Moartea subita infantila are loc atunci cand un copil normal si sanatos moare subit, deseori in somn, aparent fara nici o explicatie.
Sindromul mortii subite (SMSS) este mai des intalnit la baieti decat la fete si apare intre prima si a patra luna de viata a nou-nascutului.
Un risc mai crescut de SMSS il au copii nascuti prematur, care au inregistrat un scor Apgar mic la nastere, gemenii si cei care provin din familii cu istoric asemanator in familie. Deseori sindromul mortii subite are loc noaptea si se inregistreaza mai des la copiii care dorm singuri in camera.
Este important sa retii ca sindromul mortii subite nu prezinta niciun simptom, se produce brusc.
Iata, in schimb, cum poti preveni acest accident:
- Culca bebelusul mereu pe spate – aceasta este o pozitie sigura de dormit. Bebelusul poate sta pe burta, cateva minute doar cand este treaz si in prezenta ta. Ultimele studii au aratat ca in randul bebelusilor culcati pe spate riscul mortii subite este mai mic. Riscul incepe sa scada dupa ce bebelusii invata sa se rostogoleasca de pe spate pe burta.
- Nu lasa in patutul copilului paturici, cearceafuri sau jucarii de plus deoarece copilul se poate foi si le poate trage din greseala peste cap, sufocandu-se. Protectia pentru saltea ar trebui sa aiba elastic sau sa o fixezi sub aceasta.
- Asigura-te ca tarcul sau patutul se conformeaza normelor de siguranta.
- Copilul trebuie sa doarma singur in pat fara alte obiecte in jurul sau. Aceast lucru nu exclude dormitul in aceeasi camera cu bebelusul.
- Temperatura din casa trebuie sa fie una adecvata – nu supraincalzi. O temperatura de 19-23, maxim 25 de grade este potrivita.
- Folosirea suzetei in timpul somnului se pare ca poate reduce riscul de SMSS
Copiii expusi la fumatul pasiv cat timp au fost in uterul mamei si ulterior, dupa nastere sunt predispusi SMSS. De asemenea, salteaua sau alte suprafete prea moi pot fi factori de risc.
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Ce reprezinta scorul Apgar ?
Bebelusul luna de luna
Reflexele innascute ale bebelusului
De ce plange bebelusul ?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.