Vrei sa inlocuiesti lacrimile si tipetele cu un mod coerent de comunicare? Vrei sa previi crizele de tantrum pe care literatura le prezinta de parca ar fi obligatorii in copilaria frageda? Vrei ca in miez de noapte sa STII ce isi doreste micutul, in loc sa trebuiasca sa ghicesti din o mie de variante posibile?
Multi parinti au reusit sa obtina aceste rezultate printr-o metoda simpla, amuzanta si fascinanta. Este vorba despre limbajul semnelor, adaptat bebelusilor.
Cum functioneaza limbajul semnelor?
Nu e surprinzator ca bebelusii pot invata acest gen de comunicare, caci si abilitatile lor motorii, si capacitatea lor de a intelege ce li se spune, se perfectioneaza cu destul de mult timp inainte de momentul in care devin in stare sa vorbeasca. In plus, mimica si gestica sunt extrem de interesante pentru ei, caci reusesc sa iti arate ceva cu degetul, sau sa faca „pa” cu manuta mult inainte de a rosti cuvintele corespunzatoare.
Ideea de a duce lucrurile mai departe i-a apartinut unui expert in dezvoltarea copilului, numit Joseph Garcia, care a observat cat de usor invata limbajul semnelor bebelusii parintilor cu deficiente de auz. In plus el a remarcat ca acesti copii par mai calmi si mai linistiti, de vreme ce isi pot exprima gandurile si nevoile.
Asadar, de ce sa nu se bucure si ceilalti parinti de aceleasi avantaje? Pana la urma, daca in loc sa tipe, bebelusul alege sa comunice cu ajutorul gesturilor, facandu-se inteles, toata lumea va fi mai fericita. Acest limbaj nu promite sa elimine complet tantrumurile sau lacrimile, dar s-a observat ca inca de la 6 luni micutii reusesc sa comunice cu succes. Asadar,
Care sunt beneficiile invatarii limbajului semnelor?
Mai putina frustrare: nu e greu sa il inveti pe copil acest mod de comunicare, dar ai nevoie de ceva rabdare. Chiar si 5 semne fac o diferenta substantiala, dupa cum au remarcat parintii care le-au incercat. Atunci cand copiii reusesc sa isi comunice nevoile de baza, nivelul lor de frustrare ca nu se fac intelesi scade.
O legatura mai apropiata: cu un vocabular de aproximativ 30 de cuvinte, copiii deja incep sa alcatuiasca propozitii. Este un moment extraordinar in care il poti linisti de la distanta, in parc, de pilda, cand ii poti aminti cat il iubesti atunci cand te cauta din priviri, in loc sa mergi pana la el si sa interferezi cu jocul de moment.
Comunicare mai eficienta: unii parinti isi fac griji ca deprinderea limbajului semnelor va intarzia dezvoltarea limbajului, dar studiile ii contrazic: se pare ca dimpotriva, acesti copii vorbesc mai devreme.
Gestica nu inlocuieste limbajul, ci il intensifica, el poate fi utilizat in paralel cu vorbirea, pentru a face legatura intre ele. Ba mai mult, pentru ca bebelusul trebuie sa te priveasca atunci cand gesticulezi, inseamna ca intreaga sa atentie se concentreaza asupra ta. CITEȘTE ȘI: Întârzierea în dezvoltare în funcție de vârsta copilului – Semne de alarmă
Cand poti sa incepi sa il inveti pe copil limbajul semnelor?
Cel mai bun moment pentru asta este acela in care si bebelusul ofera indicii ca isi doreste sa comunice. Cei mai mult dintre copii invata sa „vorbeasca” prin semne cu destul de mult timp inainte de a incepe sa verbalizeze. Unele semne simple pot fi invatate de pe la 6 luni, dar la aceasta varsta este destul de posibil ca micutul sa nu aiba suficienta coordonare incat sa reuseasca sa reproduca miscarile, va trebui sa astepti probabil pana la 8 sau chiar 9 luni.
De indata ce micutul este capabil sa reproduca semnele invatate, comunicarea devine mult mai simpla pentru toata lumea. Iar daca vei continua sa ii si vorbesti in timp ce semnalizezi, ii oferi ocazia sa invete sa si vorbeasca.
Cum decurg, efectiv, lucrurile?
Ca in cazul oricarei alte abilitati invatate, e important sa respecti ritmul bebelusului. Cel mai bun moment ca sa incepi e cel in care il isi doreste sa comunice, ceea ce se intampla pe la 8-9 luni la majoritatea copiilor, cand ei devin mai sociabili, incep sa gangureasca si sa foloseasca zgomote si expresii faciale ca sa iti atraga atentia.
Incepe cu semnul pentru un obiect care il intereseaza in mod deosebit. Cei mai multi invata repede semnul pentru „mai vreau/mai mult” in legatura cu mancarea. De fiecare data cand folosesti cuvantul sau expresia, asociaza si gesturile caracteristice. Foloseste mereu acelasi semn, repeta-l cu fiecare ocazie si accentueaza cuvantul cheie odata cu semnul pentru el, in asa fel incat copilul sa realizeze conexiunea dintre ele.
Ai rabdare, unii copii vor depinde semnul si il vor reproduce in cateva zile, in timp ce la altii poate dura cateva saptamani pana sa decida sa il incerce. Fa din asta o distractie cat mai amuzanta si nu pune nici un fel de presiune. CITEȘTE ȘI: Dezvoltarea vorbirii la copii
De unde invat chiar eu simbolurile?
Nu trebuie sa iti faci nici un fel de griji legate de faptul ca limbajul semnelor este nou si pentru tine, poti gasi pe internet tabele elocvente care prezinta gestul pentru cele mai frecvent folosite cuvinte…sau pentru cele mai relevante pentru copil. Le poti lista si lamina si le poti afisa la indemana, in asa fel incat tati, bunica sau bona sa poata profita de ele.
Ai fost vreodata tentata sa folosesti limbajul semnelor pentru a comunica cu bebelusul tau?
CITEȘTE ȘI: Semnele autismului la copii – Mami, observă aceste indicii timpurii!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.