In era informatiei, ne expunem inconstient copiii unor riscuri serioase, doar pentru ca vrem sa ne mandrim cu ei in fata lumii intregi. Afla cum trebuie sa procedezi pentru a-i proteja!
Intimitatea si siguranta copiilor este grav amenintata de catre parinti care, fara a fi constienti de ceea ce fac, ii expun unor riscuri enorme. Afla care sunt cele mai frecvente comportamente care ii expun pe copii si cum ar trebui sa procedezi pentru a elimina orice riscuri.
Cei mai multi dintre parintii de azi au crescut intr-o lume in care parintii lor umblau cu poza in portofel pentru a-si arata copilul cunoscutilor. Poza cu bebelusul in fundul gol, asezat pe burtica pe blana alba de oaie era obligatorie, insa numarul de persoane care aveau acces la ea era foarte limitat. In prezent, lucrurile stau cu totul altfel, iar siguranta si intimitatea copiilor este serios pusa in pericol.
Internetul in general si retelele de socializare in special, au facut ca in prezent comunicarea intre capete diferite ale lumii sa fie practic instantanee si extrem de accesibila, din toate punctele de vedere.
Parintii abia asteapta sa le arate tuturor cunostintelor cat au mai crescut copiii, la ce scoala frumoasa merg, unde si-au petrecut vacantele, cat de frumos inoata. Totusi, putini dintre ei se gandesc ca atenteaza la intimitatea copiilor lor si, mai rau, ca le pot pune in pericol integritatea fizica.
Din pacate, parintii pierd din vedere faptul ca prietenii din mediul on-line nu sunt neaparat prieteni adevarati, reali.
Multi parinti se intalnesc pe grupuri de parinti si se „imprietenesc” cu alti parinti, a caror identitate nu poate fi insa verificata. Nimeni nu stie cine se ascunde de fapt in spatele unui nume de pe Facebook, sau cine se uita pe Youtube la clipuri postate public.
Internetul, siguranta si intimitatea copiilor
Iata doar cateva scenarii pe care parintii le pierd adesea din vedere, dar care din pacate s-au petrecut in viata reala.
Intr-o dimineata, inainte e a pleca la serviciu, X are cateva minute libere si intra pe Facebook sa isi citeasca mesajele. Vede ca Y i-a cerut prietenia, iar din poza Y pare a fi un tip dragut, cel mai probabil tata si el la randul lui. Pe fuga, X ii accepta cererea de prietenie, chiar daca nu il cunoaste, si apoi porneste spre serviciu. Peste o jumatate de ora, X nici nu isi mai aminteste de cererea de prietenie pe care a acceptat-o cu putin timp in urma. Dupa 2 saptamani, este inceputul scolii, iar X pune mandra poze cu fetita ei care e in clasa intai, mentionand scoala unde a facut fotografia. Nici nu era neaparata nevoie sa mentioneze scoala, caci contul ei de Facebook era conectat cu cel de Google, iar locatia din care posteaza este automat afisata langa fiecare postare. Urmeaza alte cateva postari despre programul incarcat al fetitei, despre optionalele pe care le face si din cauza carora sta peste program de doua sau trei ori pe saptamana. O luna mai tarziu, fetita dispare din curtea scolii la sfarsitul programului.
Y este pasionata de moda, si nimic nu ii place mai mult decat sa isi imbrace fetita cu cele mai asortate si mai moderne tinute. Vazandu-si mama atat de atenta cu propria tinuta si cu machiajul, fetita vrea sa incerce si ea machiajul mamei, iar Y este bucuroasa sa se joace de-a fetele mari cu fetita sa. Ele pozeaza impreuna asemanator fotomodelelor, iar micuta este atat de dulce, machiata si imbracata ca o adolescenta, incat mama nu se poate abtine sa nu posteze fotografii pe contul sau de Facebook, ca sa se mandreasca cu dulceata ei de copila! Din pacate, contul sau nu are setarile de siguranta activate, iar pozele sale sunt publice. Sau Y are in lista de prieteni persoane pe care nu le cunoaste deloc, sau pe care le-a intalnit absolut in trecere in diverse momente.
