Viata de mama este una dintre cele mai palpitante, mai ales in primii ani de viata ai copilului. Cu un nazdravan pus pe ghidusii alaturi de tine, e usor de inteles ca de multe ori se intampla sa fii prinsa pe picior gresit. Iar daca te mai gandesti ca cei mici…spun lucruri traznite, iata cadrul perfect pentru o multime de mici incidente penibile. Cum le faci fata?
Cum trecem peste acele momente jenante din viata de mama
Nu iti pierde niciodata simtul umorului! El este cel mai bun aliat al tau in situatiile jenante prin care vei trece candva. Un zambet larg si o scuza sincera, alaturi de o gluma inspirata sunt cea mai buna metoda de a depasi momentul si de a-l transforma intr-o amintire pitoreasca.
Stim ca unele dintre cele mai penibile momente sunt cele in care sinceritatea copilului, exprimata in gura mare, iti poate da batai de cap.
Ei bine, un adult cu picioarele pe pamant nu se va supara pentru o constatare reala a unui copil, ci se va amuza impreuna cu el. Iar daca afirmatia celui mic este cu adevarat jignitoare, ii poti explica asta cu rabdare. Astfel, persoana vizata va vedea ca intentiile tale sunt bune si va intelege ca un copil atat de mic nu a vrut sa deranjeze.
O mamica ne-a povestit cat de jenata s-a simtit atunci cand micutul ei a constata in gura mare cat de gras este nenea care statea la rand in fata lui. Ea marturiseste ca s-a simtit recunoscatoare domnului respectiv, care s-a intors cu umor si a recunoscut ca intr-adevar, este gras si i-a explicat copilului ca asta se poate intampla atunci cand mananci prea multe dulciuri.
Pastreaza-ti prezenta de spirit! Vei putea astfel sa gasesti mereu cea mai buna solutie ca sa iesi din impas. Cele mai multe probleme se pot rezolva simplu, iar oamenii sunt ingaduitori si isi vor oferi suportul daca li-l vei solicita.
O alta mamica a povestit cat de prost s-a simtit atunci cand copilul sau a inceput sa faca remarci in gura mare despre un copil cu dizabilitati. Penibilul momentului a fost depasit, cu ajutorul mamei respectivului copil, care a spus”Asa este, A. nu vorbeste inca, desi are aproape 7 ani, dar nu-i asa ca are un zambet minunat?”.
Nu pleca niciodata de acasa fara servetele umede. Stim ca poate suna ridicol acest sfat, dar servetelele umede te pot scoate din nenumarate impasuri. Exista un milion de situatii, alaturi de un copil, care pot fi rezolvate cu ajutorul unui servetel umed. Ma rog, a mai multora!
O recunoaste si o mamica ce a avut surpriza ca fetita ei sa iasa din tubul toboganului murdara de fecale pe maini si haine! Dar nu e neaparat nevoie de asemenea situatii extreme: praf, inghetata, un fruct zemos, ciocolata, nu ne ajunge imaginatia sa enumeram tot ceea ce copiii sunt capabili sa isi puna pe maini, fata sau haine!
Nu te jena niciodata de medicul tau sau de medicul copilului. Fie ca e vorba despre controalele prenatale, despre nastere si alaptare, despre probleme intime, despre intrebari legate de ingrijirea copilului, medicul tau are datoria profesionala si umana de a te asculta si de a te sfatui. La medic nu exista rusine!
Un medic ginecolog cunoscut a spus ca nu o data i s-a intamplat sa intampine refuzuri din partea unor gravide, cu ocazia primului consult prenatal!
Nu lua in seama sfaturile binevoitorilor. Toata lumea are o parere ferma despre cum se cresc copiii, indiferent daca au sau nu copii. Din pacate, cele mai multe opinii sunt conturate in jurul mentalitatii ca toti copiii sunt un fel de animalute care trebuie dresate.
Privind lucrurile la rece, ce incredere ai avea intr-un dascal care nu a predat niciunui copil, intr-un chirurg care nu a efectuat nici o interventie? Si atunci de ce ai avea incredere in sfaturile unei persoane care nu are copii?
Nici persoanele care au sau au avut copii nu vin intotdeauna cu cele mai inspirate sfaturi despre educatia celor mici. Urmeaza-ti calea ta, bazata pe iubire, empatie si respect!
Ai asistat la momente in care bebelusului de mai putin de un an i se ofera diverse prajituri din comert, bomboane sau alte alimente absolut neadecvate si nesanatoase, si culmea, cele care fac asta, sunt alte mamici? Este cel mai bun indicator ca nu e cazul sa te ghidezi decat dupa instintul tau si dupa sfaturile adevaratilor specialisti.
Ignora criticile si sarcasmul. Copilul are un tantrum? Siguranta si starea lui afectiva sunt cele care trebuie sa te preocupe, nu parerea pe care si-o formeaza sau si-o exprima spectatorii ocazionali.
Nu le permite sa intervina. Cele mai multe interventii vor aduce in discutie faptul ca „e rusine” sa faca asa ceva, ca e „copil mare”, ca va veni „politistul, cainele, tiganul, bau-bau” si ii va lua (intr-un sac sau nu).
Nu este nici pe departe ceea ce are nevoie copilul tau sa auda! Am asistat o data cu multa bucurie la momentul in care o mama care astepta ca tantrumul micutului ei sa se potoleasca, s-a indreptat catre un domn in varsta care asista oripilat la scena si i-a cerut nonsalant bani pentru biletul la spectacolul care nu e gratis! Gestul i-a indepartat imediat si pe ceilalti binevoitori…
Nu incerca sa te justifici. Este dreptul tau sa iti cresti copilul asa cum simti ca are el nevoie. Nu lasa pe nimeni sa iti spuna ca il rasfeti, ca va deveni un razgaiat, ca trebuie „coborata militaria din pod” sau alte afirmatii pline de atata amabilitate.
Atata timp cat comportamentul copilului tau nu deranjeaza la modul real pe nimeni, este dreptul tau sa il „rasfeti” atat cat iti doresti. Ba, este si dreptul lui sa fie rasfatat!
Atunci cand ti se vorbeste de rasfat, recunoaste zambind ca sunteti cu totii o familie de rasfatati! Tie iti place masajul la picioare, iar tati ti-l ofera cu drag, la schimb cu saleurile cu care isi serveste prietenii invitati la meci. Si atunci, de ce mic nu ar fi si el rasfatat?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.