Ideea unui zbor în care să fii însoţită de bebeluş nu este neapărat tentantă, dar există situaţii in care perspectiva nu poate fi evitată. Pentru asemenea momente există trucuri simple, care te pot ajuta să menţii lucrurile sub control.
Sfaturi pentru un zbor liniștit cu bebelușul – Pregătirile sunt cheia succesului
De fapt, nu îţi spunem nimic nou, căci atunci când vine vorba despre bebeluşi, asta e o regula universal valabilă. Informează-te cât mai în amănunt în legătura cu regulile companiei cu care urmează să te deplasezi, căci fiecare dintre ele are o serie de prevederi şi facilităţi în ceea ce îi priveste pe bebeluşi. De pildă, până la împlinirea vârstei de 2 ani, aceştia pot sta la tine în braţe pe durata zborului. Ţi se va oferi o extensie a centurii de siguranţă, din motive de securitate.
Uneori, ai şi opţiunea de a cumpăra un loc suplimentar, astfel încât copilul să aibă şi el locul său, cu condiţia existenţei unui scaun special în funcţie de vârstă. Apoi, pentru zborurile foarte lungi, compania aeriană îţi poate pune la dispoziţie un landou special în care copilul să poată dormi cât de cât confortabil. Atenţie, căci acestea sunt disponibile în număr limitat, aşadar e indicat să îţi exprimi opţiunea din timp.
Sfaturi pentru un zbor liniștit cu bebelușul – Împachetează înţelept
Acesta este un sfat pe care părinţii nu prea îl înţeleg, căci din motive uşor de înţeles, ei încearcă să fie mereu pregătiţi pentru orice. Acesta este motivul pentru care, atunci când bagajele sunt în sfârşit pregătite, pare că doar chiuveta de bucătarie a ramas la locul ei, probabil pentru că e atât de bine prinsă de perete.
Cu siguranţă nu e uşor sa faci bagajele pentru o călătorie de măcar o săptămână. Unele companii îţi permit sa iei un bagaj de mână suplimentar, al bebeluşului, în care să pui scutece de rezervă, un rand de haine de schimb, şerveţele umede şi alte accesorii necesare. Ai grijă cum organizezi această geantă, ca sa poţi accesa uşor ceea ce îţi trebuie.
Nu uita să verifici restricţiile legate de transportul lichidelor. Obişnuit, ai dreptul la până la 100 ml de lichide, puse in pungi de plastic transparente, iar în această categorie intră creme, loţiuni, protecţii solare şi aşa mai departe. Totuşi, aceste restricţii nu se aplică şi atunci când vine vorba despre apa sau laptele pentru micuţi. Ai voie sa transporţi lapte praf si apa separat, ca să poţi prepara formula atunci când copilul o solicită. Ţine cont de faptul că aerul condiţionat îl va face pe micuţ să sugă ceva mai mult decât de obicei. În plus, fiind o situaţie nouă pentru el, e posibil să dorească să suga şi pentru a se linişti.
Nu pierde din vedere eventualitatea ca zborul să aibă întârziere, căci nu toate aeroporturile îţi pot pune la dispoziţie lapte praf de rezervă pentru asemenea incidente.
In avion cu bebelușul – Alege inspirat locurile
Atunci când zbori împreună cu un bebeluş, devine important să ai locuri cât mai bune. Profită de orice ocazie si fă rezervarea locurilor preferate în momentul în care rezervi şi biletele. Probabil că e cel mai bine să alegi un loc la culoar, care să îţi permită să mergi la toaletă sau să te mişti ori de câte ori e nevoie, fără să îi deranjezi pe ceilalţi pasageri. Acele rânduri de scaune care nu au alte scaune în faţă sunt adesea preferate de familiile obişnuite să călătorească împreună cu copiii, pentru simplul motiv că oferă ceva mai mult spaţiu pentru picioare.
