In primul an bebelusul are multe de facut! De la micuta faptura careia multe mame ii pun manusi ca sa nu se zgarie pe fata, pana la copilasul care strabate incaperea tinandu-se de mobila, este cale lunga! Pe care cel mic al tau o parcurge in goana. Iata cum il poti ajuta!
In primul an de viata bebelusul isi intareste musculatura si invata sa si-o controleze, muschi cu muschi. Coordonarea lui se imbunatateste, membrele sale devin mai puternice, echilibrul se dezvolta, astfel ca el invata sa stea in sezut, sa mearga de-a busilea si, in final, sa mearga.
Te-ai gandit vreodata ca il poti ajuta sa strabata acest drum, si ca ajutorul tau acordat in aceasta perioada il va face mai indemanatic, mai rezistent, mai „sportiv”? Iata cateva idei!
Cum stimulam corect dezvoltarea motorie a bebelusului?
De la nastere pana la varsta de 3 luni bebelusii au nevoie fizica de apropierea parintilor.
Ei se simt in siguranta cand isi vad sau aud parintii. Asadar, vorbeste-i cat mai mult bebelusului tau, si fa asta stand cu fata la distanta de 10-15 cm de ochii lui. Asta il va incuraja sa isi miste manutele catre tine. Deasupra patutului ii poti atarna un carusel sau o alta jucarie care sa faca miscari lente, pe care sa le urmareasca cu privirea. O jucarie zornaitoare tinuta deasupra bebelusului ii va stimula curiozitatea, asa ca el va incerca sa o apuce sau sa o loveasca cu picioarele.
Intre 3 si 6 luni, bebelusul stie deja sa apuce lucrurile cu manutele.
Ii poti pune in apropiere diverse jucarii dupa care sa se intinda, astfel bebelusul capatand notiuni despre spatiu si distanta. Incurajeaza bebelusul sa petreaca cat mai mult timp pe burtica, supravegheat desigur pana invata sa se intoarca singur.
Aseaza-l pe burtica si incurajeaza-l sa isi ridice capul si sa priveasca in fata.
Urmatorul pas este sa il stimulezi sa se uite in stanga si dreapta. Astfel, musculatura gatului si a spatelui au de castigat!
Bebelusul se va impinge in brate pentru a ridica trunchiul – un alt exercitiu minunat!
CITEȘTE ȘI: Care sunt cele mai des întâlnite afecțiuni motorii la nou-născuți și sugari?
Cand bebelusul este asezat pe spate, capteaza-i atentia cu o jucarie. Odata ce ai reusit acest lucru, misca jucaria incet intr-o parte, in asa fel incat sa il faci sa incerce sa se intoarca pe o parte in incercarea de a o prinde. Prima oara il poti ajuta chiar tu sa faca asta, impingandu-l usor cu o mana plasata sub spatele lui.
In urmatorul trimestru de viata, intre 6 si 9 luni, bebelusul deja e mult mai mobil si mai activ interesat de ceea ce se intampla in jurul sau. Cei mai multi bebelusi reusesc sa stea singuri in sezut undeva intre varsta de 6 si 7 luni. Desi nu e indicat sa te grabesti sa il asezi in fundulet, sprijinindu-l intre perne, trebuie sa fii atenta la momentul in care reuseste sa isi sustina spatele drept pentru perioade de cateva minute, si sa il asezi apoi in sezut, ajutandu-l sa se echilibreze singur, ca sa nu cada intr-o parte.
Odata ce bebelusul incepe sa stea singur in sezut si sa fie stabil si relaxat in aceasta pozitie, poti initia o multime de jocuri.
Puteti rostogoli o mingiuta de la unul la celalalt. Il poti incuraja sa scoata si sa puna, una cate una, jucarii intr-o cutie.
Distractia din cada cu greu poate fi egalata de altceva: stimuleaza-l sa pleoscaie cu manutele.
Atinge-i diferite parti ale corpului si denumeste-le, astfel il ajuti sa devina constient de corpul sau. In scurt timp va sti sa le recunoasca singur dupa denumire si sa le arate cu manuta, ceea ce presupune o buna coordonare.
Invata-l sa aplaude (sa faca bravo-bravo) si sa faca pa.
Nu sunt doar doua gesturi absolut adorabile, ci si o buna modalitate de stimulare a coordonarii grupelor de muschi.
De la 9 la 12 luni majoritatea bebelusilor sunt foarte concentrati pe mersul de-a busilea si pe incercarile de a se ridica in picioare si de a-si pastra echilibrul. Il poti ajuta dandu-i, sau improvizandu-i, o jucarie denumita antemergator. Aceasta e o jucarie de care copilul se tine cu manutele in timp ce o impinge si merge odata cu ea. Este absolut contraindicata folosirea premergatorului, acum sau la orice alta varsta. Nu numai ca nu il ajuta in nici un fel pe cel mic sa mearga mai repede, dar premergatorul reprezinta un veritabil pericol pentru sanatate.
Dupa 9 luni, este varsta la care cel mic este fascinat de gestul de a rupe. Hartie folosita, pliante publicitare, folie de aluminiu, orice fosneste si poate fi rupt este minunat! In plus, acest exercitiu il ajuta sa isi dezvolte motricitatea fina si sa exerseze prinsul in pensa (cu doua degetele).
De la 1 la 2 ani abilitatile motorii ale copiilor sufera un salt spectaculos. In acest interval incep sa mearga singuri, sa alerge, sa urce si sa coboare trepte tinandu-se de balustrada, sa sara pe loc si in fata, sa topaie, sa arunce mingea si lista nu se opreste aici. Este bine sa ii permiti sa dobandeasca singur aceste abilitati. Cand incepe sa mearga, nu folosi hamuri, permite-i sa cada, ca sa invete cum se cade, cu manutele in fata. Cand isi manifesta dorinta de a se catara, a urca sau cobori, nu il impieica, nu ii spune mereu ca „nu poate”, ca „o sa se loveasca”.
Apreciaza corect cat de tare s-ar lovi daca chiar ar cadea, stai langa el ca sa previi o lovitura serioasa, insa tine minte ca micile vanatai de acum previn marile accidente de mai tarziu! CITESTE SI: Ce înseamnă şi cum se educă disciplina la vârsta de 1 an? Explică, arată, explică încă o dată
Voi ce jocuri care stimuleaza abilitatile motorii ale celui mic jucati?
Care era jocul preferat al celui mic? Ce sfaturi ai primit de la alte mamici sau de la medici?
CITESTE SI: Primul An al bebelusului pe saptamani
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.