Bebelusul depinde in totalitate de tine, chiar dinainte de data conceptiei. Tot ce bei, ce mananci si chiar respiri ajunge la bebelus. Inevitabil, dupa aflarea minunatei vesti ca esti insarcinata iti vei pune intrebarea: “Daca, fara sa stiu, am facut anumite lucruri care ar putea afecta evolutia copilului ?”
Unele lucruri pe care le facem zilnic fara a ne intreba ce consecinte produc, ar putea avea efecte nedorite in timpul sarcinii. In cele mai multe situatii consecintele nu sunt neaparat dezastruoase.
Vaccinurile in sarcina
Unele vaccinuri, care protejeaza mama si fatul, sunt inofensive. In categoria acestora mentionam: vaccinul impotriva hepatitei B, impotriva holerei, a gripei sau a tetanosului.
Nu am putea spune acelasi lucru depre vaccinurile impotriva: rubeolei, rujeolei, oreionului, varicelei, impotriva febrei tifoide, a tusei convulsive, tuberculozei. Aceste vaccinuri sunt contraindicate in timpul sarcinii si ar putea fi cauze de malformatii ale copilului.
Din acest motiv medicii sfatuiesc femeile care isi doresc un copil sa fie la zi cu vaccinurile. Daca nu esti imunizata impotriva acestor boli, retine ca vaccinurile ar trebui sa fie facute cu cel putin 3 luni inainte de a ramane insarcinata.
Am voie sa merg la dentist in sarcina?
Doza de anestezic utilizata in procedurile stomatologice este infima si nu este toxica. Un anestezic local recomandat in timpul sarcinii ar putea fi lidocaina, fara a se amesteca cu adrenalina, desi s-a dovedit ca nici aceasta din urma ca nu are efecte asupra fatului. Un efect nedorit al administrarii lidocainei poate fi cresterea tensiunii arteriale.
O radiografie dentara ar putea fi facuta in trimestrul 1 doar daca este o urgenta majora si obligatoriu cu protectia abdomenului mamei si a glandei tiroide. Radiografiile se recomanda a fi amanate dupa nastere.
Tratamentul stomatologic nu este neaparat contraindicat in timpul sarcinii insa poate fi amanat in primele 2 trimestre sau dupa nastere, cel putin in ceea ce priveste investigatiile de rutina sau cele estetice.
Calatoria cu avionul in sarcina
Calatoria cu avionul in timpul sarcinii nu este contraindicata daca sarcina evolueaza in conditii normale. Daca nu ai unele contraindicatii medicale si te simti bine, poti calatori oricand cu avionul pana in luna a 8-a de sarcina. Pentru a evita senzatia de greutate in picioare, incerca sa te plimbi, o data la un interval de o ora pe culoarul dintre scaune. Cand sarcina progreseaza si vrei sa faci o calatorie cu avionul, informeaza-te la compania aeriana, deoarece unele impun anumite restrictii. Daca ai burtica mare este posibil sa ti se ceara o aprobare scrisa de catre medic.
Sedinte cu ultraviolete in sarcina
In timpul sarcinii se recomanda evitarea expunerii prelungite la soare, deoarece ultimele studii au aratat ca embrionul este sensibil la razele ultraviolete. Cu toate acestea o sedinta de ultraviolete nu ridica mari probleme. Mentioneaza acest lucru la prima consultatie prenatala.
Consumul de alcool in sarcina
Din nefericire alcoolul, precum si tutunul si drogurile traverseaza placenta. In cateva ore de la consumarea lor, concentratiile din sangele fatului si din lichidul amniotic vor fi similare cu cele ale mamei.
Consumul de alcool in timpul sarcinii a fost asociat cu risc de avort si cu malformatii ale craniului si fetei bebelusului. Alcoolul consumat chiar in doze mici are consecinte importante, fiind interzis in timpul sarcinii.
Daca fiind la o petrecere, inainte de a afla ca esti insarcinata ai consumat unul sau mai multe pahare de alcool, care probabil nu au avut efecte nedorite asupra sarcinii, este recomandat pentru sanatatea si evolutia bebelusului sa te abtii pe viitor.
Fumatul in timpul sarcinii
Sarcina este cel mai bun prilej de a renunta la fumat. Recomandarea medicilor pentru femeile care isi doresc sa conceapa este ca renuntarea la fumat sa se produca cu ceva timp inainte de a ramane insarcinate, ideal ar fi cu cel putin un an inainte.
Tutunul traverseaza placenta si contine mai mult de 4000 de substante toxice care afecteaza atat organismul tau, cat si pe cel al bebelusului. Consecintele fumatului in sarcina sunt reprezentate de intarzieri ale cresterii copilului, risc de avort sau de nastere prematura. In sarcina femeile nu ar trebui sa fumeze nici macar o tigara.
Daca si partenerul tau fumeaza, acesta ar fi un prilej bun si pentru el de a renunta la fumat. Doar la cateva ore dupa ce ai renuntat la tutun organismul tau profita de beneficiile lipsei de tutun.
Dupa:
8 ore – oxigenarea revine la normal.
24 ore – monoxidul de carbon este eliminat din corp. Plamanii incep sa elimine mucus si gudron.
48 ore – nicotina nu se mai observa in sange.
Dietele de slabire in timpul sarcinii
Testul de sarcina este pozitiv si tu esti esti la regim. In sarcina nu trebuie sa mananci cat doua persoane insa trebuie sa asiguri prin aportul alimentar toate substantele nutritive atat de necesare dezvoltarii bebelusului.
Dietele saracesc organismul de anumiti nutrienti. O carenta de vitamina B9, denumita si acidul folic in timpul sarcinii a fost asociata cu un risc mai crescut de malformatii ale tubului neural, cum ar fi spina bifida.
In situatia in care urmezi un tratament medicamentos pentru o afectiune acuta sau cronica intreaba cat mai curand medicul specialist ce efecte au aceste medicamente asupra sarcinii. Unele medicamente, inofensive in afara sarcinii, s-ar putea dovedi riscante in acesta perioada, deoarece majoritatea substantelor absorbite de mama ajung la fat.
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Cum depasesti neplacerile sarcinii ?
Medicamentele in timpul sarcinii
Efectele negative ale fumatului asupra bebelusului nenascut
Acidul folic si importanta lui in sarcina
Ce modificari aduce primul trimestru de sarcina ?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.