- Durerea de burta la bebelusi
- Durerea de burta la copii mai mari
- Durerea cronica de burta, cauze
- Durerea de burta la copii, cand mergem la medic
- Cum poti ameliora acasa durerile de burta?
Cu siguranta ti s-a intamplat ca micutul tau sa iti spuna, in felul sau, ca il doare burtica. Poate ca ti-a spus chiar de mai multe ori in ultimele saptamani. Afla care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de burta la copii si cum pot fi ele inlaturate! Exista numeroase cauze ale durerii de burta la copii. Atata timp cat este vorba doar despre un disconfort temporar, pe care copilul il mentioneaza dar care nu pare sa il intrerupa de la activitatile sale zilnce, probabil nu exista un motiv serios de ingrijorare. Iata care sunt principalele cauze ale durerilor abdominale!
Durerea de burta la bebelusi
Toate mamele au observat sau au auzit macar o data in viata ca pe copilul lor il doare burta. In primele luni de viata durerile de burta par ca nu se mai sfarsesc. Dar de ce il poate durea burta pe copilul tau, ce poti face ca sa il ajuti si cand e cazul sa mergi cu el la medic?
Colicile denumesc episoade de plans de nestavilit, timp de ore intregi. Bebelusul pare sa aiba dureri de burtica, deoarece se pot auzi gaze in intestine, bebelusul se strange si aduce genunchii la piept si pare sa se linisteasca usor dupa ce elimina gaze.
Tulburari de digestie cauzate de ceva din alimentatia mamei. Bebelusii alaptati pot fi sensibili la alimentatia mamei. Mamicile pot identifica alimentul care ii da bebelusului dureri de burtica, pentru a-l elimina din meniu.
Intoleranta la laptele praf pe care il primesc. Unii bebelusi nu tolereaza anumite marci de lapte praf. Altii pot avea intoleranta la lactoza sau alergie la proteinele laptelui de vaca.
Balonarea este cea mai frecventa cauza a durerilor abdominale. Aproape toti bebelusii au perioade in care in burticile lor se acumuleaza gaze, facandu-i agitati si plangaciosi. Uneori, daca bebelusii sunt ajutati constant sa eructeze in timpul alaptarii, aceasta balonare se diminueaza.
La copiii ceva mai mari, cele mai frecvente cauze ale durerilor de burta sunt:
Enterovirozele. In cazul in care copilul varsa, are diaree si febra, poti fi sigura ca sufera de o viroza intestinala complet tratabila. Atentie la hidratare si la dieta!
Toxiinfectiile alimentare apar dupa ce copilul a mancat un aliment contaminat cu unele tipuri de bacterii. Simptomele apar la 1-8 ore dupa consumul alimentului respectiv si sunt similare celor din enteroviroza.
Balonarea este de asemenea o alta cauza frecventa. Uneori, gazele pot provoca dureri destul de intense intr-o zona sau alta a abdomenului, care dispar la schimbarea pozitiei sau dupa eliminarea de gaze. Unii copii pot chiar sa simta miscarea bulelor de aer prin intestine.
Indigestiile apar la unii copii dupa ce au mancat ceva greu, sau ceva care „nu le-a priit”. De obicei durerea este localizata in zona stomacului, spre piept. Unii copii se confrunta cu reflux gastroesofagian dupa ce au consumat ceva care nu le-a cazut bine. Alimentele incriminate cel mai des sunt cele cu potential alergen (lactate, nuci, fructe de padure, peste sau oua, mai ales daca este una dintre primele dati cand le consuma), cele acide (cum este sucul de rosii sau sucul de citrice) sau cele deosebit de grase. Unii copii sunt in mod special sensibili la anumite combinatii de alimente.
Constipatia este o cauza frecventa a durerilor abdominale cronice.
Febra musculara la musculatura abdominala poate fi o cauza a durerilor de burta, mai ales la copiii care sunt prea mici ca sa descrie exact durerea.
