Invatarea pe de rost a poeziilor are puterea de a-l face pe copilul tau mai destept. Iti spunem de ce si iti oferim si o metoda placuta de a-l invata poezii in joaca! Utilitatea invatarii pe de rost a poeziilor este pusa la indoiala de catre unii parinti. Este perfect adevarat ca nu e nevoie ca micutul sa impresioneze pe nimeni recitand Luceafarul la 3 ani, exageram! Totusi exista un scop pentru care cei mici sunt invatati poezii. Descopera-l si tu!
Unii parinti cu viziuni moderne considera ca invatarea poeziilor pe de rost nu le aduce nici un beneficiu copiilor lor. Ei spun ca nu au nevoie sa demonstreze nimanui cat de destepti sau de talentati sunt micutii si suntem perfect de acord cu asta! Tot ei sustin ca si papagalii sunt capabili de o memorie fantastica, si asta nu ii face neaparat foarte inteligenti. Si cu asta suntem de acord! Mai mult decat atat, orice invatator sau profesor iti vor spune ca desi o memorie buna este de mare ajutor, ei nu isi doresc ca materia sa fie invatata pe de rost, memorata, ci mai degraba sa fie inteleasa in asa fel incat sa devina aplicabila in context practic. Totusi, utilitatea invatarii pe de rost a poeziilor merge mai departe de atat. Cu siguranta vei fi de acord cu noi de indata ce vei termina de citit acest articol.
De ce ar trebui copiii sa invete poezii?
Inca din cele mai vechi timpuri, bebelusii si copiii mici erau linistiti si alinati cu muzica si versuri. Exista atatea cantecele traditionale transmise prin multe generatii, care le sunt inganate micutilor. Exista nenumarate poezii speciale pentru copii, scurte si pe intelesul lor, pe care bunicii le recita cu drag nepotilor. Copiii le asculta cu mult inainte de varsta la care sunt capabili sa inteleaga efectiv sensul versurilor care le sunt rostite, si sunt atrasi de muzicalitatea lor si de ritm. Fara ca parintele sau copilul sa realizeze asta, poezia ajuta la familiarizarea cu un sistem de ordine si armonie . Ritmul si rima sunt structuri logice pe care copilul le intelege inainte de a intelege efectiv semnificatia versurilor. CITEȘTE ȘI: Primele poezii scurte pentru copii
Invatarea pe de rost a poeziilor inseamna largirea vocabularului si invatarea a o multime de lucruri despre ordinea cuvintelor. Inseamna antrenarea memoriei, pe care copilul o foloseste in fiecare clipa, in procesul de invatare. Indiferent daca invata despre lume sau invata tabla inmultirii, copilul are nevoie sa isi foloseasca memoria. Antrenarea memoriei este bine sa devina un obicei de viata. Persoanele care isi antreneaza consecvent memoria sunt mai putin expuse la boli degenerative de tipul bolii Alzheimer sau al senilitatii aduse de varsta inaintata.
Dar invatarea poeziilor inseamna chiar mai mult de atat. Ea este importanta pentru dezvoltarea cognitiva a copilului. Psihologii specialisti in psihologia copilului au aratat ca poezia ii invata pe copii despre ordine, masura, proportie, corespondenta, echilibru, simetrie, relatii teporale, stare de spirit. Memorarea le dezvolta copiilor o anumita indemanare si usurinta in folosirea limbajului, chiar si a celui nu neaparat uzual. Copiii deprind sintagme, expresii, locutiuni si semnificatiile lor si devin mai buni la intelegerea unui limbaj abstract.
In plus, desi cititul are de asemenea o contributie benefica majora la dezvoltarea vocabularului copilului, memorarea poeziilor este si mai eficienta, pentru ca odata poezia memorata, cuvintele care o alcatuiesc sunt bine stocate in „banca de cuvinte” a copilului, pe care el o poate accesa inconstient si cu usurinta atunci cand vorbeste.
Cum il poti invata poezii pe copilul tau?
Pariem ca te gandesti ca invatarea poeziilor e plictisitoare si ca mereu poti sa gasesti ceva mult mai distractiv de facut impreuna cu copilul tau. Te inseli! Invatarea poeziilor poate fi amuzanta, poate fi o activitate placuta pe care sa o faceti impreuna, poate fi fireasca si plina de semnificatii, poate deveni ritualul vostru de fiecare zi. Nu e nevoie sa il inveti pe copil cate o poezie pe zi. Nici macar cate una pe saptamana. Iti propunem sa te limitezi la o poezie pe luna, este suficient cel putin pentru inceput.
Alege o poezie care iti place in mod deosebit: fie este despre ceva ce il intereseaza si pe copil, fie are un mesaj frumos pe care ai vrea ca micutul tau sa il receptioneze. Depaseste nivelul „Cutiutei muzicale” si a altor asemenea rime extrem de simple, si alege mai degraba o poezie de-a lui Cosbuc, de-a Otiliei Cazimir sau Elenei Farago. Arghezi are de asemenea versuri superbe care i se pot potrivi si copilului. Nu e nevoie sa fie o poezie scrisa special pentru copii. Mai degraba alegi o poezie pentru adulti, care trateaza un subiect care e si pe intelesul copilului. Imprima poezia pe o coala de hartie si pune-o pe un perete la vedere. Un perete pe langa care treceti de nenumarate ori pe zi. CITEȘTE ȘI: Vrei să fie un mare cititor? Începe de mic
Cititi-o de cateva ori pe saptamana. O puteti citi impreuna atunci cand abia ati lipit-o, dupa care i-o puteti citi inca o data lui tati. Puteti uita de ea cateva zile, dupa care sa va jucati impreuna si sa verificati daca tu o stii. Copilul se va distra sa te corecteze, sau sa vada ca te incurci. Apoi, va vrea sa o recite si el. Cel mai probabil, pana la sfarsitul lunii copilul o va fi invatat, intr-o joaca pe care o faceti atunci cand va amintiti si cand aveti chef de ea.
Copilului tau ii plac poeziile? Care a fost prima lui poezie? Care este poezia lui preferata?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.