Fiecare mamă are stilul său de a interacționa cu propriul copil și de a-l educa. Terapeutul de familie Dr. Stephan Poulter oferă mai multe detalii despre cele cinci tipuri de mamă pe care le-a identificat în timpul carierei sale și despre moștenirea caracteristică fiecăreia dintre ele.
Mama perfecționistă
Mama perfecționistă este, de cele mai multe ori, obsedată de control. De cele mai multe ori, în spatele mamei perfecționiste este ascunsă o femeie temătoare și anxioasă, pentru care aparențele contează puțin prea mult. În viziunea lui Poulter, copiii unei mamei perfecționiste au tendința de a fi foarte critici cu ei înșiși și de a se simți inadecvați sau depășiți din punct de vedere afectiv.
Dacă ai crescut sub îndrumarea unei mame perfecționiste, probabil că ai un simț al responsabilității foarte dezvoltat, ești foarte implicat în relații și descris ca o persoană pe care cei din jur se pot baza. Prețuiești munca și perseverența și le consideri a fi calități de bază.
Din punct de vedere afectiv, ai tendința de a considera că opiniile celor din jur sunt mai valoroase decât propria ta părere. De multe ori pari să crezi că toată lumea te urmărește și te judecă pentru alegerile de viață. Citește și despre: Mami, tu ești extraordinară și faci o treabă extraordinară! 6 motive să nu îți mai critici stilul de mămiceală
Mama imprevizibilă
Anxioasă, furioasă și exagerat de emotivă, mama imprevizibilă este copleșită de emoții. Stilul ei de educație este complet dependent de starea sa afectivă. Este tipologia maternă cea mai haotică deoarece creează probleme și crize în propria minte, pe care le transmite, ulterior, copiilor. Dacă ai crescut sub îndrumarea unei mame haotice probabil că te pricepi de minune să comunici cu oamenii și dai dovadă de un nivel crescut de empatie. Educația primită te face foarte eficient în rolul de consilier de dezvoltare personală pentru că te pricepi să motivezi oamenii și să le oferi sprijin.
Din punct de vedere afectiv, ai tendința de a te ocupa prea mult de alții și de probleme lor emoționale. Adeseori poți fi copleșit de emoții negative de tipul furiei, anxietății sau depresiei. Încă din copilărie ai dobândit abilități excelente de a „citi” oameni și situații pentru a reuși să navighezi printre emoțiile puternice ale celorlalți. Citește și despre: Cred în dragoste la prima vedere deoarece sunt mămică! Prima zi din viața unui bebeluș, magia primei întâlniri
Mama „cel mai bun prieten”
Mama de tipul „cel mai bun prieten” are tendința de a-și trata copiii ca pe egalii săi pentru a scăpa de responsabilitatea trasării limitelor. Acest tip de mamă pare să creadă că viața s-a sfârși în momentul în care ar accepta maternitatea, așadar preferă să evite acest rol.
Într-o relație de acest gen, mama și copilul își asumă rolul de confident afectiv și partener. Pare o situație tentantă, dar adevărul este că, în această formulă, copilul este practic orfan. El nu are mamă. Poulter explică faptul că nevoile afective ale mamei consumă atât de multe resurse, încât ea trebuie să se bazeze pe copil ca să le îndeplinească.
Dacă ai crescut sub îndrumarea unei mame de tipul „cel mai bun prieten” probabil că înțelegi importanța limitelor dintre părinți, copii, colegi și familie. Din cauză că rolul mamei a rămas neocupat în propria ta copilărie, reușești să îți asumi rolul de lider sau de adult responsabil.
Din punct de vedere afectiv, e posibil să resimți un oarecare grad de indiferență emoțională și teama de respingere. E posibil ca, în relații, să fii plin de resentimente și sarcastic pentru că ai tendința să te simți insuficient iubit sau subapreciat. Citește și despre: 10 Îndemnuri bine intenționate dar greșite pe care le primesc mamele de bebeluși
Mama „mă pun pe primul loc”
Mama „mă pun pe primul loc” este incapabilă să observe individualitatea copilului său și tinde să fie foarte absorbită de propria persoană și nesigură. Copilul acestei mame poate învăța, de la o vârstă fragedă, că rolul său este să își pună în valoare mama.
Dacă ai crescut sub îndrumarea unei mame care se pune pe sine pe primul loc, probabil că ești foarte bun la a-i susține pe ceilalți. Ești intuitiv și empatic și înțelegi imediat care sunt detaliile subconștiente și implicațiile oricărei relații. Ești loial, perfect capabil să vezi nevoile reale ale celor din jur și ai o capacitate mare de a rezolva diverse probleme.
Din punct de vedere afectiv probabil că ai tendința de a te îndoi de propriile abilități de a lua decizii. Îți este greu să ai încredere în propriile emoții deoarece opinia mamei tale a fost întotdeauna mai importantă decât propria ta părere.
Citește și despre: Tipurile de atașamentul mamă-copil. Ce impact au în dezvoltarea și în devenirea copilului ca adult. Tu în ce tip te încadrezi?
Mama completă
Mama completă îmbină cele mai bune trăsături ale celorlalte tipuri de mame. Ea este echilibrată din punct de vedere afectiv, recunoaște individualitatea copiilor săi și îi sprijină să își câștige independența.
Acest tip de mamă este diferit de mama perfectă. Indiferent de circumstanțe, însă, mama completă este gata să își asume propriul rol. Este experiența ideală, dar, în viziunea lui Poulter, doar 10% dintre copii beneficiază de ea.
Dacă ai crescut sub îndrumarea unei mame complete, ai fost înțeles și auzit, ceea ce înseamnă că îți poți asuma riscuri, accepți cu ușurință schimbarea și inițiezi relații fără teama de respingere,
Din punct de vedere afectiv, ai abilitatea de a aprecia faptul că ceilalți oameni pot avea perspective diferite asupra lucrurilor, mai mult sau mai puțin importante. Îți este destul de ușor să navighezi printre diferitele provocări afective, fără nici o formă de codependență față de mama ta.
Mama are un rol esențial în formarea viitorului adult. Este important să îți amintești asta mereu, dar să reții și faptul că cine ești azi este nu doar rezultatul mamei tale, ci și al bagajului genetic și al provocărilor pe care le-ai întâlnit de-a lungul vieții. Citește și despre: Mama, tu ești TOTUL pentru mine! Aș vrea să te vezi așa cum te văd eu: puternică, frumoasă, absolut uimitoare!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.