Nu e pentru nimeni o surpriză faptul că pielea bebelușului este la fel de fragilă ca sistemul lui imunitar. Expunerea, chiar și pentru scurt timp, la substanțe chimice, parfumuri și bacterii îi poate provoca roșeață, mâncărime sau erupții cutanate, toate fiind extrem de neplăcute atât pentru copil, cât și pentru mamă.
Cum poți evita panica și nopțile de nesomn cauzate de aceste reacții? O posibilă soluție este una ușor de aplicat: călcarea rufelor și lenjeriei celui mic.
Igienizarea prin spălare este foarte importantă, dar nu garantează eliminarea microorganismelor care pot rămâne pe haine, lenjerie și prosoape. Arsenalul tău împotriva factorilor iritanți pentru pielea ultra-sensibilă constă în două obiecte de uz casnic: fierul și masa de calcat.
Curățare ca la carte
Hăinuțele și lucrurile pentru bebe trebuie spălate imediat după ce le cumperi. Este recomandat ca acestea să fie dezinfectate înainte de a fi folosite pentru că, deși sunt sigilate și par curate, lucrurile din magazin sunt de cele mai multe ori gazdele unor microbi și acarieni care pot genera alergii.
Alege materiale naturale: bumbac, batist sau prosop moale, care pot fi spălate la temperaturi înalte – minimum 60°C, maximum 95°C – și ai grijă ca detergentul să fie unul special pentru copii sau delicat. În felul acesta vei asigura curățarea textilelor, iar fierul de călcat va acționa ca un sterilizator.
Călcarea
Poate că nu vei impresiona bebelușul cu rufele perfect netede, dar îi vei face mult bine călcându-i-le. Dintre beneficiile acestei activități casnice, ți le prezentăm pe cele mai importante:
1. Împrospătează și elimină mirosurile neplăcute
Se poate întâmpla ca, oricât de bine le-ai spăla, rufele să aibă un miros urât. Fie că provin de la petele de lapte și mâncare sau de la mediul în care lucrurile au fost uscate, mirosurile neplăcute pot crea un disconfort major pentru bebe. Prin călcare, mirosurile nedorite sunt îndepărtate, iar rufele sunt purificate.
2. Asigură uscarea completă și dezinfectează
Uneori trebuie să strângi lenjeria și îmbrăcămintea înainte ca acestea să fie complet uscate. Dacă adulții o pot tolera într-o oarecare măsură, pentru copiii mici este riscant să fie expuși la umezeală. Pe lucrurile jilave se dezvoltă bacterii care pot determina apariția unor infecții cutanate. Poți scăpa rapid de această problemă cât doarme puișorul: instalezi masa de călcat, bagi fierul în priză și netezești rufăria, uscând-o și dezinfectând-o în același timp.
3. Înlătură acarienii și alte microorganisme
Atunci când le strângi, poți scutura rufele pentru a te asigura că ai înlăturat insectele care s-au instalat între pliuri, dar acestea nu sunt singurele organisme minuscule care se ascund în cutele rufelor. Și în această situație, călcarea este cea mai eficientă măsură pe care o poți lua pentru a te asigura că lucrurile sunt impecabile.
Știm că vrei ca puișorul tău să fie ferit de orice i-ar putea face rău și că niciun efort nu este prea mare pentru a-l proteja. Igiena este esențială în a-i asigura un mediu propice creșterii și dezvoltării lui armonioase, de aceea îți recomandăm ca, după spălarea micilor sale articole de îmbrăcăminte și așternuturi, să le calci și să le păstrezi într-un loc curat până le vei folosi din nou.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.