Importanta scaunului auto in care copilul sta in masina este de necontestat in prezent, cand parintii au la dispozitie atatea surse de informare. Totusi, alegerea scaunului potrivit nu mai este atat de usoara, avand in vedere larga gama de scaune disponibile pe piata. De ce anume trebuie sa tii cont atunci cand alegi scaunul auto al copilului?
Ca orice alte produse destinate bebelusilor, scaunele de masina variaza inntre limite foarte largi, atat din punct de vedere al calitatii cat si al pretului. Iata ce trebuie sa stii despre scaunele de masina.
Scaunele auto pentru copii sunt clasificate pe grupe de varsta si/sau greutate
Scaunul auto: Categoria 0 – 13 kg sau 0 – 12 luni >> Bebelusii pana la 9 sau 13 kg sau pana in jurul varstei de 1 an trebuie asezati in „scoica”.
Urmatoarele categorii sunt 9-18 kg si 18-36kg. Exista scaune de masina care se adapteaza asa incat sa fie destinate copiilor intre 9 si 36 kg.
Daca cel mic a depasit 36 de kg dar nu are inca inaltimea de 120cm, nu are voie sa stea pe bancheta asigurat doar cu centura de siguranta. In acest caz, se recomanda folosirea unui inaltator auto, in asa fel incat centurile de siguranta ale masinii sa se aseze corect pe corpul copilului.
Unele scaune din categoria 9-18 kg se pot regla pe inaltime si ca grad de inclinare, facand putin mai confortabil somnul copilului. Este un aspect de care ar trebui sa tii cont daca stii ca faceti calatorii mai lungi sau pe timp de noapte. In plus, la un an, copilul inca doarme destul de des in masina.
Scaunul auto pentru copil – Cu fata sau cu spatele la sensul de mers al masinii?
Normele de siguranta ale „scoicilor” auto spun ca acestea se monteaza doar cu spatele la sensul de mers al masinii. Explicatia este simpla. In cazul unui impact frontal – cel mai frecvent si cel mai periculos tip de impact – copilul asezat cu spatele la directia de mers va fi impins in scaun, iar spatele, gatul si craniul vor fi protejate de scaunul auto. In cazul in care scaunul este montat cu fata la sensul de mers, forta decelerarii bruste il va arunca pe copil catre inainte. Astfel, el se poate rani cu centurile in care este prins sau, mai grav si adesea mortal, craniul se poate dizloca de pe prima vertebra cervicala.
Asadar, la noi in tara, teoretic dupa varsta de 1 an copilul poate fi asezat cu fata la directia de mers a masinii. Totusi, studiile au demonstrat ca ideal ar fi ca pana la varsta de 4 ani, copiii sa stea cu spatele la sensul de mers al masinii. De altfel, exista state in care aceasta prevedere este inscrisa in legislatie, cu alte cuvinte este ilegal sa montezi scaunul copilului altfel. Poti urmari un test comparativ care iti arata ce se intampla cu trupul copilului in cazul unui accident, in functie de cum este montat scaunul de masina.
Asadar, desi la noi in tara ai libertatea de a alege orice scaun de masina, trebuie sa ai in vedere siguranta copilului tau.
Scaunul auto pentru copil – Sistemul de prindere a centurilor
Exista scaune de masina cu centura prinsa in 3 puncte sau in 5 puncte. Specialistii o recomanda pe cea prinsa in 5 puncte ca fiind mai sigura, cu mentiunea ca este preferabil ca cele doua centuri care vin pe deasupra umerilor copilului sa fie prinse intre ele la nivelul pieptului, pentru a impiedica pe cel mic sa si le scoata in timpul mersului. Este important sa te asiguri ca sistemul de inchidere este suficient de dur incat sa nu permita decat unui adult sa il desfaca. Exista de asemenea sisteme de avertizare sonora in cazul in care cel mic isi desprinde centurile de siguranta in timpul mersului.
Scaunul auto pentru copil – Montarea in masina
Toate scaunele de masina se monteaza cu ajutorul centurii de siguranta a autovehiculului. Este absolut necesar sa citesti cu atentie instructiunile de montare specifice scaunului pe care l-ai achizitionat, deoarece studiile demonstreaza ca 70% din scaunele de masina sunt gresit instalate! In cazul montarii gresite, scaunul nu asigura protectia garantata de testele la care a fost supus de catre producator si de catre organismele de certificare.
Unele masini si unele scaune sunt dotate cuun sistem suplimentar de asigurare, denumit isofix. Acesta nu inlocuieste centurile de siguranta!
Scaunul auto pentru copil – Alegerea propriu-zisa
Indiferent cat de mult te-ai documentat pe internet, cate manuale ai citit pentru un numar nesfarsit de modele de scaune de masina, te sfatuim ca inainte de a achizitiona scaunul, indiferent de unde ti se pare mai avantajos ca pret, sa il probezi in realitate. Mergi in magazinele specializate insotita de cel mic si incearca scaunele pe care le ai in vedere. Vei constata ca in unele sta mai comod, in altele mai putin comod; unele se „muleaza” pe corpul lui, in timp ce altele par sa nu i se potriveasca. Nu este o idee buna sa dai o suma mare de bani pe scaunul visurilor tale, in care insa cel mic nu se poate aseza confortabil.
Posibile probleme legate de scaunul auto pentru copil
Pentru a asigura gradul de protectie garantat de producator, scaunul de masina trebuie utilizat corect.
- Asigura-te ca ai montat scaunul in masina conform instructiunilor specifice.
- Nu scoate copilul din scaun in timpul mersului; nu ii desprinde centurile in timpul mersului.
- Nu alapta bebelusul in scoica in timpul mersului; in cazul unui impact, trupul tau il va strivi efectiv pe al lui.
- Sub nici o forma nu instala scoica auto cu fata spre sensul de mers al masinii. Faptul ca nu vezi bebelusul nu este un argument; poti monta oglinzi care sa rezolve acest neajuns.
- Nu accepta sa te deplasezi cu masina pana cand copilul nu este asezat corect in scaunul sau de masina, iar centurile nu sunt bine inchise. Regula este simpla: motorul masinii nu porneste daca cel mic nu sta corect in scaun.
- Evita scaunele de masina second hand. Implicarea scaunului de masina intr-un accident sau simpla sa imbatranire, diverse socuri la care a fost poate supus (trantire, turtire etc) ii afecteaza structura de rezistenta si ii diminueaza gradul de protectie pe care il ofera in cazul unui impact.
- Chiar daca este vorba de copii mari, din grupa 18-36kg, alege scaune care ofera si protectie laterala, mai ales in zona capului.
Tu ce scaun de masina folosesti si care au fost criteriile pe baza caruia l-ai ales? Cum ai rezolvat refuzul copilului de a sta in scaunul auto special pentru el?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.