De aproape 50 de ani, în data de 5 iunie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Mediului. Pentru că ne dorim cu toţii să trăim într-o lume mai bună, este foarte important să îi învăţăm pe copii, de mici, despre importanţa unui mediu curat şi despre acţiunile pe care le putem întreprinde cu această ocazie.
Ecologist de mic – Puneţi la punct un Plan Verde pentru familie
Începeţi prin a verifica obiceiurile familiei voastre. Cât de des face fiecare dintre voi baie în cadă? Aţi putea rări băile în favoarea duşurilor? Aveţi obiceiul să lăsaţi luminile aprinse prin casă, sau obiectele în priză? De unde provin alimentele pe care le consumaţi? Mâncaţi des fructe şi legume din import? Cât de des folosiţi pungi de plastic?
Odată ce aţi identificat zonele în care puteţi face schimbări, puneţi la punct o listă de lucruri pe care de acum încolo le veţi face diferit. Afişaţi-o la vedere, sub forma unui tabel care să includă sarcini pentru fiecare membru al familiei. Urmăriţi rezultatele, săptămână de săptămână sau lună de lună.
Ecologist de mic – Organizaţi o acţiune de igienizare
Poate aveţi un loc preferat la pădure, pe care v-ar plăcea să îl vedeţi curat, sau poate preferi să implicaţi copiii din cartier într-o acţiune de curăţare a parcurilor. Din motive de siguranţă e bine ca toată lumea să poarte mănuşi şi, în funcţie de vârstele copiilor, să stabiliţi reguli legate de cine are voie să adune cioburi şi alte obiecte tăioase.
Ecologist de mic – Reciclare
Poate că deja colectaţi selectiv gunoiul la voi acasă, dar copiii ştiu oare ce se întâmplă efectiv cu toate obiectele acelea? Poate că există vreo posibilitate să vizitaţi o fabrică de reciclare, dacă aveţi aşa ceva în zonă.
O altă variantă este să faceţi o expoziţie de creaţii personale din obiecte reciclate, inspiraţie găsiţi online câtă doriţi, iar activitatea poate implica mai mulţi copii, ceea ce ajută la educarea noii generaţii cu privire la problemele de mediu.
Ecologist de mic – Organizaţi un târg de vechituri
De ce să arunci o mulţime de lucruri încă bune, doar pentru că ţie nu îţi plac? Copiii au ocazia să facă schimb de jucării, adulţii îşi vor găsi şi ei la rândul lor mici comori neaşteptate printre obiectele pe care alţii nu le mai folosesc, toată lumea e mulţumită, iar cantitatea de deşeuri este un pic mai mică decât ar fi putut fi. Citește și despre: Jucării din materiale reciclabile
Ecologist de mic – Organizaţi un concurs de proiecte
Puteţi să vă puneţi la treabă inspiraţia şi cunoştinţele de fizică şi să veniţi cu tot felul de idei de proiecte ecologice, care folosesc de pildă energia solară pentru a pune în mişcare diverse mecanisme. E un proiect pentru întreaga familie, ceea ce îi aduce multe puncte în plus.
Ecologist de mic – Plantaţi copacei
E adevărat, începutul lunii iunie e un pic cam târziu pentru a face asta, aşa că poate ar fi mai bine să organizaţi acţiunea mai devreme primăvara, iar în iunie să faceţi o simplă vizită ca să vedeţi ce s-a mai întâmplat cu copacii plantaţi cu câteva luni în urmă.
Ecologist de mic – Pregătiţi un recipient pentru prepararea compostului
Fie că aveţi la îndemână o întreagă grădină care s-ar bucura de niţică fertilizare, sau că vreţi să le faceţi o bucurie plantelor din ghivece, un pic de compost este mereu util. Foloseşte o găleată în care să pui tot felul de resturi vegetale, zaţ de cafea, frunze de ceai, pe care le vei acoperi cu pământ pe care îl vei uda periodic. Amestecă bine conţinutul o dată la câteva zile, ţine găleata acoperită cu capac, iar după aproximativ 4 săptămâni vei avea un amestec nutritiv, numai bun de adăugat la rădăcinile plantelor.
Ecologist de mic – Faceţi un cuib de insecte
Insectele sunt foarte importante în orice ecosistem şi orice grădinar priceput şi le doreşte în preajmă. Ia o cutie de conserve și picteaz-o după pofta inimii; o poţi colora într-o singură nuanţă, o poţi decora cu floricele sau o poţi transforma într-o albinuţă. Umple-o cu fire de trestie goale pe dinăuntru și agaţ-o într-un copac. Dacă nu ai beţe de trestie, poţi folosi paie goale pe dinăuntru. În scurt timp, o mulţime de insecte se vor cuibări acolo, polenizând eficient apoi toată grădina.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.