In vremurile noastre moderne ecografiile in sarcina sunt oarecum subintelese, un “must-have” sa zicem asa. Multe femei isi anunta sarcina postand pe internet prima “poza” a embrionului. A “arunca o privire” bebelusului prin intermediul ultrasunetelor e ceva atat de uzual incat nici nu ne mai intrebam daca nu cumva nu comporta si anumite riscuri, daca nu abuzam de ele, daca ar trebui sa le rarim sau chiar sa le evitam.
Istoria ecografiei: ultrasunetele au fost folosite pentru prima data in scopuri medicale in anii 50, in scurt timp fiind folosite si pentru a investiga potentialele probleme ale sarcinii. La inceput ecografia nu era o procedura “de rutina” ci se facea doar cand erau suspiciuni de avort spontan, de sarcina multipla sau extrauterina. Incepand cu anii 70 a devenit o procedura de rutina, in multe tari existand recomandarea de a se face 2 ecografii pe parcursul sarcinii.
Ce este ecografia?
Ecografia medicala numita si ultrasonografie este o metodă imagistică medicală de diagnostic care se bazeaza pe ultrasunete. Ea este folosită pentru vizualizarea diverselor structuri: mușchi, tendoane, organe interne si permite deteminarea dimensiunilor, evaluarea structurii interne a organelor și evidențierea unor leziuni, pe baza imaginilor obținute în timp real. Cele 2 ecografii care sunt recomandate de specialisti in sarcina sunt cea care verifica translucenta nucala si cea de depistare a eventualelor anomalii.
Ecografia trebuie facuta de personal medical specializat in asa ceva, care stie atat sa aplice procedura cat si sa interpreteze ultrasunetele. Se realizeaza punandu-se gel pe burta gravidei, care ajuta la transmiterea undelor si apoi cu ajutorul unui dispozitiv pe care doctorul il preseaza pe abdomenul gravidei, miscandu-l. Acel dispozitiv emite ultrasunete care trec in corpul gravidei si produc imagini care pot fi vazute pe ecran: oasele apar albe, tesuturile moi gri. Ecografistul interpreteaza diversele umbre si tonalitati pentru a determina modul in care embrionul/ fatul se dezvolta. La inceputul sarcinii, cand sarcina e prea mica pentru a se detecta astfel, se recomanda ecografia transvaginala. Încearcă și: Calculator sarcina si nastere, cand este DPN-ul
Care sunt beneficiile ecografiei in sarcina?
Se poate vedea daca embrionul este plasat in uter, cu alte cuvinte se poate detecta o sarcina extrauterina care ar putea pune in pericol viata femeii.
Se poate vedea daca este un singur embrion sau sarcina multipla: gemeni sau chiar tripleti.
Se poate determina varsta sarcinii in caz ca femeia insarcinata nu-si aminteste data ultimului ciclu menstrual sau daca a avut menstre peste sarcina.
Se poate analiza translucenta nucala pentru a se vedea daca exista anumite riscuri cromozomiale.
Se pot vedea organele copilului in detaliu astfel incat se pot observa anumite probleme precum spina bifida, defecte ale inimii sau altor organe.
Mai tarziu in sarcina se pot detecta anumiti indicatori ai unei eventuale nasteri premature, scaderea nivelului lichidului amniotic, gradul de imbatranire a placentei, felul in care e pozitionata, prezentatia copilului, cordonul ombilical.
Se poate determina sexul copilului.
Are si beneficii psihologice, consolideaza relatia parinte-copil inca dinainte de nastere si sunt un sprijin moral mai ales pentru femeile care au pierdut sarcini si care se simt mai in siguranta daca vad fatul mai des si se asigura ca se dezvolta normal.
Care sunt riscurile ecografiilor?
Inca nu au fost foarte aprofundat studiate dar se stie ca ultrasunetele introduc energie in corp astfel tesuturile se incalzesc si poate avea loc producerea unor bule de gaz. Fiindca nu se stie efectul pe termen lung al acestei proceduri nici asupra fatului nici asupra femeii se recomanda ca ecografiile sa fie facute la nevoie.
Studiile nu au aratat inca o legatura directa intre ultrasunete si efecte adverse insa pe de alta parte ultimele studii au fost facute cu multi ani in urma cand ultrasunetele aveau o intensitate mult mai redusa fata de zilele noastre.
De aceea se recomanda doar ecografii facute in scopul unor masuratori/detectarii de anomalii nu facute de dragul de a vedea copilul cat mai des, cum multe femei doresc iar clinicile private le indeplinesc dorintele, contra cost, desigur. Expunerea la ultrasunete ar trebui sa fie limitata si strict in scopuri de diagnosticare a eventualelor probleme.
Prin urmare este bine sa beneficiem de progresul tehnologiei dar sa nu abuzam, mai ales ca nu stim ce efecte adverse va descoperi stiinta in timp. Daca medicul suspecteaza anumite lucruri si recomanda ecografie ar trebui sa va prezinte si motivele pentru care o recomanda, cum va fi facuta si ce se urmareste.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.