Din momentul nasterii si pana la varsta de aproximativ 2 ani, copilul tau se va afla in stadiul inteligentei senzorio-motorii, conform teoriei dezvoltarii cognitive a lui Jean Piaget. Copilul actioneaza, in aceasta perioada, din reflex si doar intuieste concepte de baza cum ar fi timpul, spatiul sau cauzalitatea.
Aceasta etapa se va incheia in momentul in care copilul tau va fi capabil sa isi coordoneze mainile si ochii, sa gandeasca simbolic si sa constientizeze faptul ca obiectele continua sa existe chiar daca nu se mai afla in aria lui vizuala. Acesta este si motivul pentru care recomandam ca inca din primele luni sa desfasurati impreuna activitati care sa il stimuleze din punct de vedere cognitiv.
In aceasta perioada, copiii invata pe baza simturilor, prin contact direct cu obiectele (atingere, bagat in gura, muscare) si prin executarea repetata a unor actiuni.
De la nastere si pana la varsta de 4 luni bebelusii invata sa reproduca gesturi, sunete si alte actiuni specifice (reactii circulare primare), de la miscari simple si necoordonate, pana la actiuni coerente ce implica propria corporalitate.
Astfel, daca prima oara degetelul a ajuns la gurita din greseala, simtind o senzatie placuta, bebesusul va repeta gestul de nenumarate ori. Dupa varsta de 4 luni, copiii generalizeaza aceste actiuni repetitive focalizandu-se pe obiecte din jurul lor (reactii circulare secundare).
Astfel, ei isi fac cunoscute dorintele. Cu timpul va combina aceste reactii (reactii circulare tertiare) pentru a realiza experimente rudimentare care au rezultate interesante si noi pentru el.
Toate aceste actiuni ii vor starni curiozitatea si il vor face sa exploreze neincetat mediul inconjurator, pentru a descoperii noi interese si senzatii.
Odata ce isi dezvolta aceste reactii circulare, copiii incep sa inteleaga si sensul timpului, deoarece acestea sunt rezultatul unor asteptari. Astfel, ei incep sa anticipeze rezultatul unei anumite actiuni.
Copilul intra in aceasta lume cu capacitatea de a isi exprima sentimentele folosind un limbaj preverbal
Aceste semne sunt singurele care iti pot da indicii despre starea copilului. Combinand expresiile faciale, sunetele si limbajul corporal, bebelusii transmit raspunsul lor la diversi stimuli, atat interni, precum durerile, cat si externi, precum diverse sunete care ii amuza sau ii enerveaza.
Aceste semnale sunt modalitatea lor de a transmite ce vor si ce au nevoie inca din prima zi si transformandu-se mai tarziu in sentimente, sunt baza formarii inteligentei emotionale.
Paul Holinger catalogheaza in cartea lui “What Babies Say Before They Can Talk: The Nine Signals Infants Use to Express Their Feelings ” (Ce spun copiii inainte de a putea vorbi: cele 9 semnale pe care le folosesc pentru a-si arata sentimentele) ”, cele 9 semnale care pot fi impartite in 2 categorii:
- semnale de distractie (signals of fun), care includ interes, surpriza si placere
- si semnale de ajutor (signals of help), printre care durerea, supararea, rusinea, dezgustul (legat de gustul mancarii sau de un miros neplacut).
Placerea si interesul sunt semnale pozitive, surpriza reseteaza sistemul nervos ca un raspuns rapid la diversi stimuli, iar durerea, supararea, rusinea si dezgustul sunt stimuli negativi.
Autorul subliniaza faptul ca bebelusii emit mai multe semnale negative datorita evolutiei: este mai important pentru supravietuirea lui sa emita semnale negative decat pozitive. Mai tarziu, lucrurile vor deveni mai complicate, deoarece semnalele se vor inmulti.
Copilul nu iti va transmite doar ca ii este foame sau ca e obosit, ci va transmite si curiozitate, dezamagire, furie, iubire etc. Din fericire, fata umana contine peste 24 de muschi care te vor ajuta sa citesti destul de repede nevoia copilului tau.
Cum descifram limbajul bebelusului, cum ne putem da seama daca ceva ii place sau dimpotriva?
Oamenii de stiinta au identificat, cu ajutorul aparaturii de scanat creierul gesturi specifice, expresii si sunete care pot fi asociate cu semnale precise. Copilul isi arata interesul fata de un anumit lucru ridicand putin din sprancene, uitandu-se fix la tine sau la acel obiect care il intereseaza si deschizand gurita putin.
Placerea este evidentiata printr-un zambet, iar surpriza e asociata cu ridicarea sprancenelor, cu deschiderea guritei in forma de O si cu clipitul rar cu ochii larg deschisi. Bebelusul va arata faptul ca il doare ceva arcuindu-si sprancenele, plangand si arcuindu-si gurita in jos.
Puteti face diferenta dintre durere si suparare cu usurinta, pentru ca atunci cand este suparat copilul se va inrosi mai mult, isi va inclesta maxilarul si isi va incrunta sprancenele.
Cand este inspaimantat, copilul va deveni mai palid, va transpira, exact ca un adult, si va deschide ochisorii. Si, chiar daca pare greu de crezut, copilul poate resimti si rusine, pe care o exprima lasand capul si privirea in jos.
Astfel, daca bebelusul tau da din picioare poate insemna ca este foarte entuziasmat. Majoritatea copiilor reactioneaza astfel cand sunt fericiti sau cand doresc sa atraga atentia asupra lor.
Atunci cand bebelusul isi lasa buzita in jos, inseamna ca ceea ce tocmai a mancat nu este pe placul lui. De asemenea, atunci cand nu ii place mirosul, va stramba din nas si va intoarce capul intr-o parte. Aceste reactii sunt innascute si sunt normale, chiar daca tu nu intelegi de ce nu ii place mazarea sau orice alt fel de mancare.
In general, ei resping legumele deoarece gustul este ciudat pentru ei, cu atat mai mult cu cat atunci cand sunt mici, copiii prefera dulcele dintre cele 4 arome pe care le cunosc. Parintii nu trebuie sa respinga aceste reactii, ci pot incerca sa le corecteze, introducand putin cate putin in dieta lor anumite legume combinate cu alte feluri de mancare pe care copiii le adora.
Autorul atrage atentia ca mai multe semnale pot aparea in acelasi timp. Nu trebuie uitate nici gesturile specifice pentru somn (atunci cand copilul isi freaca ochisorii cu manutele) si pentru entuziasm (atunci cand da din picioruse cu vitalitate).
Cu toate acestea, fiecare copil este diferit si, de multe ori, teoria nu e sustinuta si in practica. De aceea, parintii pot ghici cu usurinta sentimentele bebelusilor lor, stand in preajma lor inca din primul moment de viata cat mai mult posibil.
Ce gesturi specifice manifesta bebelusul tau? Cum iti dai seama cand ii place ceva?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.