Z a venit acasa cu bebelusul si acum cateva zile, dupa ce a schimbat marca de servetele umede pe care o foloseste, micutul a facut o iritatie de scutec rebela. Speriata, mamica apeleaza la cea mai indemana metoda de a gasi o solutie: ii face bebelusului o poza cu iritatia respectiva si o posteaza pe un grup de mamici. In grup sunt peste 400 de utilizatori, a caror identitate nu este verificata de nimeni.
Q a petrecut o vacanta superba la mare. A facut sute de poze, mai ales cu fetita ei de 3 ani. Are poze cu ea in cateva costume de baie diferite, are si poze facute intr-o zi in care toate ea tocmai invatase sa faca o smecherie in apa din piscinuta, dar din pacate toate costumele de baie erau ude. Familia se va bucura cu siguranta sa o vada pe micuta cat de fericita era cu noile ei jucarii!
In toate aceste scenarii, copiii au fost expusi, desigur, fara a li se cere permisiunea. Fotografii cu ei in ipostaze care pot stimula imaginatia unor indivizi cu probleme psihice, au fost facute publice si puse la indemana oricui.
Mai rau, aceste personaje au acces si la alte informatii despre familia respectiva, cum sunt programul copilului, scoala sau gradinita pe care le frecventeaza, activitatile extrascolare si locul lor de desfasurare si asa mai departe. Toate aceste fotografii devin astfel publice, pot fi salvate si folosite in scopuri absolut dezgustatoare iar in situatii extreme, indivizi de rea credinta pot merge mai departe, ajungandu-se, ca in primul exemplu, la rapiri.
Cum iti poti proteja copilul?
In primul rand parintii trebuie sa inteleaga ca este esential ca pozele copiilor lor sa nu ajunga la indemana oricui.
Sub nici o forma nu trebuie sa fie facute publice poze infatisand copiii dezbracati. Chiar daca e vorba de prima baita a bebelusului, nu se posteaza fotografii in care se vede zona genitala a bebelusului. Nu vrei sa stii cati dezaxati exista pe lume sau cat de multi bani se castiga cu pornografia infantila.
Citeste mai departe si afla mai multe despre cum iti poti proteja copilul in spatiul internetului!
Nu posta fotografii cu copilul machiat, in costum de baie, in tinute provocatoare sau adecvate altei varste. Pentru tine poate fi o joaca nevinovata, pentru altii este mult mai rau decat atat!
Restrictioneaza accesul la pozele din albumele tale de pe Facebook. Nu e cazul ca toata lumea sa aiba acces la postarile tale! Exista mai multe optiuni de securitate: poti crea albume la care sa aiba acces toti prietenii tai, sau albume la care au acces doar cei din grupul prietenilor apropiati.
Nu accepta cererile de prietenie venite din partea unor persoane pe care nu le cunosti sau pe care le cunosti prea putin. In fond, nu ai invita acasa o persoana de pe strada. De ce ai invita in „casa” ta virtuala un necunoscut?
Evita excesul de informatii despre activitatile zilnice, adresa, scoala sau gradinita copiilor, programul lor zilnic, programul tau, zilele in care pe copii ii ia bona, orele la care sunteti plecati de acasa, durata concediului si asa mai departe. Sunt informatii care pot fi folosite in scopuri necurate si care iti expun familia unor riscuri pe care nu le poti controla.
Urmareste atenta activitatea copilului prin intermediul retelelor de socializare, daca este destul de mare incat sa aiba acces la internet. Copiii sunt nevinovati si creduli si sunt usor de pacalit de catre necunoscuti cu interese necurate.
Explica-i si copilului ca pe internet lumea poate fi oricine isi doreste. Poti face chiar un experiment impreuna cu el, creand un cont fictiv si pretinzand ca sunteti altcineva decat sunteti de fapt, ca sa vada cat de usor este sa ii pacalesti pe altii.
Cauta alte solutii pentru a le arata rudelor de departe cat ati crescut si cum v-ati schimbat. Poti crea un canal privat pe Youtube, la care sa aiba acces doar pe baza de invitatie. Le poti trimite fotografii pe mail, desigur, fotografii decente, pentru ca nu se stie cui vor sa se laude cu nepotul din Romania!
Tu cum procedezi cu pozele copilului? Cine are acces la ele?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.