Administrarea antibioticelor poate determina, in unele cazuri, o alta problema serioasa de sanatate. Diareea produsa de Clostridium difficile este temuta de medici. Afla cum se manifesta si cum o poti preveni!
Poate ca ai auzit de infectia cu Clostridium difficile si de complicatiile pe care le poate cauza. Daca insa nu iti este clar in ce fel ea poate fi asociata cu administrarea de antibiotice, iti explicam in acest articol!
Clostridium difficile este responsabil de producerea colitei pseudomembranoase si a diareei induse de antibiotice.
Administrarea antibioticelor a salvat nenumarate vieti, de-a lungul anilor. Insa administrate incorect, antibioticele pot determina si o serie de complicatii, mai ales daca este vorba despre copii. Infectia cu Clostridium difficile este una dintre ele.
Cum se declanseaza colita cu clostridium difficile?
Clostridium difficile este o bacterie care se gaseste in intestin la 3 din 10 adulti si 7 din 10 copii sanatosi. Ea este frecventa si in mediu si, in numar mic, nu produce nici un fel de modificari la nivelul tubului digestiv.
Potrivit laboratoarelor Synevo Clostridium difficile produce cel putin 2 toxine denumite A si B.
Toxina A, o enterotoxina, determina cresterea secretiei de fluide si inflamatie la nivelul mucoasei intestinale. Toxina B care prezinta in vitro o actiune citotoxica de aproximativ 1000 ori mai puternica decat toxina A actioneaza sinergic cu aceasta. In timp ce toxina A este produsa de aproape toate tulpinile de C. difficile implicate in aparitia bolii, s-a demonstrat recent ca unele tulpini secreta numai toxina B.
In mod normal, dezvoltarea bacteriei clostridium difficile este limitata de catre bacteriile „bune” care colonizeaza intestinul.
In unele cazuri insa, cum este un tratament cu antibiotice, flora intestinala are de suferit. Gasind o „portita” deschisa, Clostridium difficile se multiplica necontrolat si declanseaza o inflamatie a intestinului gros denumita colita pseudomembranoasa.
Clostridium difficile – Care sunt factorii de risc?
Un numar destul de mare de copii poarta aceasta bacterie in intestin, desi sunt absolut sanatosi. cel mai frecvent intalnit factor de risc pentru colita declansata de Clostridium difficile este reprezentat de administrarea de antibiotic.
Alti factori de risc includ folosirea medicamentelor antiacide, clismele repetate si folosirea tuburilor de hranire artificiala. Sindromul de colon iritabil, la fel ca alte afectiuni ale intestinului, crecs de asemenea riscul de imbolnavire.
Care sunt simptomele infectiei cu Clostridium difficile?
Simptomele infectiei sunt de ordin digestiv. Copiii dezvolta o diaree puternica (10-12 scaune pe zi), apoasa, cu firicele de sange. Se plang de dureri abdominale, fac febra si nu au pofta de mancare.
Cum se diagnosticheaza colita cu Clostridium difficile?
Medicul isi va orienta diagnosticul pe baza asocierii intre scaunele apoase, cu sange, febra si folosirea recenta a unui antibiotic. Daca aceste conditii sunt indeplinite, medicul va recomanda efectuarea unui test pe o proba de scaun, care sa identifice toxinele A si B produse de bacterie.
Cum se trateaza infectia cu Clostridium difficile?
De cele mai multe ori, este necesara administrarea unui antibiotic pentru a eradica infectia. Daca simptomele apar atunci cand copilul este in tratament cu antibiotic pentru o alta infectie, se recomanda intreruperea tratamentului respectiv. Este esential ca cel mic sa consume o cantitate suficienta de lichide pentru a evita deshidratarea.
Uneori, infectia tratata recidiveaza, caz in care medicul va reevalua situatia si va decide daca va aplica o noua cura cu acelasi antibiotic, sau daca este necesara administrarea altui tratament.
Cum poti preveni infectia cu Clostridium difficile?
Respectarea regulilor de igiena de baza in principal spalarea mainilor si a fructelor si legumelor consumate crude este de natura sa previna colonizarea intestinului cu aceasta bacterie.
Administrarea antibioticului doar la sfatul medicului, dupa o evaluarea corecta si obiectiva a micutului pacient si dupa confirmarea necesitatii reale a tratamentului duce la scaderea semnificativa a cazurilor de colita cu Clostridium difficile.
Asocierea tratamentului cu antibiotic cu administrarea de probiotice este de natura sa refaca flora intestinala normala a organismului si sa tina sub control numarul clostridiilor din intestin. Medicul sau farmacistul iti pot recomanda un probiotic potrivit pentru copil. Este esential sa il administrezi de doua ori pe zi, la minim 2 ore distanta de doza de antibiotic.
Cel mai eficient probiotic in lupta cu clostridium difficile este cel care contine Saccharomyces boulardii si care poate fi adminsitrat in acelasi timp cu antibioticul deoarece este printre putinele probiotice pe care acesta nu le distruge. Pentru o eficienta maxima administrati probiotic cu Saccharomyces boulardii inainte de prima doza de antibiotic si cel putin 3-5 zile dupa finalizarea tratamentului.
Consumul de bors de putina crud, facut in casa, si de iaurt este de mare ajutor in colonizarea inestinului cu bacterii benefice si in creearea unui mediu de viata propice acestora. Astfel, dezvoltarea si inmultirea clostridiilor va fi tinuta sub control.
Tie ce recomandari ti-a facut medicul atunci cand a trebuit sa ii administrezi antibiotic copilului tau? A avut cel mic probleme pe durata administrarii tratamentului sau imediat dupa aceea? Stiai de colita pseudomembranoasa produsa de clostridium difficile?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.