In avion cu bebelușul – Fii printre ultimii pasageri care urca în avion
Dacă bebeluşul este treaz şi are chef de distracţie, e o idee bună să aştepţi ca ceilalţi pasageri să fie deja instalaţi la locurile lor, inainte de a urca şi tu. Altminteri, te vei trezi blocată în scaunul tău, obligată să aştepţi ca ceilalţi pasageri să îşi găsească locurile, să prezinte tichetele de îmbarcare şi aşa mai departe.
In avion cu bebelușul – Ai grijă cum îl îmbraci pe bebeluş
Poate fi greu să decizi cum să îl îmbraci pe micuţ, mai ales dacă e vorba despre o călătorie între două zone cu clime diferite. Probabil că există doar două reguli simple de care să ţii cont: alege haine cât mai comode, în care copilul să poată dormi confortabil. Şi asigură-te că e vorba despre îmbrăcăminte în straturi, astfel încât să vă puteţi îmbrăca sau dezbrăca după bunul plac şi după nevoi. Aplică aceleaşi reguli şi în ceea ce priveşte vestimentaţia ta: regurgitările sau scaunele explozive sunt incidente destul de rare, dar posibile.
In avion cu bebelușul – Asigura distracţia pe durata zborului
Dacă e vorba despre un bebeluş ceva mai mare, care deja nu mai doarme prea mult şi care probabil ar aprecia puţină distracţie, alege câteva jucării care să îl ţină cât de cât ocupat. O altă tehnică bună este sa investeşti în câteva jucării noi, special pentru această ocazie. Nemaivazute până la acel moment, îi vor capta atenţia pentru mai mult timp. Ba, unii părinţi au povestit că au oferit jucăriile împachetate în hârtie, ambalajul fiind distractiv de desfăcut.
Sfaturi pentru un zbor liniștit cu bebelușul – Nu uita trusa de medicamente
Poate că ai rude mai în vârstă, pline de bune intenţii, care îşi amintesc cum în trecut medicau copilul înaintea vreunei călătorii. Nu urma acest sfat, niciodata, în nici o circumstanţă. Nici un copil nu ar trebui să primească medicamente de care nu are nevoie. Pe de altă parte, ar trebui însă să ai la îndemână medicamente pe care să le poţi administra dacă copilul se simte rău. O febră neaşteptată, rau de înălţime sau o otită pot fi deosebit de deranjante dacă nu ai la îndemână remediile adecvate ca sa combaţi simptomele repede.
Sfaturi pentru un zbor liniștit cu bebelușul – Nu uita sistemul de purtare ergonomic
Chiar dacă nu îl vei folosi în avion, reprezintă un mod excelent de a purta bebeluşul prin aeroport, lasându-ţi mâinile libere ca să îţi cari bagajele sau ca sa cauţi actele. Iar dacă ai noroc şi bebe adoarme aşa în avion, cuibărit la pieptul tău, ai ambele mâini libere ca să răsfoieşti o revistă. Dacă alegi să iei cu tine şi căruciorul, nu uita să îi ataşezi o etichetă cu numele tău, îl vei lăsa la poartă, chiar înainte de îmbarcare, şi îl vei recupera la finalul zborului.
In avion cu bebelușul – Ai grijă la urechi
Probabil că eşti deja familiarizată cu neplăcerile pe care diferenţa de presiune le poate declanşa la nivelul urechilor. De aceea, e bine ca la decolare şi la aterizare, bebeluşul să sugă la sân, din biberon sau din suzetă. Dacă ai posibilitatea, aranjează o masă chiar in aceste momente.
In avion cu bebelușul – Schimbarea bebeluşului
Chiar dacă poate părea incredibil, multe dintre toaletele de avion sunt echipate cu măsuţă specială pentru schimbarea scutecului. Asta te va scuti de privirile nemulţumite ale celorlalţi participanţi la zbor, mai ales dacă ai o situaţie care implică un pampers mai parfumat…
Dacă ai grijă la aceste aspecte, credem că vei avea parte de o călătorie plăcută, fără a-i deranja nici pe ceilalţi pasageri care se pregătesc pentru o vacanţă relaxantă.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.