De sărbători, gestionează corect programul de somn al copilului și astfel poți evita discuțiile și supărările
În timpul sărbătorilor, evenimentele de familie au ca rezultat unul sau mai mulți copii obosiți, nervoși, mofturoși și gata să declanșeze tantrumuri intense. Nici părinții nu sunt mai prejos: epuizați și cu răbdarea cel puțin limitată. Iată cum să supraviețuiești în această perioadă, respectând orarul de somn al copilului.
Se întâmplă adesea ca sărbătorile să dea peste cap rutina zilnică a familiei, copiii mici fiind cei mai sensibili la aceste schimbări. E greu să știi cum să prioritizezi lucrurile, căci e important ca micuții să petreacă timp cu familia extinsă și să descopere tradițiile legate de aceste evenimente.
Ina povestește: Când Ana avea cam doi ani și jumătate, am participat la o cină de familie acasă la sora mea. Ana ratase somnul de prânz pentru că nu a reușit să adoarmă deloc în mașină, în timpul drumului de aproape 3 ore, dar m-am gândit că nu e o problemă…până am văzut-o moțăind, gata să își turtească nasul în farfuria cu mâncare. Am luat-o în brațe și am pus-o într-un fotoliu mare, pe care a dormit câteva ore bune cât noi ne-am văzut de treabă.”
Citește și despre: Somnul bebelușului este întotdeauna o provocare. Iată unde greșesc frecvent părinții
Gina povestește: Băieții mei au un an, respectiv trei ani. Când sunt evenimente importante în familie și ne reunim cu toții, îi las să se bucure în voie de atenția pe care o primesc și să se bucure alături de noi. Îi schimb în pijamale și îi încurajez să stea în brațe sau să accepte îmbrățișări, care îi ajută să se liniștească. Suntem o familie cu legături puternice și e foarte important pentru mine să aibă o relație strânsă cu bunicii, mătușile și unchii. E mai important decât programul zilnic, cel puțin în ceea ce mă privește.
Pentru alți părinți, lucrurile se dovedesc mult mai dificile, deși și-ar dori să fie la fel de relaxați. Mărturia Danei o dovedește: Pentru noi a fost destul de dificil. Copilul nostru era într-un tantrum continuu atunci când depășea ora de culcare, așa că un program rigid ni s-a potrivit mai bine. Glumeam cu prietenii că dacă vrei să ne faci o vizită, cea mai bună oră e 5:30 dimineața. Copilul e bine dispus, iar eu fac clătite! Citește și despre: Ghid de supraviețuire pentru PRIMUL CRĂCIUN cu BEBE
Conform specialiștilor, e bine să ghidăm programul în funcție de nevoile celor mici. Iar nevoia de somn este una dintre cele mai importante. Indiferent care este părerea rudelor, prioritizarea nevoilor copilului este importantă pentru liniștea tuturor.
Este deosebit de dificil să sincronizezi programul unei familii extinse numeroase, fiecare cu așteptările și tabieturile sale, cu rutina unui copil mic. Probabil că majoritatea rudelor – mai ales cele care nu vă vizitează des – nu înțeleg care este impactul lipsei de somn asupra copilului tău, dar tu știi, asa că e rolul tău, ca părinte, să eviți situațiile stresante.
Citește și despre: Normalitatea primelor luni din viața bebelușului
Pentru Mariana, a funcționat următoarea regulă
Am observat că, în general, dacă respectăm cam 80% din rutina copilului, avem libertatea de a devia cu 20% în ceea ce privește ora de culcare sau alte schimbări de program, fără ca asta să devină o tragedie. În prima seară în care vin bunicii în vizită, ne putem culca mai târziu, ca să ne distrăm împreună. Dar dacă bunicii rămân câteva zile, în seara următoare ne vom culca la ora normală, pentru a recupera somnul deja pierdut.
Elena are altă strategie: Am profitat, cât era mică, de faptul că încă dormea la prânz, și făceam tot posibilul să întârzii și să prelungesc somnul de prânz, dacă știam că urmează o cină de familie sau un alt eveniment. Zgomotul alb o ajuta să doarmă mai mult, iar seara era vioaie până mai târziu.
Georgiana era gata să implice rudele: Întotdeauna luăm cu noi căruciorul și manduca. Atunci când copilul e epuizat, unul dintre noi pleacă la plimbare cu el până adoarme. Iar dacă are cineva ceva de comentat, îi invităm să meargă cu noi.
Andreea a observat că: La reuniunile astea de familie, pline de dulciuri, cadouri și agitație, copilul era suprastimulat și agitat. Când am început să îl atrag câteva minute într-o cameră liniștită, să îi dau ocazia să se relaxeze înainte de a reveni la agitația obișnuită, a suportat mai bine schimbarea programului.
Pentru Laura, mai tranșantă, lucrurile sunt clare
Ca părinte, trebuie să ai fermitatea de a face ce trebuie și ce e necesar. Dacă trebuie să pleci mai devreme, pleci. Nu aștepți să ajungă copilul în criză și să adoarmă urlând de oboseală. Dacă știi că ai un copil pretențios din acest punct de vedere, organizează adunarea de familie la tine acasă și trimite-l la culcare la ora obișnuită, în camera și în patul lui. Transformă cina de Crăciun în prânzul de Crăciun, și gata. Nu există corect și greșit, există probleme și soluții.
Cum să eviți discuțiile și supărările
Dacă ai un copil care preferă o rutină strictă, fii deschis în legătură cu asta, din momentul în care primești invitația. Fiecare partener ar trebui să își asume discuția cu propria familie, astfel încât lucrurile să nu devină jenante.
Întotdeauna apreciază eforturile gazdei. Decizia va fi mai ușor de înțeles dacă dai dovadă de un pic de empatie: Știu cât de mult ai muncit pentru prăjitura ta specială și mi-aș dori din suflet să rămânem mai mult, dar trebuie să plecăm.
De fiecare dată când programul copilului te obligă să renunți la ceva sau să porți o asemenea discuție delicată, amintește-ți – și amintește și familiei – că pe la 4 ani, copiii rezistă mult mai bine la oboseală și pot deveni niște petrecăreți pe cinste. Și atunci, puteți recupera timpul pierdut! Citește și despre: Antrenamentul pentru somn afectează negativ creierul bebelușului. Plânsul este semnalul unei nevoi reale iar ignorarea lui lasă urme
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.