Probabil ca din punctul de vedere al monitorizarii sarcinii, ecografia a fost una dintre cele mai revolutionare metode introduse. Care sunt ecografiile de rutina incluse in protocolul de monitorizare a sarcinii, cat de des se efectueaza ele de fapt, daca sunt sau nu nocive pana la urma pentru mica fiinta ce creste in pantecul tau, poti afla citind articolul urmator.
Importanta ecografiei in timpul sarcinii?
Ecografia este un test de screening standard in timpul sarcinii care poate identifica numeroase anomalii, dar nu pe toate. Ea reprezinta o metoda de investigare a interiorului organismului cu ajutorul ultrasunetelor. Ultrasunetele sunt unde sonore pe care urechea umana nu le poate percepe. Atunci cand acestea se lovesc de un obstacol, se deformeaza, isi schimba traiectoria, in functie de dimensiunea si de consistenta obstacolului intalnit. Asadar, tinand cont de faptul ca practic ecografia se foloseste de unde sonore, e lesne de inteles ca metoda nu are nici un impact negativ asupra viitorului bebelus.
Ecografia este o investigatie esentiala in sarcina atat pentru faptul ca este total neinvaziva si permite in acelasi timp observarea evolutiei sarcinii cu o acuratete destul de mare.
Cat de des se fac ecografii in timpul sarcinii si cum se apreziaza varsta sarcinii?
Teoretic, avand in vedere ca metoda este complet lipsita de orice efect negativ, poti face cate o ecografie in fiecare zi. Cele mai multe mamici solicita cate o ecografie in fiecare luna, pentru placerea de a-si vedea iar bebelusul si de a-i auzi inimioara si pentru linistea lor sufleteasca, sa se asigure ca totul este in regula. Protocoalele medicale insa, recomanda mult mai putine ecografii!
Ecografia stabileste varsta copilului prin masurarea unor parti din corpul lui. Cu cat ecografia se realizeaza mai repede cu atat sansele de a se aprecia mai precis varsta ei cresc. Pana in saptamana 13 de sarcina medicul ecografist va masura ” lungimea cranio-caudala” adica distanta de la varful capului pana la fundulet. Dupa saptamana 13 de sarcina pentru determinarea varstei sarcinii se folosesc masurarea capului si a femurului. Saptamanile 7-10 de sarcina reprezinta cea mai buna perioada pentru a se calcula data conceptiei folosind ecografia si astfel putandu-se aprecia data probabila a nasterii.
Ecografiile in primul trimestru de sarcina
In primul trimestru de sarcina medicul obstetrician iti va face o prima ecografie in saptamana 5-6 de sarcina. Aceasta ecografie are ca scop sa verifice daca sarcina se afla in uter si nu e vorba cumva de o sarcina extrauterina. In plus el va verifica daca in sacul embrionar exista intr-adevar un embrion viu. Tot acum vei afla daca sarcina ta este simpla sau daca astepti gemeni sau, de ce nu…tripleti. In saptamana 6 de sarcina ai toate sansele sa auzi inimioara puiului tau.
In primul trimestru de sarcina o parte din ecografisti efectueaza ecografii transvaginale cu ajutorul unei sonde vaginale.
Urmatoarea ecografie iti va fi recomandata in saptamanile 11-13 de sarcina. Este vorba despre morfologia fetala de primul trimestru, folosita pentru efectuarea dublului test. Cu ocazia acestei ecografii se pot identifica eventuale anomalii grave de dezvoltare a organelor, deoarece majoritatea sunt deja complet formate si perfect functionale.
La aceasta ecografie se calculeaza gradul de risc pentru sindromul Down. Medicul imagist va examina translucenta nucala, osul nasal, ductul venos si fluxul prin valva tricuspida. Alti parametri care pot fi examinati acum sunt lungimea osului maxilar, unghiul facial, lungimea fatului si frecventa sa cardiaca, dezvoltarea vezicii urinare si artera ombilicala unica.
Pe langa efectuarea de fotografii copilului din burtica aparatura performanta folosita in prezent permite si inregistrarea ecografiei astfel incat sa aveti o amintire unica a momentului.
Ecografiile in al doilea trimestru de sarcina
Al doilea trimestru de sarcina vine cu indicatia medicului de a se efectua morfologia fetala de trimestrul doi. Ea se realizeaza in conditii optime intre 20 si 22 de saptamani de sarcina. Aceasta ecografie poate identifica eventuale anomalii incompatibile cu viata, care ar putea justifica optiunea parintilor de a intrerupe sarcina inainte de 24 de saptamani. De asemenea, poate identifica anomalii compatibile cu viata, dar care pot necesita interventie medicala imediat dupa nastere. Medicul va urmari gradul de dezvoltare a corpului ca intreg si a fiecarui organ in parte si functionalitatea lor, unde este posibil. In plus, ecografia va oferi informatii legate de aspectul si varsta placentei, cantitatea de lichid amniotic si fluxul prin arterele uterine.
Ecografiile in al treilea trimestru de sarcina
In trimestrul trei de sarcina morfologia fetala se planifica la 32-34 de saptamani de sarcina. De data aceasta, ecografia este menita mai degraba sa evalueze starea de bine a fatului si sa determine daca exista vreun motiv pentru a se declansa nasterea inainte de termen. Medicul va aprecia greutatea fetala, identificand o eventuala restrictie de crestere intrauterina, miscarile fetale, existenta sau absenta miscarilor respiratorii, cantitatea de lichid amniotic, tensiunea pe arterele uterine, gradul de imbatranire a placentei. Desigur, va urmari si aspecte legate de anatomia bebelusului, dar acestea sunt mai greu de remarcat acum, cand cel mic sta inghesuit, se misca mai putin, isi schimba pozitia mai rar, iar oasele sale sunt mult mai dense.
In unele situatii speciale, medicul poate recomanda efectuarea unor ecografii suplimentare, mai ales daca incearca sa determine daca fatul are sanse mai mari de supravietuire la exterior decat in uter. Aceste cazuri sunt insa rare, iar cele 3 ecografii de rutina mentionate anterior sunt in mod normal suficiente pentru o sarcina normala, desi in practica se fac mult mai multe.
Tu cate ecografii ai facut in perioada sarcinii?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.