure pentru diverse probleme minore in sarcina
Combaterea durerii
Daca o compresa rece nu reuseste sa iti usureze durerea de cap, medicii spun ca nu poti apela nici macar la un paracetamol.
Un studiu recent care a analizat folosirea paracetamolului in sarcina a dezvaluit ca acesta este legat de probleme de comportament si tulburari hiperkinetice in copii. In vreme ce riscul este foarte mic, e bine sa fie cunoscut si mamicile sunt sfatuite sa evite, pe cat posibil, paracetamolul.
Aspirina si ibuprofenul trebuie evitate, mai ales in ultimul trimestru de sarcina.
Raceala si alergii
Putine gravide trec prin 9 luni de sarcina fara o mica raceala. Odihna, consumul adecvat de lichide si rabdarea te ajuta de cele mai multe ori sa depasesti aceasta perioada. Daca insa simptomele sunt foarte severe, exista cateva medicamente care te pot ajuta.
Paracetamolul combate simptomele de raceala dar se va lua cu prudenta si numai cu acceptul medicului.
Clorfeniraminul este un antialergin care e considerat sigur in sarcina. Folosirea Claritine-ului este inca disputata.
Ca decongestionant nazal, poti folosi cu moderatie Afrin, avand in vedere ca o foarte mica cantitate din substanta activa este absorbita in organism.
In cazul in care tusea este deranjanta, apeleaza la sfatul medicului, care iti va recomanda ceva eficient si sigur, in functie de caracteristicile tusei. Evita pseudoefedrina, caci produce constrictia vaselor de sange care iriga placenta si hranesc bebelusul!
Probleme digestive
Arsurile, constipatia si hemoroizii sunt printre cele mai comune neplaceri ale sarcinii. Din fericire, cele mai multe gravide reusesc sa le tina sub control mancand mese mici si dese, evitand alimentele care constipa sau prea condimentate, consumand suficiente lichide si avand un aport corespunzator de fibre in dieta.
Carbonatul de calciu este un antiacid sigur pe care il poti folosi in sarcina. De asemenea, Maalox este considerata o varianta sigura pentru a combate arsurile gastrice.
In cazul in care balonarea este o problema, poti folosi in siguranta carbunele medicinal si simeticona.
Pentru tulburari de tranzit intestinal, poti folosi Psyllium, Dulcolax, sau Imodium.
Micoze
Exista cateva unguente care sunt considerate sigure in sarcina: Clotrimazolul, Miconazolul. Este indicat sa eviti cremele care contin hidrocortizon, desi utilizarea sa redusa pe suprafete mici de piele nu pare sa produca probleme.
Este preferabil sa consulti medicul inainte de a lua aceste medicamente. Lista medicamentelor sigure in sarcina este mai mare, exista spre exemplu o serie de antibiotice care pot fi administrate in siguranta gravidei, insa singurul in masura sa le recomande este medicul!
Tu ce informatii despre medicamentele sigure in sarcina ai primit de la medicul tau?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.