Sarcina vine la pachet si cu numeroase mici neplaceri. Iti garantam ca vei uita de ele cam dupa primul minut de tinut mogaldeata in brate, dar pana vine momentul marii intalniri, trebuie sa le faci cumva fata. Iata de ce nu dormi noaptea si cum iti poti trata insomnia!
Insomnia este, si in cazul gravidelor, un cerc vicios. Cu cat esti mai obosita, cu atat iti este mai greu sa adormi. Insa ai nevoie de multa odihna in perioada asta. Nu e cazul sa fii deja in urma cu orele de somn in momentul in care nasti.
De ce ai insomnii in timpul sarcinii
Majoritatea gravidelor sufera de insomnie, la un moment dat. Modificarile hormonale sunt principalele vinovate pentru aceasta situatie. Corpul tau se reorganizeaza pentru a ingriji un pui de om care se trezeste, in cel mai bun caz, la fiecare 3 ore. In realitate, bebelusul se trezeste mai des de atat si este capabil sa stea la san si sa te tina treaza ore in sir. Noul echilibru stabilit in corp cu ajutorul hormonilor te face sa ai mai putina nevoie de somn.
Al doilea motiv al insomniilor gravidelor este faptul ca isi gasesc cu greu o pozitie de somn confortabila. Si odata ce au gasit-o, oricum nu o pot mentine mult, pentru ca le doare spatele, le amortesc mainile si picioarele sau le „faulteaza” micul chirias din burtica.
Arsurile gastrice sunt si ele pe lista vinovatilor. Este aproape imposibil sa stai culcata deoarece aciditatea gastrica iti da mari batai de cap.
Si nu in ultimul rand, gravidele au un obicei prost: sa isi faca griji. Multele ganduri despre cum va fi, daca si ce se va intampla, le tin adeseori treze.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Cum lupti cu insomniile in perioada sarcinii
In primul rand iti recomandam tehnici de relaxare. Invata sa te relaxezi, muschi cu muschi, membru cu membru. Invata sa iti controlezi respiratia in asa fel incat sa obtii o stare de relaxare cat mai profunda.
Inconjoara-te de perne. O perna sub burta, o perna intre genunchi, o perna la spate, toate iti pot face viata mai usoara si somnul mai confortabil.
Invata sa mananci cu macar 2 ore inainte de culcare si evita alimentele greu digerabile. Culca-te cu spatele ridicat pe o perna mare, ca pe un sezlong pe malul marii. Laptele rece te poate de asemenea ajuta sa scapi de chinul arsurilor gastrice.
Evita agitatia chiar inainte sa te culci. Daca vrei sa te uiti la tv alege o comedie romantica, nu un film de groaza. Asculta muzica de relaxare. Bea un ceai de plante caldut sau o cana de lapte caldut, cu putina miere. Fa un dus, un masaj usor, citeste cateva pagini dintr-o carte buna. Cu alte cuvinte creeaza-ti o stare psihica calma si relaxata, propice unei nopti linistite.
Daca nu ai facut-o deja din alte motive, renunta la cafea, ceai verde sau negru sau bauturi cu cofeina, mai ales dupa ora pranzului.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Tu cum ai scapat de chinul insomniilor in perioada sarcinii?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.