Crampele menstruale apar la fetitele care au ajuns la pubertate. Daca fiica ta se plange de dureri in partea de jos a abdomenului, gandeste-te si la aceasta posibila cauza, mai ales ca crampele menstruale pot aparea inainte ca menstruatia sa se declanseze propriu-zis. În prezent medicii endocrinologi considera ca este normal ca prima menstruție să apară după vârsta de 10-11 ani. Daca prima menstruție se instalează înainte de 10 ani este recomandat să faci un profil hormonal (analize de sânge) și să te prezinti de urgență cu fetița la un endocrinolog pediatric.
Durerile abdominale cronice ce cauze au
Constipatia, in acest caz durerea apare in jurul buricului. Copilul are scaune rare, fecalele sunt intarite iar copilul trebuie sa faca un efort deosebit pentru a le elimina.
Intoleranta la lactoza sau alergia la proteinele laptelui de vaca se pot manifesta extrem de violent, sau doar cu simptome discrete de tipul durerilor moderate de burta. Dupa ce consuma lactate, copiii se baloneaza, au crampe, dureri de stomac, diaree.
Reflux gastroesofagian, gastrita sau ulcer. In gastrite, invelisul care protejeaza stomacul impotriva sucului gastric este insuficient, iar acidul produce inflamarea peretelui stomacului. In ulcer, aceasta iritare indelungata duce la crearea unor zone de eroziune. Durerea este descrisa ca o arsura sau o durere surda, localizata in partea de sus a abdomenului, in centru sau usor spre stanga. Cateva cauze ale gastritei/ulcerului sunt stresul, infectia cu o bacterie denumita Helicobacter pylori si o clasa de medicamente denumite antiinflamatoare nesteroidiene, ibuprofenul fiind cel mai frecvent folosit la copii.
Infectiile intestinale evolueaza cu durere abdominala dar si cu alte simptome, cel mai frecvent dintre ele fiind diareea. O analiza de scaun va identifica bacteria care sta la baza acestei dereglari, iar medicul iti va recomanda antibioticul potrivit pentru a o eradica.
Cause comporamentale. Uneori, copiii simt nevoia de mai multa atentie din partea parintilor. Alteori, aparitia unui frate mai mic, schimbarea scolii, mutarea sau alte evenimente majore pot cauza o doza mare de stres in viata copilului, care sa se exteriorizeze prin intermediul acestor dureri abdominale. In aceste cazuri, durerea este reala, dar ea nu are cauze medicale. Este important sa recunosti durerea pe care o simte copilul, sa-l consolezi, dar sa nu exagerezi in legatura cu ea. Si in nici un caz nu iti acuza copilul ca minte sau exagereaza!
Durerile de burta la copii – Cand ar trebui sa contactezi medicul?
Daca episoadele de dureri abdominale se repeta frecvent, este indicat sa discuti cu medicul despre asta. Poate copilul are o disbioza intestinala, poate durerile apar din cauza unui parazit foarte frecvent intalnit denumit Giardia, poate copilul a dezvoltat o intoleranta la lactoza. Daca durerea este foarte intensa, daca il trezeste pe copil din somn noaptea, daca este puternica si se instaleaza brusc, este important sa te prezinti cat mai repede la medic. Este posibil sa fie doar debutul unei enteroviroze, dupa cum poate fi si o problema mai serioasa.
Cum poti ameliora acasa durerile de burta?
In functie de cauza durerii, exista diferite mijloace de a o calma. In cazul gastroenteritelor, a toxiinfectiilor alimentare sau a balonarii, e de ajutor sa masezi usor burtica in sensul acelor de ceasornic si copilul sa tina cateva zile regim alimentar. In cazul constipatiei, regleaza alimentatia copilului si trateaza cauza corespunzator.
CITEȘTE și DESPRE:
COLICI
DIAREE LA COPII
CONSTIPAȚIE
Exista o serie de medicamente care se elibeeaza fara reteta si care il pot ajuta pe copilul tau, insa recomandarle difera in functie de varsta si cauza durerilor abdominale. Doar medicul iti poate spune care este tratamentul potrivit pentru micutul tau in urma unui consult! Citește și despre: Copilul are nopți agitate? Acuză dureri în picioare? Despre durerile de creștere la copii
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.