De cum da frigul iernii doua imagini ne devin familiare pe strazi: bebelusi in carucioare “blindate”, carora li se vad doar ochisorii intre caciulita trasa pe frunte si fularul tras pana la nas si copilasi care deja umbla si carora la fel li se disting doar ochii fiindca fularul peste gura pare a fi un “trend” care nu se demodeaza niciodata. Cum imbracam corect copilul iarna?
Nu doar ca putem supravietui iernii fara fular peste gura ba chiar e indicat!
Cand temperaturile scad este important sa imbracati copilul adecvat, de preferinta in “straturi”. Decat sa-i dati o singura bluza si un pulover foarte gros e de preferat sa-l imbracati cu o bluza subtire de bumbac si apoi inca 2-3 bluze pe deasupra, creindu-se “straturi izolatoare”.
Un material indicat iarna este si “polarul” sau “fleece”-ul care desi este sintetic are calitatea de a mentine caldura.
Nu va mentineti obiceiul de a acoperi gura copilului cu fularul bazandu-va pe faptul ca “nu se umezeste/nu se simte umed la mana”.
Umezeala nu se refera la faptul ca poate fi stors sau “musteste” de apa. Chiar daca nu este vizibil si vi se pare uscat, sau chiar il simtiti uscat la pipaire, vaporii de apa si de saliva sunt impregnati in tesatura si fac deliciul microorganismelor, fiind mediul lor preferat, unde traiesc si se inmultesc nestingherite. Riscati sa aveti un copil bolnavicios pe tot parcursul sezonului rece, fara sa stiti de ce.
De unde aceasta moda a fularului peste gura?
Desigur ca parintii, bunicii, bonele care au acest obicei au de fapt intentii bune, nimeni nu trage fularul peste gura si nasul copilului pentru a-i face rau, departe de noi asemenea acuzatii. Dar se stie ca “drumul spre iad e pavat cu bune intentii”.
Sa vedem motivele care stau la baza acestui obicei, desi nu sunt intemeiate:
- Fularul e o bariera de netrecut impotriva aerului rece care poate produce “rosu in gat” copilului.
- Copilul nu e bine sa respire direct aer rece ci “filtrat” prin fular, altfel raceste.
- Sa nu-i inghete nasul, stiindu-se ca extremitatile sunt mai sensibile.
- Fiindca fularul e ca o “masca”, purtandu-l peste gura si nas copilul nu mai ia contact cu virusii altor copii care stranuta/tusesc pe langa el.
De ce moda fularului peste gura este de fapt contra-indicata?
In dorinta de a face bine parintii gresesc practicand acest obicei din mai multe motive:
Umezeala este favorabila dezvoltarii microbilor. Combinatia dintre aerul cald pe care il expira copilul si aerul rece de afara da nastere umezelii, care ramane impregnata in fular si este periculoasa. Se stie ca umezeala acumulata in caile respiratorii este favorabila microorganismelor daunatoare sanatatii.
Datorita vaporilor de apa tesatura devine un mediu umed si cald favorabil agentilor patogeni, pe cand aerul rece are tocmai efectul de a ucide virusii.
Protectie excesiva. Acel “rosu in gat” de care se tem multi parinti nu se datoreaza aerului rece cum deseori se crede, motiv pentru care multi parinti evita sa dea inghetata sau alimente direct din frigider copiilor, ci este cauzat de un virus/un microb netratat care doar se reactiveaza la rece, nu este “creat” de ceva rece.
Sa nu mai vorbim de faptul ca sensibilitatea multor copii este tocmai rodul protectiei excesive a parintilor care nu le-a dat ocazia sa isi fortifice organismul, sa se caleasca, ci i-a incotosmanat mereu mai mult decat era cazul.
Aerul expirat de copil contine vapori de apa care venind in contact cu frigul se transforma in minuscule “ace de gheata” care sunt inhalate si provoaca micro-leziuni la nivelul mucoaselor, dand ocazia virusurilor si bacteriilor sa “atace”, sa se instaleze in organism pe acele cai deschise.
Aerul curat, chiar si rece, este binefacator pentru organism. De fapt faptul ca aerul este rece are chiar avantaje, pe langa faptul ca ajuta la calirea organismului, la dobandirea unei imunitati mai bune, el are si efectul de a calma inflamatiile cailor respiratorii.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.