Cistita este o inflamație a vezicii urinare. Aceasta poate avea diverse cauze (alergice, toxice), dar atunci când este cauzată de bacterii, deja putem vorbi despre o infecție a tractului urinar inferior. Cistita este mai frecventă la fetițe deoarece canalul care duce urina de la vezică în exterior este mai scurt decât la băieți. Bacteriile se pot înmulți mai ușor în uretră – deși aceasta nu este cauza principală a infecției care rezultă din fluxul scăzut de urină.
Mai rar ântâlnită la sugari, cistita din copilărie afectează mai des fetele decât băieții după vârsta de 2 ani, totusi la sugari, poate fi asimptomatică. Mai târziu, cistita se poate manifesta prin simptome precum:
– Arsură/înțepătură la urinare
– Indemnuri frecvente de a urina (deși urinează o cantitate mică)
– Dureri în abdomenul inferior (în spate, în zona corespunzătoare buricului)
– Urină tulbure, miros schimbat sau prezentarea de urme de sânge
– Scădere în greutate, pierderea poftei de mâncare
– Febră, vărsături, iritabilitate pot fi prezente.
CITEȘTE ȘI DESPRE: O simplă febră, infecție urinară sau doar o cistită? Când suspectăm pielonefrita (infecția ricnichilor) la copii
Cum se confirmă diagnosticul de cistită?
Prin screening cu bandă – lăsați copilul să facă pipi în scutec și înmuiați banda în câteva picături de urină. Dacă culoarea indică prezența leucocitelor și nitriților, acesta este un semn de infecție. Va fi necesar să mergeți la laborator pentru a finaliza diagnosticul si constatarea sensibilizării lor la diferite antibiotice este testată pentru a ghida tratamentul.
Acest tratament este eventual modificat prin prisma antibiogramei care testează sensibilitatea germenilor în cauza. Eficacitatea terapiei se evaluează prin evoluția clinică (simptomele copilului) și examenul de urină după 24 sau 48 de ore.
Este foarte important să faceți testele de urină (ECBU) în condiții excelente. Când nu s-a făcut o spălare locală bună cu săpun sau cu o soluție antiseptică, când urina nu a fost colectată în laborator sau a așteptat câteva ore la temperatura camerei, examinările pot fi fals pozitive și copiii riscă să fie tratați degeaba. La sugari când infecția este însoțită de febră, se face și o analiză de sânge pentru a verifica dacă infecția nu depășește tractul urinar cu risc de complicații grave.
Cum să tratează cistita la copii
Medicul va prescrie cât mai repede un antibiotic pentru a trata cistita. Administrat intramuscular sau venos la sugari când este o infecție urgentă și generalizată, pe cale orală la copii fără semne generale. Alegerea antibioticului, doza și durata tratamentului sunt adaptate rezultatelor de laborator. Doar medicul pe baza antibiogramei poate determina ce antibiotic va fi eficient. Este important de știut că, atâta timp cât cauza infecției nu este complet eliminată, există riscul de recidivă. O cistita prost tratată se poate transforma si in pielonefrită, aceasta fiind mai greu de tratat.
Măsuri de prevenire a cistitei la bebeluși și copii
Pentru a evita cistita sau orice risc de recidivă la sugar: schimbați scutecele frecvent, iar atunci când schimbați, curățați-vă întotdeauna copilul din față în spate. Pentru un copil mai mare: învață-i să-și golească complet vezica urinară de mai multe ori pe zi, chiar dacă asta înseamnă să stea mai mult la toaletă, să nu se abțină când vrea să urineze. Explica-i si cum să se ștergă bine, adică de la orificiul urinar spre anus, si nu în cealaltă direcție, să-și spele bine organele genitale si fesele la momentul băii. De asemenea, asigurați-vă că bea multă apă în fiecare zi și evitați hainele strâmte.
CITEȘTE ȘI: Câtă apă ar trebui să bea un copil? | Necesarul zilnic de apă la bebeluși și copii
Infecția tractului urinar la copii: un risc de reflux vezicoureteral unilateral?
Infecțiile urinare sunt rare la fetele sub doi ani și la băieți, indiferent de vârsta lor. Iată de ce o primă infecție trebuie să conducă la efectuarea unor examinări de specialitate pentru a căuta o malformație a tractului urinar: în special reflux vezico-ureteral din cauza implantării proaste a ureterelor în vezică. Același lucru este valabil și pentru pielonefrită, indiferent de vârstă. Analizele constau de obicei din: o ecografie, o cistografie retrogradă care face posibilă vizualizarea unui posibil reflux vezico-ureteral. Se efectuează după recuperarea din episodul infecțios. Refluxul vezicoureteral este destul de frecvent la copiii mici, din cauza lungimii scurte a ureterelor, și dispare adesea odată cu creșterea.
Tratamentul refluxului vezicoureteral unilateral
Tratamentul poate fi medical sau chirurgical. Dacă există reflux semnificativ și dacă copilul este foarte mic, vom avea tendința de a alege intervenția chirurgicală. Daca copilul este mai mare si refluxul este moderat, de multe ori este de preferat sa se faca tratament antiseptic continuu, cu antibiotice, timp de un an jumatate sau doi ani. În 40% din cazuri, refluxul dispare apoi spontan.
Încercăm tratamente naturiste pentru cistită?
Din nou, cistita se tratează în urma unui consult medical pentru că dacă nu este tratată, poate progresa și poate da naștere la o infecție gravă, precum infecția rinichilor (sau pielonefrita). Primul lucru pe care trebuie să-l faceți în caz de cistită este să creșteți cantitatea de lichide. Începeți să-i dati copilului sa bea multă apă!
Este foarte importantă hidratarea atunci când cel mic suferă de cistită. Acest lucru diluează germenii din vezică și facilitează evacuarea lor din tractul urinar. Dacă copilul tău se plânge de durere sau febra depășește 38,5°C și nu o tolerează, administrati-i paracetamol si consultati medicul. Mergi cu copilul la camera de gardă a celui mai apropiat spital dacă prezintă febra inexplicabilă (peste 38°C masurată rectal), cu frisoane, și dacă este însoțită de durere de spate joasă, durere la urinare ori vărsături și iritabilitate.
CITEȘTE ȘI: Deshidratarea ușoară, moderată, severă la copii
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.