Daca planifici un bebelus in viitorul apropiat, discuta acest aspect la urmatoarea vizita ginecologica si intreaba medicul ce investigatii si analize de sange iti sunt recomandate. Chiar daca tu te simti si arati bine, este important sa te asiguri ca intr-adevar starea de sanatate este la cote inalte inainte de a ramane insarcinata.
Analizele de sange inaintea unei sarcini permit diagnosticarea unor afectiuni ce ar putea evolua si pune in pericol sarcina mai tarziu.
Ce analize sunt recomandate in sarcina?
- Analize curente care pot pune in evidenta unele carente in alimentatia ta. Cea mai frecventa este Hemoleucograma, care printre altele este utila in diagnosticarea anemiei. De asemenea, este indicat sa se masoare nivelul de calciu, magneziu, potasiu, fier si proteine din sange.
- Efectuarea unei analize de sange pentru identificareaRh-ului. Aceasta analiza se efectueaza de ambii parteneri, pentru a evidentia riscul unei incompatibilitati.
- Examinarea secretiilor vaginale. O infectie cu Chlamidia trachomatis sau o boala cu transmitere sexuala, pot fi o cauze ale faptului ca tu, desi incerci de cateva luni, nu reusesti sa ramai insarcinata. Infectiile cu Mycoplasma hominis + Ureaplasma Urealyticum, de asemenea trebuie identificate inainte de a ramane insarcinata.
- Alte analize de sange, care pot arata daca ai fost expusa anterior unor infectii precum: rubeola, sifilisul, toxoplasmoza, infectia primara cu citomegalovirus. In timpul sarcinii aceste infectii se pot transmite la fat si pot provoca probleme grave in functie de trimestrul de sarcina in care mama le contacteaza pentru prima data. Vaccinurile, in cazul in care mama nu are anticorpi impotriva unui virus ce ar putea provoca probleme grave in sarcina, se recomanda a fi facute cu cel ptin 3 luni inainte de a ramane insarcinata.
Alte recomandari de urmat in timpul sarcinii
Afland de intentiile tale de a concepe un copil doctorul ginecolog iti poate prescrie o doza de acid folic care s-a dovedit a fi benefica inaintea conceptiei, reducand riscul ca bebelusul sa dezvolte un defect de tub neural, precum spina bifida.
In unele cazuri este necesar sa se faca unele modificari in stilul de viata. Daca fumezi, sarcina este cel mai bun motiv de a renunta la fumat. Stiai ca in sarcina nu este permis nici macar un fum? Citeste mai multe despre momentul renuntarii la fumat si sarcina.
De asemenea, daca obisnuiesti sa consumi bauturi alcoolice. Acestea pot fi consumate ocazional inainte de sarcina insa este recomandat ca in momentul conceptiei in sangele tau nu este prezent nici macar 1 gram de alcool. Consumul de droguri sau alte substante periculoase este incompatibil cu o sarcina sanatoasa si fara probleme. Afla ce se intampla daca ai consumat alcool in momentul conceptiei.
In schimb, o cafea mica in timpul sarcinii este permisa. Avand efect diuretic, o cantitate mai mare de cafea poate avea ca efect deshidratarea in timpul sarcinii. Cand ne gandim la sarcina apare intrebarea in ce masura cafeaua are efecte asupra fertililatii sau asupra evolutiei sarcinii si daca odata confirmata este recomandat sau nu sa reduci sau sa incetezi consumul de cafea. Citeste mai multe despre cafea si sarcina.
In timpul sarcinii o atentie deosebita se acorda alimentatiei, necesarul de nutrienti de cea mai buna calitate fiind foarte crescut in acesta perioada datorita marilor schimbari din organismul tau si faptului ca in burtica ta se dezvolta o noua fiinta.
Daca obisnuiesti sa consumi mai mult fast-food, dulciuri, semipreparate, este bine sa treci la un meniu format mai mult din fructe si legume crude, proteine de buna calitate inainte de a ramane insarcinata.
Te-ar mai putea interesa:
Efectele negative ale fumatului asupra bebelusului nenascut
Acidul folic si importanta lui in sarcina
Ce modificari aduce primul trimestru de sarcina ?
Sarcina pe saptamani
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.