Atunci cand se discuta despre schimbari ale corpului datorate sarcinii, toata lumea se gandeste la castigul ponderal, la vergeturi sau la schimbari ale aspectului sanilor. Putine mamici stiu ca si ochii sunt afectati de sarcina. Afla care sunt cele mai frecvente probleme oftalmologice care pot fi declansate de sarcina si cum evolueaza afectiunile deja existente ale ochilor in cele 9 luni in care bebelusul creste in burtica.
Schimbarile pe care le declanseaza sarcina la nivelul globilor oculari pot fi incadrate in 3 categorii. Exista modificari fiziologice produse de sarcina, care se intalnesc la majoritatea gravidelor si care in general se amelioreaza dupa nastere. Exista boli oftalmologice caracteristice perioadei de gestatie si exista boli anterioare sarcinii, a caror evolutie poate fi ameliorata sau agravata de sarcina.
Miopia si sarcina
Cel mai frecvent mit legat de sarcina si de nastere ar fi acela ca gravidele cu miopie nu ar trebui sa nasca natural deoarece efortul de expulzie ar determina cresterea miopiei. Este un simplu mit, miopia nefiind afectata de nastere. In schimb, exista alte afectiuni oftalmologice care contraindica nasterea prin cezariana. Este cazul dezlipirii de retina si, unii oftalmologi sustin, al glaucomului.
Modificarile fiziologice aparute in timpul sarcinii la nivelul ochilor tind sa se remedieze de la sine dupa nastere.
Apar modificari la nivelul corneei, datorate retentiei de lichide. Grosimea si curbura corneei cresc, iar sensibilitatea acesteia scade. De asemenea, gravidele se plang ca isi simt ochii uscati, astfel ca purtarea lentilelor de contact poate fi deranjanta in aceasta perioada. Poti incerca sa eviti purtarea de lentile de contact, sau sa le porti alternativ cu o pereche de ochelari.
Avem vesti bune pentru pacientele care sufera de glaucom. Presiunea intraoculara se modifica de asemenea in timpul sarcinii, in sensul ca aceasta scade semnificativ. Ea revine la normal la aproximativ 2 luni post partum.
Conjunctiva poate fi afectata de pigmentatia caracteristica, maronie, care le „pateaza” uneori pe gravide si pe fata. Tot in aceasta perioada, sclera (tunica solida a globului ocular), ca si obrajii, pot fi impanziti cu vase de sange nou dezvoltate, vizibile prin grosimea pielii. Situatia tinde sa se amelioreze dupa nastere.
Bolile oftalmologie caracteristice perioadei de sarcina se asociaza altor stari patologice legate de aceasta stare fiziologica speciala.
Preeclampsia si eclampsia evolueaza inclusiv cu afectiuni oculare. La 40-100% dintre gravidele cu eclampsie, retina sufera modificari vasculare evidente. Totusi, doar aproximativ 50% dintre gravidele cu eclampsie se plang de tulburari de vedere. Simptomele oculare ale eclampsiei includ vederea incetosata, vederea dubla, diminuarea campului vizual sau chiar orbirea. Cel mai frecvent mecanism care intervine este reprezentat de vasoconstrictia vaselor mici de sange de la nivelul retinei, care poate fi compromisa definitiv.
10% dintre femeile cu eclampsie si 1% dintre femeile cu preeclampsie pot suferi o dezlipire de retina. Aceasta afecteaza in general ambii ochi si, in functie de mecanismul prin care se produce, se poate rezolva spontan dupa nastere sau poate evolua.
Unele femei cu eclampsie ajung la orbire de origine centrala. Pierderea vederii in acest caz este insotita de dureri de cap si pareze. In multe cazuri, problema se remediaza in aproximativ o saptamana dupa nastere, insa au fost raportate cazuri in care vederea a fost afectata timp de cateva luni.
Corioretinopatia centrala seroasa este o alta afectiune oculara, datorata acumularii se lichid in spatele retinei si dezlipirii acesteia. De cele mai multe ori pacientele se plang de scaderea unilaterala a acuitatii vizuale. In cele mai multe cazuri acuitatea vizuala revine la normal in primele 3 luni dupa nastere, insa exista cazuri in care campul vizual a ramas modificat timp de de pana la un an.
Afectiunile vasculare ocluzive apar in general imediat post partum. Ele sunt produse de o acumulare a trombocitelor in vasele de sange mici de la nivelul ochiului. In acest caz, prognosticul este rezervat in ceea ce priveste revenirea la normal.
Afectiunile oculare preexistente sunt si ele influentate de schimbarile din perioada sarcinii.
Retinopatia diabetica le poate afecta atat pe femeile care sufereau de diabet inainte de a ramane insarcinate, cat si pe cele care dezvolta diabet de gestatie. Hipertensiunea, preeclampsia si nerespectarea regimului impus diabeticilor pot agrava situatia.
De aceea, in cazul femeilor diabetice care planuiesc sa ramana insarcinate, se recomanda un consult oftalmologic complet cu examinarea fundului de ochi inainte de a ramane insarcinate, si repetarea consultatiei in primul trimestru de sarcina. In functie de diagnosticul medicului oftalmolog, gravida va trebui sa se prezinte mai rar sau mai des la reevaluari ale aspectului fundului de ochi.
Uveita pare sa fie influentata in bine de catre hormonii de sarcina. Este insa cazul uveitelor cronice, neinfectioase. Puseele revin insa in maxim 6 luni dupa nastere.
Toxoplasmoza oculara latenta se poate reactiva in sarcina. Riscul la care e supus fatul este mic, insa medicii recomanda tratamentul cu antibiotic pentru a tine lucrurile sub control.
Tu ai facut vreun consult oftalmologic inainte de a ramane insarcinata sau in perioada sarcinii? Stiai cat de important este sa ai grija si de ochii tai in perioada cat esti gravida?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.