Este lucru bine cunoscut ca laptele matern este singurul aliment perfect pentru nou-nascut si pentru bebelus. Cu o compozitie chimica in permanenta dinamica, adaptandu-se nevoilor copilului. Laptele matern este rezultatul perfect al milioane de ani de evolutie a speciei.
Care este insa rolul laptelui matern in ceea ce priveste imunitatea copilului?
Laptele matern este alimentul perfect pentru nou-nascut si bebelusi. Pediatria moderna a cazut de acord asupra faptului ca pana la varsta de un an, laptele matern reprezinta baza alimentatiei bebelusului.
Diversificarea inceputa la varsta 6 luni atat in cazul bebelusilor alaptati cat si al celor hraniti cu formula are ca principal scop obisnuirea celui mic cu gusturi, texturi, consistente diferite.
Asadar, dupa varsta de 6 luni, desi nu mai este suficient, laptele matern reprezinta inca principala sursa nutritiva a celui mic. Sa vedem insa care este rolul laptelui matern in ceea ce priveste imunitatea celui mic.
Imunitatea copilului >> Colostrul este esential!
Chiar daca alaptarea va continua mai mult sau mai putin, cu mai mult sau mai putin succes, colostrul este esential pentru nou nascut si este foarte important ca acesta sa poata beneficia de el. Colostrul are o compozitie chimica particulara, unica, ce nu se regaseste nicicand in alt moment al alaptarii.
Cantitatea de imunoglobuline din colostru – adica de anticorpi – pe care o contine este uriasa si este menita sa apere micutul fragil de toate agresiunile mediului extern.
Sa nu uitam ca nou-nascutul iese brusc dintr-un mediu steril, iar sistemul sau imunitar, imatur si complet lipsit de experienta, da piept deodata cu o multime de germeni.
Dar si nou-nascutul este pregatit pentru aceasta veritabila infuzie de anticorpi. Peretii intestinului sau au o permeabilitate deosebita in aceste prime zile de viata, permitand absorbtia acestor imunoglobuline particulare, care au o molecula prea mare pentru a penetra un perete intestinal matur. Iata cum natura a avut grija de mersul lucrurilor in aceasta prime zile de viata ale nou-nascutului!
Imunitatea copilului >> Compozitia chimica a laptelui matern este in continua schimbare
Intr-adevar, nu numai cantitatea de lapte se modifica pe masura ce bebelusul creste, ci si compozitia acestuia. In mod normal, un mililitru de lapte matern contine aproximativ un milion de globule albe denumite macrofage, implicate direct in lupta cu germenii.
S-a observat ca atunci cand bebelusul este in contact cu un agent patogen, organismul mamei incepe sa secrete anticorpi specifici capabili sa anihileze patogenul respectiv, protejand astfel organismul plapand al bebelusului.
Nu sunt rare cazurile in care desi intreaga familie e doborata de cate o viroza rebela, bebelusul alaptat nu are nimic sau face o forma usoara si pasagera! Aceasta uimitoare capacitate de adaptare a compozitiei laptelui matern la nevoile bebelusului face ca el sa ie pe drept cuvant numit un „aliment viu”.
Imunitatea copilului >> Chiar si dupa varsta de 6 luni, laptele matern isi pastreaza proprietatile
Desi colostrul se secreta doar in primele 7-10 zile dupa nastere, si laptele „matur” are proprietati deosebite din punct de vedere al rolului pe care il joaca in pastrarea sanatatii micutului.
De fapt, laptele matern ramane „bun” indiferent de varsta celui mic si reprezinta o completare bine venita la meniul diversificat al unui copil de peste un an. Trebuie sa stii ca secretia de anticorpi in laptele matern continua atata timp cat se mentine lactatia.
Asadar, el reprezinta un adjuvant important care sustine sistemul imunitar al celui mic pana ce acesta se maturizeaza suficient ca sa poata face fata singur agresiunilor.
Tu ce ai observat legat de starea de sanatate a copiilor alaptati? Au o imunitate mai buna?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.